
De Jonge: opkomst Europese verkiezingen 'nog heel veel te laag'
DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) is "enthousiast" dat bij de Europese verkiezingen van donderdag meer mensen zijn gaan stemmen dan vijf jaar geleden. Toch vindt hij de geschatte opkomst van 46,8 procent, de hoogste sinds 1989, "nog heel veel te laag".
De Jonge ziet sinds 2014 een "positieve trend" in de opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Terecht, vindt hij. "Alle thema's die in Europa aan de orde zijn - migratie, klimaat - zijn ongelooflijk bepalend voor ons leven." Dat desondanks minder dan de helft van de kiezers kwam opdagen, tegen bijna 80 procent bij de Tweede Kamerverkiezingen, toont volgens de minister aan dat meer aandacht gewenst is.
Over de uitkomst voor zijn eigen partij in een exitpoll van Ipsos I&O/NOS is De Jonge niet ontevreden. Het CDA levert weliswaar een Europese zetel in, maar zou een drie keer zo hoog percentage van de stemmen hebben gekregen als bij de Tweede Kamerverkiezingen in november. "Dus volgens mij is het een hele mooie uitslag."
Ondanks de forse winst van de PVV, die van 1 naar 7 zetels lijkt te gaan, is volgens De Jonge "de voorspelde ruk naar rechts" uitgebleven. Hij leest in de exitpoll "eerder een herstel van het politieke midden" ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
9 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
12 uur geledenHAARLEM (ANP) - Noord-Holland verhoogt de provinciale motorrijtuigenbelasting volgend jaar met 4,7 procentpunt. Het dagelijks provinciebestuur heeft daartoe besloten om de inkomsten en (stijgende) uitgaven in evenwicht te brengen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
15 uur geleden