Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI zetten AEX op winst

Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI zetten AEX op winst

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI stonden donderdag in de kopgroep van de Amsterdamse AEX-index, die een kleine winst liet zien. Uitzender Randstad kampte met een adviesverlaging en stond onderaan. Philips krabbelde iets op na de zware koersval een dag eerder die volgde op een omzetalarm van het bedrijf.

Beleggers kauwden verder nog na op de Amerikaanse inflatie, die in december is opgelopen tot het hoogste niveau sinds 1982. Ook in Europa is de inflatie de laatste tijd sterk opgelopen. Daardoor lijkt het steeds aannemelijker te worden dat centrale banken moeten ingrijpen door te stoppen met hun voor beleggers gunstige steunbeleid. In de VS lijkt een snelle verhoging van de rente daarbij aanstaande.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent hoger op 792,48 punten. De MidKap opende een fractie hoger op 1084,05 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,5 procent.

Winst

De chipbedrijven ASML, Besi en ASMI wonnen tot dik 4 procent. De grote Taiwanese chipfabrikant TSMC, een belangrijke klant van chipmachinemaker ASML, boekte een recordwinst dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips. ASMI profiteerde daarnaast van een flinke verhoging van het koersdoel door Credit Suisse. Randstad zakte 4 procent na een verkoopadvies van JPMorgan.

Philips won 0,3 procent. Het zorgtechnologieconcern zag een dag eerder ruim 15 procent aan beurswaarde verdampen na de waarschuwing dat het bedrijf meer geld kwijt is aan de terugroepactie van zijn slaapapneuapparaten. Ook kampt Philips met toeleveringsproblemen.

In de MidKap steeg Flow Traders ruim 2 procent dankzij een positief analistenrapport van Jefferies over de flitshandelaar. Intertrust daalde 0,2 procent na een handelsbericht. De financieel dienstverlener zag de omzet in het vierde kwartaal licht dalen. Daarnaast verklaarde het trustkantoor dat de overname door zijn Amerikaanse branchegenoot CSC volgens planning verloopt.

Verlies

Marks & Spencer verloor 4 procent in Londen. De Britse winkelketen schroefde zijn winstverwachting licht op dankzij sterke verkopen tijdens de feestdagen, maar beleggers hadden op meer gehoopt. Ook het Britse supermarktconcern Tesco verhoogde zijn winstverwachting dankzij sterke kerstverkopen. Dat aandeel daalde desondanks 2 procent.

De euro was 1,1470 dollar waard, tegen 1,1428 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 82,43 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 84,50 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

1 uur geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

2 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

3 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

3 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israëlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

3 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

4 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

5 uur geleden