Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk

Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk

MIDDELBURG - Het centrum van Middelburg is één van de tien genomineerden voor de titel beste binnenstad 2020. De Zeeuwse hoofdstad maakt kans op de titel in de categorie middelgroot.

Middelburg staat in het rijtje vanwege de goede score in de binnenstadsbarometer. Met deze barometer houdt het platform binnenstadsmanagement de ontwikkeling van binnensteden in de gaten. Middelburg neemt het in de wedstrijd op tegen Alphen aan den Rijn, Deventer, Ede, Hoogeveen, Roermond, Sneek, Tiel, Uden en Woerden.

Verrassing

De nominatie is voor Edwin Mijnsbergen van het Middelburgse platform ‘Wij zijn de stad’ geen verrassing. “Je ziet de belangstelling toenemen, niet alleen in Middelburg zelf en de provincie. Ik krijg ook steeds meer vragen van mensen in het land en zelfs van Belgen en Duitsers. Er is onmiskenbaar sprake van een positieve ontwikkeling.” Volgens hem is het succes van de binnenstad te danken aan een combinatie van factoren. “We hebben een divers winkelaanbod met kleine, authentieke winkels en weinig ketens, veel horecazaken, die bijna altijd vol zitten, en een oude binnenstad met veel mooie, monumentale gebouwen. Dat trekt mensen aan. Je ziet dat in andere steden veel minder.”

Stadsfeesten

Bovendien is er in Middelburg vaak iets te doen. De talrijke evenementen dragen bij aan de aantrekkingskracht van Middelburg. “Ik denk dat deze kleur geven aan je stad”, zegt Michel van de Linde, de motor achter de jaarlijkse Stadsfeesten. “We hebben een prachtige oude stad. Daar moet je wat mee doen.”

Giro d'Italia

De huidige stadsfeesten zijn ontstaan in 2010, in de slipstream van de etappefinish van de Giro d’Italia. Sindsdien vindt er in de zomer elk jaar een meerdaags festival plaats. Het evenement wint nog altijd aan populariteit. “We werken goed samen en geloven er in. Dan zie je dat er iets moois ontstaat. Als je bijvoorbeeld ziet wat er vorig jaar gebeurde met Danny Vera, die een akoestisch optreden gaf op de Koningsbrug, maakt dat me trots. Middelburg lijkt dan op een groot dorp waar veel saamhorigheidsgevoel is.”

Uitstraling

Evenementen zijn belangrijk, zegt ook Mijnsbergen. “Je ziet dat het werkt. Door zo’n Giro d’Italia, Middelburg 800 en een jaarlijks festival als Volkoren sta je in de spotlights. Het geeft je de uitstraling van een bruisende stad. Daar zijn mensen naar op zoek.” Niet alles is hosanna, zegt hij. “Je hoort vaak dat mensen een McDonalds of Blokker missen in de binnenstad en dat Middelburg een zwembad zou moeten hebben. Daar is wat voor te zeggen, maar ook zonder die zaken is het ontzettend druk.”

De genomineerde steden mogen een bidbook inleveren waarin ze uitleggen hoe hun binnenstad de afgelopen drie jaar is veranderd. Op 9 maart worden twee finalisten per categorie bekendgemaakt. Deze steden krijgen een bezoek van de jury, die kijkt naar zaken als economie, veerkracht, identiteit, governance en levendigheid. In mei worden de winnaars bekendgemaakt in Breda, de winnaar van de beste grote binnenstad 2017-2019.

Meer uit Middelburg

Zoektocht naar Romeins Zeeland zet volgende stap: bodemscan op strand Oranjezon

VROUWENPOLDER - Op vrijdag 26 april wordt op het strand Oranjezon bij Vrouwenpolder een archeologische bodemscan uitgevoerd. Het is de volgende stap in de zoektocht naar het Romeins vlootstation, dat daar mogelijk gelegen heeft. Het betreft een testonderzoek, niet eerder uitgevoerd op de Zeeuwse stranden.

14 uur geleden
Flamenco Encuentros verzorgt eerste optreden podium De Baron in Middelburg

MIDDELBURG - Op zondag 28 april, om 22.00 uur, treedt Flamenco Encuentros op bij het nieuwe Middelburgse Podium De Baron, aan Gortstraat 30. Een prachtige locatie, die ook de thuisbasis is van Sociëteit de Vergenoeging. De middagvoorstelling is uitverkocht.

15 uur geleden
Max Huiszoon is de eerste kinderburgemeester van Veere

DOMBURG - Op dinsdag 16 april 2024 werd de eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere verkozen. De fractie van D66 diende het initiatiefvoorstel in om een kinderburgemeester voor de gemeente Veere in te stellen. Dit voorstel werd aangenomen door alle fracties in de raad van de gemeente Veere. De kinderburgemeester gaat een jaar lang op pad met burgemeester Frederiek Schouwenaar en mag werken aan een zelfgekozen project binnen de gemeente Veere.

1 dag geleden
BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

2 dagen geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

2 dagen geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

3 dagen geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

5 dagen geleden