Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China wil Marsmissie lanceren in juli

China wil Marsmissie lanceren in juli

PEKING (ANP/AFP) - China wil in juli een Marsmissie lanceren. Een op afstand bestuurbare robot moet het oppervlak van de rode planeet gaan verkennen, laat het bedrijf dat het project uitvoert weten.

De Marsmissie is een van de vele projecten van China's miljarden kostende ruimteprogramma. Andere doelen van de Aziatische grootmacht zijn onder meer om Chinese astronauten op de maan te zetten en in 2022 een eigen ruimtestation te hebben. China wil op die manier op zelfde technologische hoogte komen als de Verenigde Staten en haar status als wereldmacht onderstrepen.

De Marsmissie stond al een tijd op de agenda van de regering, maar de China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) heeft nu laten weten dat de missie al in juli kan vertrekken. "Het grote project loopt volgens plan en we mikken op een lancering in juli", liet CASC zondag in een verklaring weten.

Tianwen

De missie, genaamd Tianwen ('vragen aan de hemel'), houdt in dat er een satelliet in een baan rond Mars gaat vliegen en dat een robot het landoppervlak van de planeet gaat verkennen en de bodem gaat analyseren. Het kost de missie naar verwachting maanden om Mars te bereiken. Hoewel de afstand door de banen van de planeten nooit exact hetzelfde is, bedraagt die ruwweg 55 miljoen kilometer.

China voerde eerder al een soortgelijke maanmissie uit. In januari 2019 lieten de Chinezen als eersten een klein landvoertuig de duistere zijde van het maanoppervlak verkennen. De VS hebben reeds vier verkenningsvoertuigen naar Mars gestuurd. De bedoeling is dat deze zomer een vijfde vertrekt, die ongeveer in februari volgend jaar moet aankomen. De Verenigde Arabische Emiraten willen hun eerste Arabische Marsmissie lanceren vanuit Japan op 15 juli.

Meer uit Buitenland

VN: geleverde hulp aan Gaza nog niet verdeeld door onveiligheid

GENEVE (ANP/RTR) - De hulpgoederen die deze week naar de Gazastrook zijn gebracht, zijn nog niet verdeeld. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat dit komt doordat Israël de VN alleen toegang geeft via een onveilige route.

26 minuten geleden
Rutte voelt 'brede steun' voor fors hogere NAVO-norm

BRUSSEL (ANP) - NAVO-baas Mark Rutte voelt "brede steun" voor wat de NAVO-bondgenoten op de top volgende maand in Den Haag moeten bereiken. "En dat is aanzienlijk meer uitgeven aan defensie en aan alles wat met defensie te maken heeft", zei Rutte op een persconferentie na een ontmoeting met premier Dick Schoof. "Ik denk dat we er zullen komen."

29 minuten geleden
Trump toont Ramaphosa beelden over vermeende genocide Zuid-Afrika

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Cyril Ramaphosa video's getoond over vermeende genocide in Zuid-Afrika. Witte inwoners zouden daardoor worden getroffen. Deze beweringen zijn niet bewezen.

42 minuten geleden
Bijna 50.000 Oekraïners opgepakt bij vluchtpoging sinds 2022

KYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.

1 uur geleden
Macron belooft stappen tegen politieke islam in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.

2 uur geleden
Hof Israël oordeelt tegen ontslag van inlichtingenchef

TEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische hooggerechtshof stelt dat de regering de baas van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet niet had mogen ontslaan. Die beslissing was volgens de rechters in strijd met de wet.

2 uur geleden
Internationale waarschuwing tegen Russische hackpogingen

DEN HAAG (ANP) - Inlichtingendiensten uit twaalf westerse landen, waaronder Nederland, waarschuwen voor Russische hackpogingen om de hulp aan Oekraïne te verstoren. Achter de aanvallen zit een cybereenheid van de Russische militaire inlichtingendienst GROe die in 2018 probeerde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken.

3 uur geleden