
Coronapas wordt verplicht voor alle Italiaanse werknemers
ROME (ANP/RTR/AFP) - Voor alle werknemers in Italië wordt een coronapas verplicht. De regering in Rome ging donderdag akkoord met zo’n verplichte digitale of papieren pas op de werkplek die toont of iemand is gevaccineerd, negatief getest of recent genezen van Covid-19.
Na instemming van het parlement geldt de verplichting vanaf 15 oktober. Wie de pas niet kan presenteren op de werkplek wordt geschorst en krijgt geen salaris meer, maar kan niet worden ontslagen. Wie toch gaat werken zonder certificaat kan een boete tussen de 600 en 1500 euro krijgen.
De zogeheten groene pas is in Italië nu een vereiste voor mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs werken of restaurants, musea of sportscholen bezoeken. De pas, oorspronkelijk bedoeld om reizen in de EU te vergemakkelijken, krijgt steeds meer toepassingen, ook in andere landen.
Vakbonden
De centrumregering van premier Mario Draghi wil mensen er op die manier van overtuigen zich te laten inenten en de verspreiding van het virus tegen te gaan. De afgelopen weken waren er wel wat protesten, maar de meeste politieke partijen steunen de verplichte pas op de werkplek, evenals de voornaamste werkgeversorganisaties. Vakbonden zijn minder enthousiast en vinden dat tests voor werknemers die geen vaccin willen gratis moeten zijn. De regering ziet dat niet zitten omdat er dan geen stimulans zou zijn een inenting te halen.
Italië is niet het eerste EU-land dat werknemers verplicht zich te laten vaccineren of testen. In Griekenland moeten niet-gevaccineerde werknemers sinds 13 september zich op eigen kosten een of twee keer week laten testen, afhankelijk van hun beroep.
Italië heeft meer dan 130.000 coronadoden te betreuren, het hoogste aantal in Europa na het Verenigd Koninkrijk. Bijna driekwart van de bevolking van 60 miljoen mensen boven de 12 jaar heeft minstens één prik gehad.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - De topman van een door de Verenigde Staten en Israël gesteunde humanitaire organisatie die zich voorbereidde om hulp naar Gaza te brengen heeft per direct ontslag genomen. Dat heeft de omstreden Gaza Humanitarian Foundation (GHF) zondag bekendgemaakt.
53 minuten geledenMORRISTOWN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij "niet blij" is met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, na de massale luchtaanvallen op Oekraïne in de nacht van zaterdag op zondag. Daarbij kwamen in het hele land dertien mensen om het leven. Poetin is volgens Trump "gestoord".
55 minuten geledenMORRISTOWN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump bevestigt dat zijn beloofde handelstarieven tegen de Europese Unie tot 9 juli gepauzeerd blijven, terwijl de handelsbesprekingen voortduren.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - Bijna een week na het einde van Israëls blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook zijn volgens het land opnieuw goederen aangekomen in het belegerde gebied. Ruim honderd vrachtwagens met onder meer meel en andere voedingsmiddelen zijn zondag de kuststrook binnengereden, aldus de Israëlische autoriteiten.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft zondag gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Om een goed akkoord te bereiken tussen beide handelsblokken is tot 9 juli tijd nodig, schrijft Von der Leyen. Ze zegt dat het een "goed gesprek" was.
8 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Met ruim vier uur te gaan hebben in Suriname 154.068 mensen gestemd. Dat is 39,52 procent van de bijna 400.000 stemgerechtigden. De wachttijden zijn lang, maar de sfeer is ontspannen. De situatie wordt op de voet gevolgd door waarnemers van politieke partijen.
10 uur geledenGAZASTAD (ANP/AFP) - Twee medewerkers van het Rode Kruis zijn zaterdag in de Gazastrook gedood tijdens aanvallen op hun huis. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zondag bekendgemaakt.
11 uur geleden