Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CIDI wil aangifte doen tegen ON-voorzitter om antisemitisme

CIDI wil aangifte doen tegen ON-voorzitter om antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) onderzoekt of het mogelijk is aangifte te doen tegen Taco Dankers, de voorzitter van de Raad van Toezicht van Ongehoord Nederland. Aanleiding is een publicatie van NRC, dat dinsdag meldde dat Dankers de leiding heeft over een denktank die regelmatig antisemitisch gedachtegoed zou verspreiden. "Als het juridisch kan, dan zullen we dat doen", aldus CIDI-directeur Hanna Luden.

"Dit soort antisemitische vooroordelen zijn een probleem van onze hele samenleving, niet alleen van de kleine groep Joden die hier woont", stelt Luden over de vermeende uitlatingen van Dankers. "Zulke xenofobische uitingen, zulke misvattingen over de werkelijkheid en verschillende groepen vind ik echt alarmerend."

Het CIDI stelt dat Dankers op Twitter, in interviews en in publicaties van de denktank Gefira, "op klassiek antisemitische wijze de Joden bijna overal de schuld van geeft". "Dit valt niet te rijmen voor iemand die een publieke functie heeft in Nederland", aldus Luden. "Wij vinden dat deze persoon niet betrokken mag zijn bij een publieke omroep."

Gefira

De belangenorganisatie stelt contact op te nemen met Ongehoord Nederland, om "te kijken wat zij met deze informatie gaan doen". Een aangifte tegen denktank Gefira is ook in de maak, zegt Luden. Volgens het CIDI maakt de denktank zich naast antisemitisme ook schuldig aan vreemdelingenhaat. "Het is zo duidelijk xenofobie, Jodenhaat en complottheorieën gericht op bepaalde personen", stelt de directeur over de uitingen van Gefira. "Ik kan me niet voorstellen dat een gewoon mens hier niet misselijk van wordt."

Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding Eddo Verdoner zei tegenover NRC met het OM te willen spreken over Gefira, dat volgens hem "pure haat" verspreidt. Een recent bulletin van het platform uit september zou lezen als "een manifest dat zo uit de Tweede Wereldoorlog lijkt te komen".

NPO geschrokken

De NPO zegt in een reactie "zeer geschrokken" te zijn van de berichten over Dankers. De NPO gaat in gesprek met de leiding van Ongehoord Nederland, dat in juli groen licht kreeg om toe te treden tot het publieke omroepbestel en de komende vijf jaar programma's kan maken.

"Ook hebben we een overleg aangevraagd met de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding", laat de NPO weten. "Antisemitisme en racisme verdienen geen enkele ruimte bij de publieke omroep en daarom hebben we aan het Commissariaat voor de Media gevraagd de berichtgeving zo snel mogelijk te onderzoeken."

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden