Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Circulariteitscentrum ook in Zeeland mogelijk

Circulariteitscentrum ook in Zeeland mogelijk

MIDDELBURG - Er worden enorme hoeveelheden geneesmiddelen, verpleeg- en verzorgingsmaterialen weggegooid waar niets mis mee is, elk jaar voor een bedrag van zo’n 2,2 miljard euro. Ook in Zeeland gebeurt dit veel. De Middelburgse student Sebastiaan Kuiper heeft in samenwerking met HZ-studenten Logistiek onderzocht of en hoe je dit materiaal kunt (her)gebruiken. Met de verspilling is in Zeeland een bedrag van ongeveer 48 miljoen euro per jaar gemoeid, blijkt uit zijn onderzoeksrapport ‘Circulariteit in de Zeeuwse Zorg’.

In Noord-Brabant hebben ze de strijd al aangebonden met deze verspilling. Hier worden niet gebruikte hulpmiddelen zoals incontinentieluiers en wondverzorgingsmateriaal van dertien thuiszorgorganisaties, apothekers en verpleeghuizen ingezameld, opgeslagen in een magazijn in Oosterhout en opnieuw verdeeld onder aangesloten organisaties en instellingen. 

Voorwaarden
Is zo’n centrum ook in Zeeland mogelijk, was de centrale vraag in een haalbaarheidsstudie van student Sebastiaan Kuiper van Breda University of Applied Sciences. “Onder bepaalde voorwaarden is zo’n circulariteitscentrum ook hier mogelijk.” Veertig tweedejaarsstudenten Logistiek van de HZ hielpen hem. Ze onderzochten voor het vak Zorglogistiek de situatie bij Zeeuwse thuiszorgorganisaties. De resultaten werden door Sebastiaan geconsolideerd. HZ-studenten Alexander Stevense en Jorian Aarnoudse vroegen of zorgverleners bekend zijn met de verspilling. “Daaruit bleek dat het onderwerp niet leeft. De zorgverleners staan er niet of nauwelijks bij stil”, legt Jorian uit. “Ik snap het wel, want het is in principe niet de verantwoordelijkheid van de medewerkers die thuiskomen bij de mensen”, vult Alexander aan. Landelijk onderzoek van enkele jaren geleden liet zien dat verspilling wel een bron van irritatie is onder deze doelgroep, maar dat veranderingen in het systeem lastig zijn. Het is onduidelijk wiens probleem het is.

Ideale vestigingsplaats
Na de enquête keken de HZ-studenten hoe je de ongebruikte medische hulpmiddelen toch kunt inzamelen en herverdelen in Zeeland. Ze kwamen tot de conclusie dat een circulariteitscentrum ook hier mogelijk is en berekenden een ideale vestigingsplaats: Heinkenszand. Alle bevindingen werden in overleg met Zorglogistiek-docente Gerda van den Beemt-Denissen teruggekoppeld aan Sebastiaan, die deze controleerde, analyseerde en verwerkte in zijn onderzoek. Op basis van bijna dezelfde parameters becijferde hij dat zo’n centrum het best in Goes kan komen.

Green Deal
Volgens hem moet zo’n centrum wel financieel worden ondersteund, omdat het zeker in het begin geld kost om materiaal te hergebruiken. “Hoewel het nu nog niet leeft is het een onderwerp waarover de Zeeuwse zorgorganisaties moeten nadenken. De zorg heeft zich gecommitteerd aan een Green Deal waardoor ze duurzamer moeten gaan werken.” Van den Beemt-Denissen wil volgend studiejaar met haar studenten onderzoeken of en hoe zo’n centrum daadwerkelijk vorm kan krijgen en wat er nodig is om het duurzaam te laten draaien.

Meer uit Beveland

Noodmaatregel in verdroogd natuurgebied De Poel

SINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.

3 uur geleden
Ziekenhuis Adrz beoordeelt röntgenfoto’s botbreuken met kunstmatige intelligentie

GOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.

6 uur geleden
Heel veel waterplezier in haven Kortgene

KORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.

7 uur geleden
Mevrouw Steijn-Vermue krijgt burgemeester op bezoek voor honderdste verjaardag

's-GRAVENPOLDER -  Mevrouw Steijn-Vermue uit 's-Gravenpolder is honderd jaar geworden. 

1 dag geleden
Fonds voor Borselse initiatieven leefbaarheid

HEINKENSZAND - Lokaal Impact Fonds Borsele houdt op dinsdag 20 mei een bijeenkomst voor alle verenigingen en stichtingen in De Stenge in Heinkenszand. Het fonds is bedoeld om lokale initiatieven in de gemeente Borsele financieel te steunen. Het gaat om initiatieven die bijdragen aan de leefbaarheid, duurzaamheid en sociale samenhang in de dorpen van Borsele.  

1 dag geleden
Botsing tussen auto en e-step in Goes

GOES - Op de kruising van de Wijngaardstraat en de Kolveniershof in Goes zijn gisteravond rond 22.30 uur een auto en een elektrische step met elkaar in botsing gekomen.

1 dag geleden
Trouwkosten Goes behoren tot duurste van Zeeland

GOES -  De gemeente Goes behoort tot de duurste gemeenten in Zeeland om te trouwen op vrijdagmiddag. Een bruidspaar betaalt 503 euro voor een vrijdagmiddagceremonie. Daarmee staat Goes op de vijfde plek qua kosten. Middelburg is met 730 euro de duurste gemeente. 

1 dag geleden