
Chiptoeleverancier Besi hard onderuit op beurs Amsterdam
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Het aandeel van chiptoeleverancier Besi was vrijdag een opvallende daler in de Amsterdamse AEX-index. De koers kelderde 15,5 procent. Dat is het grootste dagverlies voor Besi in jaren. Ook de andere chipfondsen ASML en ASMI stonden in het rood op het Damrak met minnen tot 3,8 procent.
Waarschijnlijk heeft een nieuwsbericht uit Zuid-Korea te maken met de koersval van Besi, voluit BE Semiconductor Industries. De grote chipproducenten SK Hynix, Micron Technology en Samsung zouden overwegen om bepaalde normen rond de dikte van de verpakkingen van nieuwe generatie geheugenchips te versoepelen. Volgens een analist van beleggingsbank Berenberg tegen persbureau Bloomberg zou dat een impact kunnen hebben op de vraag naar de zogeheten 'hybrid bonding'-technologie van het in Duiven gevestigde Besi.
Verder kwam ook beleggingsadviseur Kempen met een adviesverlaging voor Besi. Het aandeel was donderdag juist nog een flinke stijger, net als ASMI en ASML. De chipmarkt heeft al langere tijd de wind flink mee door de opmars van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
Verlies
De AEX ging met een verlies van 0,8 procent op 861,96 punten het weekend in. Een dag eerder ging de hoofdgraadmeter nog fors omhoog, gestuwd door de hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve spoedig gaan beginnen met het verlagen van de rente. Op de financiële markten wordt voor juni een renteverlaging verwacht.
De MidKap met de middelgrote bedrijven in Amsterdam won 0,1 procent tot 904,63 punten. Op de beurzen elders in Europa was een wisselend beeld te zien. De DAX in Frankfurt zakte 0,2 procent en de Londense FTSE 100 verloor 0,4 procent. De CAC40 in Parijs steeg 0,2 procent.
Banenrapport
Beleggers hadden ook aandacht voor het Amerikaanse banenrapport. De banengroei in de Verenigde Staten viel vorige maand sterker uit dan verwacht. Het rapport speelt samen met de inflatie een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Fed.
Verder was HelloFresh een forse verliezer op de beurs in Frankfurt met een min van maar liefst 42 procent. De Duitse bezorger van maaltijdboxen kwam met een handelsbericht dat buitengewoon slecht viel bij beleggers. HelloFresh gaf daarin een teleurstellende verwachting af voor dit jaar en schrapte de doelstellingen voor 2025.
De euro was 1,0938 dollar waard, tegen 1,0934 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 78,17 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 82,23 dollar per vat.
Meer uit Financieel
STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
9 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
1 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
2 uur geledenVELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.
4 uur geleden