
Coalitiefracties mogen stukken regeerprogramma inzien van Schoof
DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat ministers "niet verbieden" om coalitiefracties stukken te laten inzien van het regeerprogramma dat het kabinet momenteel schrijft. Dat mag zolang dat de "vrije discussie in de ministerraad" niet in de weg zit, zei de premier vrijdag. Hij wil niet te maken krijgen met door fracties "opgelegde briefjes" die ministers gaan voorlezen.
De minister-president benoemt daarbij wel dat niet "officieel stukken gewisseld" zullen worden tussen de fracties en de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB. Het regeerprogramma zal ook niet officieel ter goedkeuring worden voorgelegd aan de fracties, verzekert Schoof.
Kabinetsleden kunnen fractievoorzitters wel "consulteren" om te vragen of het regeerprogramma "binnen de krijtlijnen" is met het door de coalitiepartijen afgesloten hoofdlijnenakkoord.
Discussie
De verhouding tussen coalitiepartijen en het kabinet is een onderwerp van discussie, omdat de huidige coalitie op aandringen van NSC de afstand tussen kabinet en coalitie wil vergroten. Dat is bijvoorbeeld aangedragen als reden waarom de vier fractieleiders in de Tweede Kamer zijn gebleven en niet, zoals vaak gebruikelijk is, minister zijn geworden. In de praktijk moet nog blijken of coalitiepartijen en kabinet die afstand daadwerkelijk kunnen bewaren.
Het kabinet is behalve met het regeerprogramma ook druk bezig met de miljoenennota die zal worden gepresenteerd op Prinsjesdag. De financiële stukken moeten uiterlijk 31 augustus naar de Raad van State worden gestuurd en hangen deels samen met het regeerprogramma.
Schoof is van plan om volgende week hierover te overleggen met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. "Om te kijken of datgene waar het kabinet toe gaat besluiten op voldoende steun van de fractievoorzitters kan rekenen", lichtte de premier toe.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber vindt het een "gemiste kans" dat premier Dick Schoof een kritische brief van regeringsleiders aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens niet heeft ondertekend. Dat zei de PVV-bewindsvrouw voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Zij had er zelf op aangedrongen dat Schoof zijn handtekening zou zetten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremiers Sophie Hermans (VVD), Mona Keijzer (BBB) en Fleur Agema (PVV) zijn het niet eens over de aanwezigheid van Nederland bij een pride in Hongarije. De Tweede Kamer riep het kabinet donderdag op om een afvaardiging naar de pride in Boedapest te sturen. In Hongarije zijn prides verboden door de regering.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders heeft op X hard uitgehaald naar partijloos premier Dick Schoof, omdat die geen handtekening heeft gezet onder een kritische brief van regeringsleiders aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De leider van de grootste regeringspartij noemt dat "ongelooflijk zwak".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De regeringspartijen PVV en VVD nemen er geen genoegen mee dat het kabinet de Nederlandse Loterij in overheidshanden wil houden. Staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën, NSC) liet vorige week weten dat privatisering nu niet haalbaar is, een besluit dat volgens deze partijen "veel vragen" oproept.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken veroordeelt de schietpartij in de Amerikaanse hoofdstad Washington, waarbij twee Israëlische ambassademedewerkers zijn gedood. De NSC-bewindsman zegt geschokt te zijn door de aanval en hij steunt de Verenigde Staten in het onderzoek.
1 dag geledenBEIJING (ANP/RTR) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft tegen zijn Chinese collega Wang Yi gezegd dat Nederland en de Europese Unie met China willen werken aan "de grote wereldwijde opgaven". De NSC-minister hoopt zijn bezoek te gebruiken om met China te praten over onder meer de klimaatopgave, de energietransitie en vrouwenrechten. Veldkamp zei ook dat premier Dick Schoof later dit jaar nog naar China wil.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het is volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (basis- en voortgezet onderwijs) een politieke keuze om geen geld vrij te maken om te voldoen aan Europese normen voor de toegankelijkheid van scholen. In een debat zei ze dat daar geen geld voor is en op een vraag van Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA bevestigde Paul (VVD) dat ze wel middelen vrij kan maken, maar ervoor kiest dat niet te doen.
1 dag geleden