
Coalitiepartijen gaan na urenlang overleg akkoord met begroting
DEN HAAG (ANP) - Na bijna tien uur overleg zijn de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB akkoord gegaan met de begroting van het kabinet. "Ik heb geconstateerd dat de voorstellen van het kabinet echt op steun kunnen rekenen van de vier dragende partijen van dit kabinet", zei premier Dick Schoof.
"Het is gewoon een ingewikkeld onderwerp. Daarom heeft het zo lang geduurd. Het gaat echt om iets. Daar moet je dan ook de tijd voor nemen", aldus de minister-president in een korte verklaring na afloop van het lange overleg op het ministerie van Financiën.
De begroting wordt vrijdag in de ministerraad formeel goedgekeurd, waarna die naar de Raad van State kan. Uiterlijk op 31 augustus moet de begroting worden opgestuurd. Die zal dan op Prinsjesdag op de derde dinsdag van september openbaar worden gemaakt.
Tevreden
De top van het kabinet en de vier leiders van de coalitiepartijen spraken woensdagavond ook al uren met elkaar. "Gisteren hebben we wat informatie gekregen, vandaag wordt nog wat feedback gevraagd. En dat is het", zei NSC-leider Pieter Omtzigt donderdagmiddag kort voor het begin van het overleg.
Ook de woorden van VVD-leider Dilan Yeşilgöz gaven niet het idee dat de bespreking nachtwerk zou worden. Zij gaf aan tevreden te zijn met het gepresenteerde budget van het team-Schoof. "Ik vond het mooie plannen", verklaarde Yeşilgöz.
Lastenverlichting
Waarom het overleg uiteindelijk zo lang duurde, is niet bekend. "We hebben veel onderwerpen met elkaar besproken en ongetwijfeld zijn we nog even gaan kijken of we nog iets kunnen aanpassen", zei Schoof toen hem gevraagd werd of de coalitiepartijen nog aanvullende eisen hadden gesteld.
De coalitiepartijen willen onder meer lastenverlichting voor de middeninkomens. Ook zijn er financiële tegenvallers zoals de belasting op vermogensrendement (box 3). "Die bijvoorbeeld dit jaar al meer dan 7 miljard bedraagt", zei Omtzigt. Ook het vroegpensioen zou naar verluidt onderwerp van discussie zijn geweest.
'Puzzel gelegd'
Het kabinet was het donderdagmorgen "grotendeels" al eens geworden over de begroting. "Wij als kabinet hebben de puzzel gelegd", zei de minister-president toen. Aan een paar zaken moeten we nog "een beetje sleutelen", voegde hij eraan toe.
Tijdens de kabinetsformatie duurden overleggen tussen de vier partijleiders vaak ook veel langer dan verwacht. Partijleiders Geert Wilders (PVV), Yeşilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) hadden bijna zes maanden nodig om tot het hoofdlijnenakkoord te komen.
Zij kwamen overeen een extraparlementair kabinet te vormen waarbij er een grotere afstand is tussen kabinet en Kamer. Maar enig overleg is wel nodig omdat de fractieleiders willen dat er recht wordt gedaan aan het hoofdlijnenakkoord, zei minister Eelco Heinen van Financiën eerder op de dag.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniëlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
15 uur geleden