Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk

Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk

MIDDELBURG - Het centrum van Middelburg is één van de tien genomineerden voor de titel beste binnenstad 2020. De Zeeuwse hoofdstad maakt kans op de titel in de categorie middelgroot.

Middelburg staat in het rijtje vanwege de goede score in de binnenstadsbarometer. Met deze barometer houdt het platform binnenstadsmanagement de ontwikkeling van binnensteden in de gaten. Middelburg neemt het in de wedstrijd op tegen Alphen aan den Rijn, Deventer, Ede, Hoogeveen, Roermond, Sneek, Tiel, Uden en Woerden.

Verrassing

De nominatie is voor Edwin Mijnsbergen van het Middelburgse platform ‘Wij zijn de stad’ geen verrassing. “Je ziet de belangstelling toenemen, niet alleen in Middelburg zelf en de provincie. Ik krijg ook steeds meer vragen van mensen in het land en zelfs van Belgen en Duitsers. Er is onmiskenbaar sprake van een positieve ontwikkeling.” Volgens hem is het succes van de binnenstad te danken aan een combinatie van factoren. “We hebben een divers winkelaanbod met kleine, authentieke winkels en weinig ketens, veel horecazaken, die bijna altijd vol zitten, en een oude binnenstad met veel mooie, monumentale gebouwen. Dat trekt mensen aan. Je ziet dat in andere steden veel minder.”

Stadsfeesten

Bovendien is er in Middelburg vaak iets te doen. De talrijke evenementen dragen bij aan de aantrekkingskracht van Middelburg. “Ik denk dat deze kleur geven aan je stad”, zegt Michel van de Linde, de motor achter de jaarlijkse Stadsfeesten. “We hebben een prachtige oude stad. Daar moet je wat mee doen.”

Giro d'Italia

De huidige stadsfeesten zijn ontstaan in 2010, in de slipstream van de etappefinish van de Giro d’Italia. Sindsdien vindt er in de zomer elk jaar een meerdaags festival plaats. Het evenement wint nog altijd aan populariteit. “We werken goed samen en geloven er in. Dan zie je dat er iets moois ontstaat. Als je bijvoorbeeld ziet wat er vorig jaar gebeurde met Danny Vera, die een akoestisch optreden gaf op de Koningsbrug, maakt dat me trots. Middelburg lijkt dan op een groot dorp waar veel saamhorigheidsgevoel is.”

Uitstraling

Evenementen zijn belangrijk, zegt ook Mijnsbergen. “Je ziet dat het werkt. Door zo’n Giro d’Italia, Middelburg 800 en een jaarlijks festival als Volkoren sta je in de spotlights. Het geeft je de uitstraling van een bruisende stad. Daar zijn mensen naar op zoek.” Niet alles is hosanna, zegt hij. “Je hoort vaak dat mensen een McDonalds of Blokker missen in de binnenstad en dat Middelburg een zwembad zou moeten hebben. Daar is wat voor te zeggen, maar ook zonder die zaken is het ontzettend druk.”

De genomineerde steden mogen een bidbook inleveren waarin ze uitleggen hoe hun binnenstad de afgelopen drie jaar is veranderd. Op 9 maart worden twee finalisten per categorie bekendgemaakt. Deze steden krijgen een bezoek van de jury, die kijkt naar zaken als economie, veerkracht, identiteit, governance en levendigheid. In mei worden de winnaars bekendgemaakt in Breda, de winnaar van de beste grote binnenstad 2017-2019.

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

3 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden