Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk

Combinatie van factoren maakt binnenstad Middelburg aantrekkelijk

MIDDELBURG - Het centrum van Middelburg is één van de tien genomineerden voor de titel beste binnenstad 2020. De Zeeuwse hoofdstad maakt kans op de titel in de categorie middelgroot.

Middelburg staat in het rijtje vanwege de goede score in de binnenstadsbarometer. Met deze barometer houdt het platform binnenstadsmanagement de ontwikkeling van binnensteden in de gaten. Middelburg neemt het in de wedstrijd op tegen Alphen aan den Rijn, Deventer, Ede, Hoogeveen, Roermond, Sneek, Tiel, Uden en Woerden.

Verrassing

De nominatie is voor Edwin Mijnsbergen van het Middelburgse platform ‘Wij zijn de stad’ geen verrassing. “Je ziet de belangstelling toenemen, niet alleen in Middelburg zelf en de provincie. Ik krijg ook steeds meer vragen van mensen in het land en zelfs van Belgen en Duitsers. Er is onmiskenbaar sprake van een positieve ontwikkeling.” Volgens hem is het succes van de binnenstad te danken aan een combinatie van factoren. “We hebben een divers winkelaanbod met kleine, authentieke winkels en weinig ketens, veel horecazaken, die bijna altijd vol zitten, en een oude binnenstad met veel mooie, monumentale gebouwen. Dat trekt mensen aan. Je ziet dat in andere steden veel minder.”

Stadsfeesten

Bovendien is er in Middelburg vaak iets te doen. De talrijke evenementen dragen bij aan de aantrekkingskracht van Middelburg. “Ik denk dat deze kleur geven aan je stad”, zegt Michel van de Linde, de motor achter de jaarlijkse Stadsfeesten. “We hebben een prachtige oude stad. Daar moet je wat mee doen.”

Giro d'Italia

De huidige stadsfeesten zijn ontstaan in 2010, in de slipstream van de etappefinish van de Giro d’Italia. Sindsdien vindt er in de zomer elk jaar een meerdaags festival plaats. Het evenement wint nog altijd aan populariteit. “We werken goed samen en geloven er in. Dan zie je dat er iets moois ontstaat. Als je bijvoorbeeld ziet wat er vorig jaar gebeurde met Danny Vera, die een akoestisch optreden gaf op de Koningsbrug, maakt dat me trots. Middelburg lijkt dan op een groot dorp waar veel saamhorigheidsgevoel is.”

Uitstraling

Evenementen zijn belangrijk, zegt ook Mijnsbergen. “Je ziet dat het werkt. Door zo’n Giro d’Italia, Middelburg 800 en een jaarlijks festival als Volkoren sta je in de spotlights. Het geeft je de uitstraling van een bruisende stad. Daar zijn mensen naar op zoek.” Niet alles is hosanna, zegt hij. “Je hoort vaak dat mensen een McDonalds of Blokker missen in de binnenstad en dat Middelburg een zwembad zou moeten hebben. Daar is wat voor te zeggen, maar ook zonder die zaken is het ontzettend druk.”

De genomineerde steden mogen een bidbook inleveren waarin ze uitleggen hoe hun binnenstad de afgelopen drie jaar is veranderd. Op 9 maart worden twee finalisten per categorie bekendgemaakt. Deze steden krijgen een bezoek van de jury, die kijkt naar zaken als economie, veerkracht, identiteit, governance en levendigheid. In mei worden de winnaars bekendgemaakt in Breda, de winnaar van de beste grote binnenstad 2017-2019.

Meer uit Middelburg

Zaterdag 22 juni Rommelroute in Arnemuiden

ARNEMUIDEN - Boeken, strips, kleding, speelgoed of gereedschap: tijdens de Rommelroute in Arnemuiden is er van alles te koop. ,,We proberen elk jaar een Rommelroute te organiseren. Er is veel behoefte aan", zegt medeorganisator Marga van de Ketterij. Zaterdag 22 juni van 09.00 uur tot 13.00 uur kan gesnuffeld worden tussen de spulletjes van de verschillende deelnemers.

2 minuten geleden
Walcherse schat te bewonderen in het Zeeuws Museum

MIDDELBURG - Met trots presenteert het Zeeuws Museum een bijzondere nieuwe aankoop: een muntschat uit ca. 1570. Deze werd een aantal jaren geleden op Walcheren gevonden door metaaldetectoristen Michiel Bil en Michael Daniëlse. 

19 uur geleden
Middelburgse scholieren en studenten kunnen gratis naar Etty Hillesum Huis

MIDDELBURG - Leerlingen van Middelburgse scholen kunnen binnenkort gratis naar het Etty Hillesum Huis. Het gaat dan om alle leerlingen van de basisscholen, middelbare scholen, HZ, Scalda en UCR. Het college heeft hiervoor geld gevraagd aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft hier mee ingestemd, onder meer omdat het invulling en uitvoering geeft aan een motie die door de raad unaniem is aangenomen.De Gemeente Middelburg werkt samen met het Etty Hillesum Huis om aandacht te hebben voor mensenrechten op een breed niveau. Door de scholieren en studenten een educatief bezoek aan te bieden aan het Etty Hillesum Huis worden zij tot nadenken aangezet. De gemeente wil jongeren bewust maken van de keuzes die ze hebben en maken en hoe de keuzes bijdragen aan onderlinge verdraagzaamheid, begrip en veiligheid. Na een bezoek aan het Etty Hillesum Huis kan dit een gezamenlijk gespreksonderwerp worden. De hoop is dat jongeren hiermee de handvatten krijgen om elkaar aan te spreken en samen bewuste keuzes te maken.

23 uur geleden
Yvonne van Mastrigt definitief de nieuwe burgemeester van Middelburg

MIDDELBURG - De ministerraad heeft  ingestemd met de voordracht van Yvonne van Mastrigt als nieuwe burgemeester van Middelburg. Hiermee wordt Yvonne van Mastrigt definitief de nieuwe burgemeester van Middelburg.

1 dag geleden
Engelse Kerk nieuw cultureel centrum in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag kondigen het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Middelburg (PGM) en de culturele ondernemer en kunstenaar André Romijn aan dat zij een langdurige huurovereenkomst hebben getekend. Onder de naam 'De Engelse Kerk' worden deze monumenten omgevormd tot een zelfvoorzienend, multifunctioneel centrum dat kunst, muziek, educatie en gemeenschapszin integreert. 

1 dag geleden
Zeeuwse Kunstkring in de Kloostergangen

MIDDELBURG - Van 22 juni t/m 7 juli exposeren negen leden van de Zeeuwse Kunstkring in de Kloostergangen van de Abdij van Middelburg.  

1 dag geleden
Bestuurder aangehouden bij kettingbotsing Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft dinsdagmiddag een bestuurder aangehouden die betrokken was bij een ongeval op de Schroeweg in Middelburg. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

1 dag geleden