Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chiptoeleverancier Besi hard onderuit op beurs Amsterdam

Chiptoeleverancier Besi hard onderuit op beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Het aandeel van chiptoeleverancier Besi was vrijdag een opvallende daler in de Amsterdamse AEX-index. De koers kelderde 15,5 procent. Dat is het grootste dagverlies voor Besi in jaren. Ook de andere chipfondsen ASML en ASMI stonden in het rood op het Damrak met minnen tot 3,8 procent.

Waarschijnlijk heeft een nieuwsbericht uit Zuid-Korea te maken met de koersval van Besi, voluit BE Semiconductor Industries. De grote chipproducenten SK Hynix, Micron Technology en Samsung zouden overwegen om bepaalde normen rond de dikte van de verpakkingen van nieuwe generatie geheugenchips te versoepelen. Volgens een analist van beleggingsbank Berenberg tegen persbureau Bloomberg zou dat een impact kunnen hebben op de vraag naar de zogeheten 'hybrid bonding'-technologie van het in Duiven gevestigde Besi.

Verder kwam ook beleggingsadviseur Kempen met een adviesverlaging voor Besi. Het aandeel was donderdag juist nog een flinke stijger, net als ASMI en ASML. De chipmarkt heeft al langere tijd de wind flink mee door de opmars van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Verlies

De AEX ging met een verlies van 0,8 procent op 861,96 punten het weekend in. Een dag eerder ging de hoofdgraadmeter nog fors omhoog, gestuwd door de hoop dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve spoedig gaan beginnen met het verlagen van de rente. Op de financiële markten wordt voor juni een renteverlaging verwacht.

De MidKap met de middelgrote bedrijven in Amsterdam won 0,1 procent tot 904,63 punten. Op de beurzen elders in Europa was een wisselend beeld te zien. De DAX in Frankfurt zakte 0,2 procent en de Londense FTSE 100 verloor 0,4 procent. De CAC40 in Parijs steeg 0,2 procent.

Banenrapport

Beleggers hadden ook aandacht voor het Amerikaanse banenrapport. De banengroei in de Verenigde Staten viel vorige maand sterker uit dan verwacht. Het rapport speelt samen met de inflatie een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Fed.

Verder was HelloFresh een forse verliezer op de beurs in Frankfurt met een min van maar liefst 42 procent. De Duitse bezorger van maaltijdboxen kwam met een handelsbericht dat buitengewoon slecht viel bij beleggers. HelloFresh gaf daarin een teleurstellende verwachting af voor dit jaar en schrapte de doelstellingen voor 2025.

De euro was 1,0938 dollar waard, tegen 1,0934 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 78,17 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent in prijs tot 82,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Dalende iPhone-verkopen bezorgen Apple krimpende omzet

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft in de eerste drie maanden van 2024 een lagere omzet geboekt, wat vooral te wijten was aan dalende verkopen van de iPhone. De smartphone van het Amerikaanse concern kreeg onder andere op de Chinese markt concurrentie van Huawei.

31 minuten geleden
Moederbedrijf van Booking.com blijft groeien en voert winst op

NORWALK (ANP) - Booking Holdings is in de eerste maanden van het jaar harder gegroeid dan het internetbedrijf voor reizen zelf had verwacht. Het moederbedrijf van het in Amsterdam gevestigde Booking.com profiteerde van een toename van het aantal via het platform geboekte hotelovernachtingen. Daarbij steeg ook de winst hard.

44 minuten geleden
Techbedrijven leiden beurzen in New York naar winst

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven hebben de belangrijkste graadmeters op de aandelenbeurzen in New York hoger gezet. In de aanloop naar de publicatie van de kwartaalcijfers van Apple nam de hoop op extra winstuitkeringen door de iPhone-maker toe, na vergelijkbare stappen van Google-moederbedrijf Alphabet.

1 uur geleden
Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

2 uur geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

2 uur geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

5 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

5 uur geleden