Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Circulariteitscentrum ook in Zeeland mogelijk

Circulariteitscentrum ook in Zeeland mogelijk

MIDDELBURG - Er worden enorme hoeveelheden geneesmiddelen, verpleeg- en verzorgingsmaterialen weggegooid waar niets mis mee is, elk jaar voor een bedrag van zo’n 2,2 miljard euro. Ook in Zeeland gebeurt dit veel. De Middelburgse student Sebastiaan Kuiper heeft in samenwerking met HZ-studenten Logistiek onderzocht of en hoe je dit materiaal kunt (her)gebruiken. Met de verspilling is in Zeeland een bedrag van ongeveer 48 miljoen euro per jaar gemoeid, blijkt uit zijn onderzoeksrapport ‘Circulariteit in de Zeeuwse Zorg’.

In Noord-Brabant hebben ze de strijd al aangebonden met deze verspilling. Hier worden niet gebruikte hulpmiddelen zoals incontinentieluiers en wondverzorgingsmateriaal van dertien thuiszorgorganisaties, apothekers en verpleeghuizen ingezameld, opgeslagen in een magazijn in Oosterhout en opnieuw verdeeld onder aangesloten organisaties en instellingen. 

Voorwaarden
Is zo’n centrum ook in Zeeland mogelijk, was de centrale vraag in een haalbaarheidsstudie van student Sebastiaan Kuiper van Breda University of Applied Sciences. “Onder bepaalde voorwaarden is zo’n circulariteitscentrum ook hier mogelijk.” Veertig tweedejaarsstudenten Logistiek van de HZ hielpen hem. Ze onderzochten voor het vak Zorglogistiek de situatie bij Zeeuwse thuiszorgorganisaties. De resultaten werden door Sebastiaan geconsolideerd. HZ-studenten Alexander Stevense en Jorian Aarnoudse vroegen of zorgverleners bekend zijn met de verspilling. “Daaruit bleek dat het onderwerp niet leeft. De zorgverleners staan er niet of nauwelijks bij stil”, legt Jorian uit. “Ik snap het wel, want het is in principe niet de verantwoordelijkheid van de medewerkers die thuiskomen bij de mensen”, vult Alexander aan. Landelijk onderzoek van enkele jaren geleden liet zien dat verspilling wel een bron van irritatie is onder deze doelgroep, maar dat veranderingen in het systeem lastig zijn. Het is onduidelijk wiens probleem het is.

Ideale vestigingsplaats
Na de enquête keken de HZ-studenten hoe je de ongebruikte medische hulpmiddelen toch kunt inzamelen en herverdelen in Zeeland. Ze kwamen tot de conclusie dat een circulariteitscentrum ook hier mogelijk is en berekenden een ideale vestigingsplaats: Heinkenszand. Alle bevindingen werden in overleg met Zorglogistiek-docente Gerda van den Beemt-Denissen teruggekoppeld aan Sebastiaan, die deze controleerde, analyseerde en verwerkte in zijn onderzoek. Op basis van bijna dezelfde parameters becijferde hij dat zo’n centrum het best in Goes kan komen.

Green Deal
Volgens hem moet zo’n centrum wel financieel worden ondersteund, omdat het zeker in het begin geld kost om materiaal te hergebruiken. “Hoewel het nu nog niet leeft is het een onderwerp waarover de Zeeuwse zorgorganisaties moeten nadenken. De zorg heeft zich gecommitteerd aan een Green Deal waardoor ze duurzamer moeten gaan werken.” Van den Beemt-Denissen wil volgend studiejaar met haar studenten onderzoeken of en hoe zo’n centrum daadwerkelijk vorm kan krijgen en wat er nodig is om het duurzaam te laten draaien.

Meer uit Beveland

Rubriek Goes Gezien: Stilstaan bij poortjes station

We herdenken 4 mei de mensen die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Monumenten en plaquettes zijn daarbij - oneerbiedig gezegd, maar goed bedoeld - handige hulpmiddelen. Je kunt er letterlijk bij stilstaan en bloemen leggen zonder dat iemand dat vreemd vindt. 

2 uur geleden
Op de werkvloer bij uitvoerder Julien van Zelst

's-HEER ARENDSKERKE - Na tien jaar kennis en ervaring opdoen in de bouw als timmerman, kon Julien van Zelst (30) al jong doorgroeien tot uitvoerder. Hij vindt timmerman een prachtig vak, en werkt nog graag mee, maar de Vlissinger is er trots op sinds twee jaar uitvoerder te zijn bij aannemingsbedrijf Fraanje in 's-Heer Arendskerke. Hij gaat de hele provincie door voor zijn werk in de particuliere woningbouw.

3 uur geleden
Porsche vliegt uit bocht in Goes: Bestuurder mogelijk onder invloed van cocaïne [UPDATE]

GOES - De politie heeft zaterdagmorgen een bestuurder van een Porsche Cayenne aangehouden nadat hij betrokken was bij een crash op de A256 bij Goes. De man was mogelijk onder invloed van cocaïne.

5 uur geleden
Treinverkeer lag vannacht stil door dodelijke aanrijding bij 's Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE - Door een dodelijk treinincident bij 's-Heer Arendskerke was het treinverkeer gisterenavond en -nacht gestremd. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse.

6 uur geleden
SHV de Bevelanden krijgt steeds meer hulpvragen vanwege schulden

GOES - De schuldhulpverleningsorganisatie SHV Zeeland van het Leger des Heils biedt in de Bevelanden schuldhulpbegeleiding en administratieve ondersteuning. De ruim 40 vrijwilligers zijn getraind om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. 

1 dag geleden
Beleef vervlogen tijden bij historische winkelroute Ovezande

OVEZANDE - De organisatie achter het jubileumjaar '700 jaar Ovezande' presenteert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een historische winkelroute door het dorp. Wandelaars gaan, zelfstandig of onder leiding van een gids, terug in de tijd. Naar de jaren '50 tot en met '80 van de vorige eeuw om precies te zijn. "Ovezande had in deze periode van de arbeidsintensieve wederopbouw meer dan veertig winkeltjes. Onvoorstelbaar hè", vertelt Ad Schenk van de organisatie.

1 dag geleden
Buitengewoon avontuur: Kinderen stralen in Blijdorp

GOES - Donderdag 2 mei hebben kinderen uit Zeeland een buitengewone dag beleeft, dankzij de samenwerking tussen Rotaryclub Goes en Stichting Leergeld Oosterschelderegio.

1 dag geleden