Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CVC doet overnamebod op Japans technologiebedrijf Toshiba

CVC doet overnamebod op Japans technologiebedrijf Toshiba

TOKIO (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Japanse technologie- en elektronicaconcern Toshiba heeft een overnamebod ontvangen van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Mogelijk is er meer dan 20 miljard dollar gemoeid met dat bod. Toshiba gaf aan het voorstel te bekijken.

CVC zou de onderneming van de beurs willen halen. De handel in het aandeel Toshiba werd woensdag stilgelegd op de beurs in Tokio. Als de deal doorgaat zou het een van de grootste overnames door een investeringsmaatschappij in jaren kunnen gaan worden.

Toshiba heeft de laatste jaren te maken gehad met een reeks problemen waaronder boekhoudfraude en kostbare tegenslagen bij zijn tak voor kernenergie. Om de financiële problemen op te lossen, moest Toshiba zijn chipdivisie grotendeels verkopen. Toshiba is verder actief met bijvoorbeeld elektronica zoals printers en kopieermachines, apparatuur voor hernieuwbare energie, halfgeleiders en een reeks andere technologieën.

Goedkeuring door Japanse overheid

Het 145 jaar oude conglomeraat wordt geleid door topman Nobuaki Kurumatani. Hij gaf eerder leiding aan de Japanse activiteiten van CVC voordat hij de hoogste functie bij Toshiba ging vervullen. Als Toshiba van de beurs verdwijnt zou dat de besluitvorming bij de onderneming kunnen versnellen. Toshiba heeft de laatste tijd aanvaringen gehad met aandeelhouders die ontevreden zijn over de prestaties van het bedrijf.

Een overname van Toshiba door een buitenlandse partij zal moeten worden goedgekeurd door de Japanse overheid. Mogelijk kunnen hier obstakels ontstaan omdat Toshiba een belangrijke speler is op het gebied van kernenergie en defensie in Japan en dus gevoelige technologie in handen heeft. Dat kan leiden tot zorgen over de nationale veiligheid bij de Japanse autoriteiten over de deal.

De voormalige chiptak van Toshiba heet Kioxia. Onlangs waren er berichten dat Kioxia in de belangstelling staat voor een overname door Amerikaanse chipbedrijven. Ook zou Kioxia een beursgang kunnen gaan maken, waarbij het chipbedrijf wordt gewaardeerd op 36 miljard dollar. Toshiba verkocht een paar jaar geleden een meerderheidsbelang in de chipdivisie aan een consortium geleid door investeerder Bain Capital en bezit nog steeds een deel van Kioxia.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

McDonald's verhoogt lonen in VS om personeel te paaien

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Fastfoodketen McDonald's verhoogt het minimumloon van medewerkers in de Verenigde Staten. Daarmee wil de keten niet alleen personeel tevreden houden, maar ook nieuwe medewerkers lokken met het oog op de krapte op de arbeidsmarkt. De verhoging geldt alleen voor de werknemers in de 650 eigen restaurants. Franchisenemers van de keten gaan zelf over de arbeidsvoorwaarden.

37 minuten geleden
Chinese miljardenboete zorgt voor verlies webwinkel Alibaba

HUANGZHOU (ANP/BLOOMBERG) - De grote Chinese webwinkel Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal een verlies geleden vanwege een miljardenboete die werd opgelegd door de Chinese autoriteiten voor monopoliepraktijken. Het nettoverlies bedroeg 5,5 miljard yuan, omgerekend 705 miljoen euro. Het is voor het eerst sinds 2012 dat er een nettoverlies in de boeken verschijnt bij Alibaba.

50 minuten geleden
Prijs bitcoin zakt weer tot onder de 50.000 dollar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijs van bitcoin is donderdagmiddag onder het niveau van 50.000 dollar gezakt. De waarde van de digitale munt kreeg een tik te verwerken na opmerkingen van Tesla-baas Elon Musk. Die noemde het energieverbruik voor het minen van de munt krankzinnig. Ook de mogelijkheid om met bitcoins een auto van Tesla aan te schaffen werd geschrapt.

54 minuten geleden
AEX onderuit op Hemelvaartsdag, Pharming keldert 10 procent

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs ging donderdag flink onderuit. Beleggers verwerkten de fors lagere slotstanden op Wall Street, waar de inflatievrees verder oplaaide na de sterkste stijging van het Amerikaanse prijspeil in meer dan tien jaar. De inflatie wordt aangejaagd door de omvangrijke steunprogramma's van overheden en centrale banken. Beleggers vrezen dat de rente daardoor sneller dan verwacht zal worden verhoogd om de geldontwaarding tegen te gaan. Hogere rentes maken aandelen als belegging echter minder aantrekkelijk.

5 uur geleden
Inflatiezorgen drukken Nikkei, techinvesteerder SoftBank onderuit

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio zakte donderdag verder weg na de zware koersverliezen in de afgelopen dagen. De veel hoger dan verwachte inflatiecijfers uit de Verenigde Staten joegen beleggers schrik aan. Door de hogere inflatieverwachtingen stijgt ook de rente en worden de aandelen van vooral snelgroeiende techbedrijven minder aantrekkelijk. Techinvesteerder SoftBank ging dan ook in de uitverkoop ondanks een recordwinst in het afgelopen boekjaar. Beleggers maakten zich zorgen over de hoge waarderingen van de techbedrijven in de beleggingsportefeuille van SoftBank.

7 uur geleden
Tesla stopt met Bitcoin als betaalmiddel voor auto's

PALO ALTO (ANP) - Tesla-topman Elon Musk laat weten dat zijn bedrijf niet langer de cryptomunt Bitcoin aanneemt als betaalmiddel voor auto's. Musk meldt dat Tesla bezorgd is over het gebruik van fossiele brandstoffen bij het delven van de digitale munt.

12 uur geleden
Inflatievrees leidt tot forse minnen op aandelenbeurzen New York

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag flink lager geëindigd. De brede graadmeter S&P 500 kende de sterkste daling sinds februari. Een sterker dan verwachte inflatie in april zorgde voor een uitverkoop, nu beleggers rekening houden met hogere rentes. Vooral techaandelen verloren terrein.

16 uur geleden