Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Coronavaccinatie wordt verplicht voor Amerikaanse militairen

Coronavaccinatie wordt verplicht voor Amerikaanse militairen

WASHINGTON (ANP) - Een coronavaccinatie wordt verplicht voor de 1,3 miljoen Amerikaanse militairen. De vaccinatieplicht gaat uiterlijk half september in. President Joe Biden is positief over deze boodschap die zijn defensieminister Lloyd Austin maandag overbracht aan de strijdkrachten.

Biden en Austin zijn ervan overtuigd dat de maatregel nodig is om de troepen overal ter wereld zo veilig mogelijk te kunnen laten werken. De president wijst op de Delta-variant die zich sneller kan verspreiden onder mensen die niet zijn ingeënt en roept opnieuw iedereen op zich "onmiddellijk" te laten vaccineren.

"Ik ben trots dat onze militaire vrouwen en mannen zullen blijven helpen de strijd tegen deze pandemie te leiden door een voorbeeld te stellen door hun mede-Amerikanen veilig te houden", aldus Biden in een verklaring. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de militairen al twee prikken heeft gehad.

In overheidsdienst

Het officiële besluit volgt pas als medicijnwaakhond FDA het vaccin van Pfizer en BioNTech - dat nu wordt gebruikt met een noodvergunning - volledige goedkeuring geeft. Als dat niet zoals verwacht voor half september is gebeurd, vraagt Austin de president om een handtekening voor een vaccinatieplicht zonder de volle rugdekking van de Food and Drug Administration. De komende weken worden alvast gebruikt om de operatie voor te bereiden, schrijft Austin aan alle medewerkers. Hij roept de militairen tegelijkertijd op niet te wachten en zelf al een injectie te halen.

Vorige maand zei Biden al dat alle burgers in overheidsdienst moeten aantonen dat ze volledig zijn ingeënt. Zo niet, dan moeten ze een mondkapje op en zich regelmatig laten testen. Hij gaf toen ook opdracht een vaccinatieplicht bij defensie uit te werken. Het ministerie van Veteranenzaken had toen al besloten van zijn zorgverleners en personeel een volledige vaccinatie te eisen.

Meer uit Buitenland

Japan vervangt beschadigd scherm tegen overlastgevende toeristen

FUJIKAWAGUCHIKO (ANP/AFP) - De Japanse plaats Fujikawaguchiko vervangt een kapot scherm dat overlast moet tegengaan van toeristen die foto's maken van de bekende berg Fuji. Nadat het zwarte doek vorige week was opgehangen, werden al snel ongeveer tien gaten in het doek geprikt.

1 uur geleden
China betuigt steun aan Hongkong in zaak rond veiligheidswet

BEIJING (ANP/AFP) - China heeft steun aan de Hongkongse autoriteiten betuigd, nadat in Hongkong veertien personen schuldig zijn bevonden aan het overtreden van de internationaal omstreden veiligheidswet. Het proces draait om het houden van onofficiële voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie in 2020.

1 uur geleden
Spaans parlement neemt amnestiewet Catalaanse separatisten aan

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse Tweede Kamer heeft zoals verwacht met een kleine meerderheid definitief ingestemd met een amnestiewet. Met de wet wordt amnestie verleend aan separatisten die betrokken waren bij een onwettige poging Catalonië in 2017 af te scheiden van de rest van Spanje.

2 uur geleden
2023 was een na warmste jaar ooit gemeten in Spanje

MADRID (ANP) - Spanje beleefde vorig jaar het op een na warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1961. Dat maakte de Spaanse weerdienst Aemet donderdag bekend. In 2023 kwam de gemiddelde temperatuur uit op 15,2 graden. Dat is 1,2 graden hoger dan normaal. Alleen in recordjaar 2022 was het nog warmer.

2 uur geleden
Grote nieuwszender Zuid-Afrika voorspelt verlies meerderheid ANC

KAAPSTAD/MIDRAND (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse nieuwszender eNews Channel Africa voorspelt dat het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) in de parlementsverkiezingen van woensdag de meerderheid in het parlement kwijt is geraakt. Na dertig jaar de politiek met een ruime parlementaire meerderheid te hebben gedomineerd, zou het ANC van 57,5 procent van de stemmen vijf jaar geleden terugvallen op ergens tussen de 40 en 45 procent van de stemmen nu.

3 uur geleden
Klimaatdenktank: overheden verwachten te veel van verwijdering CO2

BERLIJN (ANP) - Veel landen vertrouwen in hun klimaatplannen te veel op toekomstige mogelijkheden om CO2 uit de atmosfeer te halen. Daarmee brengen ze het veiligstellen van het belangrijkste doel, de opwarming van de aarde onder de 1,5 graden houden, in gevaar. Die conclusie trekt de wetenschappelijke denktank Climate Action Tracker (CAT) na een analyse van het klimaatbeleid van grote uitstoters, waaronder de VS, China en de Europese Unie.

3 uur geleden
Human Rights Watch na uitspraak Hongkong: democratie geen misdaad

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Human Rights Watch heeft kritiek geuit op de Hongkongse rechtszaak waarin veertien mensen schuldig zijn bevonden aan "staatsondermijnende activiteiten" na het houden van officieuze voorverkiezingen voor de prodemocratische oppositie. "Democratie is geen misdaad", aldus de mensenrechtenorganisatie.

6 uur geleden