China wil olie en gas liever in yuan afrekenen
RIYAD (ANP/RTR) - China wil olie en gas vaker afrekenen met de eigen yuan in plaats van in dollars. De Chinese president Xi Jinping sprak daarover tijdens zijn bezoek aan Saudi-Arabië waar hij ook andere Arabische leiders ontmoette. China wil zijn eigen munt internationaal meer op de kaart zetten. Tegelijkertijd wil Beijing de greep van de Amerikaanse dollar op de wereldhandel verzwakken.
Xi is op bezoek in Saudi-Arabië. Kroonprins Mohammed bin Salman trad op als gastheer voor de topontmoetingen. Die liet daarmee zien zijn blik niet alleen op het westen te hebben gericht.
Saudi-Arabië is de grootste exporteur van olie, terwijl China de grootste importeur is. De landen gaven beide het signaal af zich niet te willen mengen in kwesties van de ander met derden. Zo staat de relatie van Riyad met Washington onder druk vanwege de mensenrechten. Ook de Saudische houding richting Rusland, en in het bijzonder de oliesamenwerking tussen de landen, is een bron van irritatie voor de VS.
Dollar in oliehandel Saudi's
Elke stap van Saudi-Arabië om de dollar te laten vallen in zijn oliehandel zou een politieke zet zijn. Riyad had daar eerder mee gedreigd in het licht van mogelijke Amerikaanse regels die landen van oliekartel OPEC, waar Saudi-Arabië er een van is, blootstellen aan antitrustrechtszaken.
De groeiende invloed van China in de Golfstaten maakt de Verenigde Staten ongerust. Tijdens het bezoek van Xi werd gesproken over verdere economische banden. Xi werd ook met alle egards onthaald. De Chinese president sprak ook met andere Golfstaten. Verder woonde Xi een bredere top bij met leiders van landen van de Arabische Liga in de Golf, de Levant en Afrika.
Meer uit Financieel
LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.
51 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
8 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
14 uur geleden