
Curaçao: kabinet is gevallen op cruciaal moment voor eiland
WILLEMSTAD (ANP) - De Curaçaose regering betreurt de val van het kabinet-Rutte IV "in hoge mate". Volgens minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas, in een uitgebreide verklaring zondag, vond dit plaats "net op een cruciaal moment in de onderlinge relaties binnen het Koninkrijk".
Pisas stelt dat er tijdens de regeerperiode van het Nederlandse kabinet vooral met staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) hard is gewerkt aan een gemeenschappelijke agenda voor de uitvoering van de hervormingen op het eiland en aan programma’s zoals het Nationaal Groeifonds en verbetering van de kwaliteit van het onderwijssysteem.
Maar ook is er de afgelopen maanden onderhandeld over de herfinanciering van de coronaleningen van bijna 500 miljoen euro die gedurende de pandemie aan Curaçao zijn verstrekt. De aflossingsperiode voor die leningen loopt op 10 oktober af en het is de bedoeling dat de leningen door de Nederlandse regering worden geherfinancierd, benadrukt Pisas.
Ook wordt onderhandeld over een lening van meer dan 100 miljoen euro om problemen met verzekeraar Ennia op te vangen. Curaçao wil geld lenen om ervoor te zorgen dat pensioenhouders geen geld verliezen.
De regering-Pisas hoopt daarom nauw te kunnen blijven samenwerken met het kabinet-Rutte IV "om gemaakte afspraken tot een goed einde te kunnen brengen". Pisas bedankt het kabinet voor zijn steun in de afgelopen anderhalf jaar en wenst het veel sterkte toe "in de komende overgangsperiode naar de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer toe en de samenstelling van een nieuwe regering daarna".
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
48 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
3 dagen geleden