Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Dat hun namen worden genoemd, daar gaat het mij om’

‘Dat hun namen worden genoemd, daar gaat het mij om’

YERSEKE - Uitkijkend over de plek waar haar vader bijna zeventig jaar geleden het woeste water op ging om, zonder enig idee van wat hen te wachten stond, hulp te bieden, vertelt Anneke Jumelet-Vette uit Yerseke over haar boek ‘Het water is kwaad’. Niet veel later zou blijken dat Jeroen Vette en de andere schippers die naar het gat in de dijk bij Ouwerkerk voeren met gevaar voor eigen leven vele mensen en dieren van de verdrinkingsdood zouden redden. “Dat hun namen genoemd worden, daar gaat het voor mij om bij het uitbrengen van dit boek.”

Vele publicaties zijn er verschenen over de Watersnoodramp van 1953. “Er is ook over de schippers geschreven, maar daarbij zijn slechts enkele namen genoemd”, vertelt Jumelet, die net één jaar oud was toen de dijken doorbraken en grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant onder water kwamen te staan. “Ik zag het als mijn opdracht om alle namen van de redders boven water te halen. Daarvoor heb ik mijn uiterste best gedaan. Het waren er 313! Allemaal Yersenaren. Samen hebben zij ongeveer 3424 mensen gered.”

Eerbetoon

Jumelet beschrijft in haar boek de verhalen van 26 te hulp schietende mossel- en oestervissers. Dertien van hen interviewde ze. De andere dertien waren al overleden. Hun verhaal kon Jumelet door gesprekken met familie optekenen. “Na die 26 verhalen vroeg ik me af of er niet nog meer namen zouden zijn.” Na speurwerk in archieven kwam ze op in totaal 313 personen die in actie zijn gekomen. “Hiervoor heb ik de declaratieformulieren ingezien die schippers konden indienen voor bijvoorbeeld de schade aan hun boten die ze geleden hadden door de hulpverlening. Een aantal schippers gaf trouwens aan dat hun vergoeding gedoneerd mocht worden aan het rampenfonds.”

Haar vaders herinneringen komen ook aan bod in ‘Het water is kwaad’. De in Yerseke geboren en getogen mosselvisser heeft nog meegemaakt dat zijn dochter werkte aan het boek, maar Jeroen Vette heeft het eindresultaat niet meer in zijn handen kunnen houden. Jumelets ouders, beiden in de negentig, zijn in 2019 kort na elkaar overleden. Vier andere geïnterviewden zijn inmiddels ook overleden. “Mijn drijfveer voor dit boek was een eerbetoon brengen aan alle redders, ook voor hun nabestaanden. Mijn vader had het boek prachtig gevonden. Hij had zijn verhaal misschien nog een beetje mooier gemaakt dan het was”, glimlacht ze.

Kracht

Haar hele leven heeft Jumelet al belangstelling voor wat er is gebeurd tijdens de Watersnoodramp en ze sprak haar vader er meer dan eens over, vertelt ze op een dijk in haar dorp die is opgehoogd na de Ramp. “De broer van mijn moeder, zijn vrouw en hun kindje woonden in Nieuwerkerk en zijn verdronken. Hun huis is verzwolgen door de golven.”
Haar vader, en ook andere redders merkte Jumelet later, vertelden vaak eerst feitelijk over wat ze hebben meegemaakt en pas daarna over hun emoties. “Mijn vader was een van de eersten die naar het gat bij Ouwerkerk voer om hulp te verlenen. Hubrecht Koster na het voortouw voor de reddingsactie en mijn vader ging mee op een van de eerste schepen. Vanwege de storm was hij al in de haven, want schippers gingen hun spullen vastzetten, zodat er niets zou wegwaaien. Het water kwam op den duur zo hoog dat ze zandzakken gingen leggen. Er vluchtten toen zelfs mensen hun huis uit, omdat ze dachten dat het niet goed zou aflopen. Toen het water opeens snel zakte, wisten de schippers, er is een polder ondergelopen, een dijk doorgebroken. De Zanddijk heeft het gehouden, maar de polder bij Kruiningen liep helemaal onder water. Met man en macht gingen vissers in sloepen naar Kaasgat en voeren langs de huizen om te proberen mensen te redden.”

Schippers zijn mannen van de natuur, weet Jumelet. “Ze kennen de kracht van het water. Ik mocht van mijn vader bijvoorbeeld nooit met een luchtbed het water in.”
Jumelet vond het indrukwekkend om alle verhalen te mogen horen. “Wat me het meeste is bijgebleven is dat de redders allemaal zoiets hadden van we móeten het water op en helpen, want daar verdrinken ze. Er zijn hier drenkelingen uit Schouwen aangespoeld. Met gevaar voor eigen leven zijn ze gaan helpen. Dat doe je gewoon, vonden ze.”

Watersnoodmuseum

Anneke Jumelet-Vette presenteert ‘Het water is kwaad’ in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk ter gelegenheid van de 70-jarige herdenking van de Watersnoodramp. Ze overhandigt het eerste exemplaar van haar boek op 20 januari aan burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal. Op 27 januari is publiek welkom bij de boekpresentatie in de bibliotheek in Kruiningen.

Kijk voor meer informatie op https://vergetenredders.nl/.

Meer uit Beveland

Win een Meet & Greet met zeeleeuwen Jack en Levi

Heb je altijd al een driehonderd kilo zware zeeleeuw van heel dichtbij willen zien? Dan is dit je kans om zo'n onvergetelijke ontmoeting te winnen! Als Vriend van de Bode loot je mee naar twee arrangementen met gratis entreekaarten voor Deltapark Neeltje Jans, inclusief een meet & greet met de zeeleeuwen Jack en Levi!

6 uur geleden
Flexwoningen Stationspark Goes half december opgeleverd

GOES - De nieuwe bewoners van de 48 flexwoningen aan het Stationspark in Goes krijgen half december de sleutel. De oplevering stond begin oktober gepland, maar moest door vertraging worden uitgesteld. 

7 uur geleden
Jongen (13) aangehouden voor afsteken zwaar vuurwerk in centrum Goes

GOES - In de Goese binnenstad is een dertienjarige jongen op heterdaad aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk. De politie laat dinsdag weten verder onderzoek naar overlast van vuurwerk te doen. 

8 uur geleden
Provincie stelt 1,6 miljoen euro beschikbaar voor cultuur en erfgoed in Vlissingen, Borsele en Terneuzen

HEINKENSZAND - Van 1 november tot en met 31 december kunnen culturele instellingen, erfgoedorganisaties en zzp'ers in het havengebied van North Sea Port een aanvraag indienen voor een nieuwe subsidieregeling. 'In totaal is er 1,6 miljoen euro beschikbaar', maakt de provincie Zeeland dinsdag bekend. 

8 uur geleden
De mooiste tuin van Wissenkerke

WISSENKERKE - Dit jaar organiseerde Dorpsraad Wissenkerke voor de derde keer de jaarlijkse tuintjesverkiezing. Tijdens de zomermaanden ging onze jury op pad om de mooiste tuinen te bewonderen die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, op zoek naar de mooiste tuin in het dorp. 

9 uur geleden
Omnium in Goes in zomer 2025 dicht voor verbouwing

GOES - De 'groene' opleidingen van onderwijsinstelling Scalda verhuizen van het Stationspark in Goes naar het sport- en recreatiecentrum Omnium. De voorbereidingen voor de verbouwing zijn in volle gang, laat de gemeente Goes dinsdag weten. Ze kondigt aan dat het Omnium in juli en augustus 2025 dicht moet vanwege deze grote verbouwing.

9 uur geleden
Nieuwe expositie 'Kloetinge Bloeit' laat tot eind dit jaar zien hoe mooi dorp is

KLOETINGE - Tot en met 31 december kunnen voorbijgangers en inwoners van Kloetinge genieten van een fototentoonstelling aan de Zomerweg en Vijverweg in het dorp. De tentoonstelling werd feestelijk geopend door twee van de vijf deelnemende fotografen en de ambachtsheer van Kloetinge, Jaap van Dijk van 't Velde. Aansluitend werden de aanwezigen getrakteerd op een fruitsapje en -taartje.

11 uur geleden