Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Commerciële vluchten welkom in Kabul, na toestemming Defensie

Commerciële vluchten welkom in Kabul, na toestemming Defensie

KABUL (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Commerciële luchtvaartmaatschappijen kunnen weer naar de internationale luchthaven van Kabul vliegen, maar moeten daarvoor wel eerst toestemming van het Amerikaanse ministerie van Defensie krijgen. Het luchtruim was de afgelopen dagen alleen toegankelijk voor militaire toestellen, maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA geeft lijnvluchten weer een kans om in Afghanistan te landen.

De FAA roept Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die geen toestemming van het ministerie van Defensie hebben echter op het luchtruim boven Afghanistan volledig te mijden. Er zijn namelijk nauwelijks luchtverkeersleiders actief en het Afghaanse luchtruim wordt dus niet meer gecontroleerd. Daarnaast leiden "de activiteiten van militanten en extremisten" tot gevaarlijke situaties, meldt de FAA.

United Airlines, een van de weinige Amerikaanse vervoerders die normaliter over het gebied vliegt, had maandag al aangekondigd niet meer over Afghanistan te vliegen. Ook KLM mijdt het luchtruim boven Afghanistan voorlopig omdat het te gevaarlijk is.

Een woordvoerder van het Witte Huis vertelde dat er woensdag door Amerikaanse militairen zo'n 1800 mensen uit Afghanistan geëvacueerd zijn. In totaal hebben de Verenigde Staten bijna 6000 mensen in Kabul opgehaald. Het is niet duidelijk of het Amerikaanse leger daadwerkelijk commerciële luchtvaartmaatschappijen gaat inzetten bij de evacuaties.

Meer uit Buitenland

Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

7 minuten geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

1 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

4 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

4 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

4 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

6 uur geleden
AI-chef Meta: taalmodellen worden nooit zo slim als mensen

SAN FRANCISCO (ANP) - Volgens het hoofd kunstmatige intelligentie (AI) van Meta, Yann LeCun, kunnen op taal gebaseerde AI-modellen nooit zo slim worden als mensen. Ook stelt LeCun, in een interview met zakenkrant The Financial Times, dat de huidige AI-methoden gebrekkig zijn.

6 uur geleden