Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

China viert honderdste verjaardag Communistische Partij

China viert honderdste verjaardag Communistische Partij

PEKING (ANP/RTR) - China maakt zich op voor de honderdste verjaardag van de regerende Communistische Partij (CCP). President Xi Jinping houdt donderdag een toespraak op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Staatsmedia hebben weinig prijsgegeven over het programma, maar er wordt gerekend op een luchtdefilé met militaire toestellen.

Het lijkt de partij van Xi (68) in het jubileumjaar nog voor de wind te gaan. Er kwamen in 2020 2,43 miljoen nieuwe leden bij, het hoogste aantal sinds hij in 2013 president werd. In totaal zijn 95 miljoen van de bijna 1,4 miljard Chinezen lid van de Communistische Partij.

Xi koos na zijn aantreden voor een snoeiharde aanpak van corruptie binnen de partij. Hij groeide uit tot de machtigste CCP-leider sinds Mao Zedong. Het parlement gaf in 2018 groen licht voor de afschaffing van het maximale aantal ambtstermijnen van de president. Dat betekent dat hij mogelijk tot zijn dood zal aanblijven.

Internationale kritiek

China kon de afgelopen decennia ook uitgroeien tot economische grootmacht. Het land ging een steeds zelfbewustere koers varen en dat zorgt internationaal voor bezorgdheid. Peking botst regelmatig met westerse mogendheden en buurlanden over uiteenlopende onderwerpen.

Zo klonk er de afgelopen jaren internationale kritiek op het Chinese optreden in de Zuid-Chinese Zee, de druk die Peking uitoefent op Taiwan en het vermeende gebrek aan transparantie rond de corona-uitbraak in Wuhan. Ook wordt China verweten de Oeigoeren-minderheid te onderdrukken. De Tweede Kamer in Nederland sprak over genocide.

Vergrijzende bevolking

Ook ligt gevoelig dat de prodemocratische oppositie in het semi-autonome Hongkong feitelijk is geneutraliseerd. In die metropool woont bestuurder John Lee donderdag een vlaggenceremonie bij. Dan wordt gevierd dat het 24 jaar geleden is dat het Verenigd Koninkrijk het welvarende gebied overdroeg aan China. Zijn politieke baas Carrie Lam gaat naar Peking vanwege het jubileum van de CCP.

Xi maakt zich mogelijk meer zorgen over binnenlandse ontwikkelingen dan internationale kritiek. Geen enkel land telt meer inwoners dan China, maar de bevolkingsgroei blijft de afgelopen jaren stagneren. Ook kampt het land met een vergrijzende bevolking en dat heeft economische consequenties.

De autoriteiten proberen het tij te keren en schrapten in 2016 de eenkindpolitiek uit de jaren 70, die juist was bedoeld om de bevolkingsgroei af te remmen. Inmiddels mogen gezinnen maximaal drie kinderen krijgen. Toch houden experts rekening met een bevolkingskrimp in de nabije toekomst.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef roept Georgië op om omstreden wet in te trekken

BRUSSEL (ANP) - De Europese buitenlandchef Josep Borrell heeft het parlement van Georgië opgeroepen om de omstreden buitenlandse-agentenwet in te trekken. "Dat deze wet is aangenomen, heeft negatieve gevolgen voor Georgië op weg naar de EU. Het is aan Georgië om een keuze te maken over het vervolg", schrijft hij in een verklaring.

22 minuten geleden
Strijd tussen Israël en Hamas verhevigt in noorden en zuiden Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - De strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse groeperingen is verder verhevigd. Er worden zware gevechten gemeld in zowel het noorden als het zuiden van de Gazastrook.

1 uur geleden
Belgische prins Laurent wil zelf zijn geld verdienen in Turkije

BRUSSEL (ANP) - De Belgische prins Laurent wil minder optreden voor het Belgische koninklijk huis en zijn eigen geld verdienen met groene energie. Hij wil zich "beter kunnen ontplooien" dan hij nu als broer van koning Filip kan, zegt hij in een interview met de krant Het Laatste Nieuws.

1 uur geleden
Macron houdt spoedoverleg over rellen Nieuw-Caledonië

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zal woensdag crisisoverleg voorzitten over de situatie in Nieuw-Caledonië. Hij annuleert daarvoor een geplande reis naar de regio Normandië.

1 uur geleden
Oekraïense president Zelensky annuleert bezoek aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zijn bezoek aan Spanje en Portugal geannuleerd. Volgens zijn woordvoerder heeft hij al zijn internationale verplichtingen afgeblazen in verband met het Russische offensief in het noorden van de regio Charkiv.

2 uur geleden
Doden en honderden gewonden na rellen in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het dodental door de rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is opgelopen naar drie. Ook raakten volgens de autoriteiten honderden mensen gewond.

3 uur geleden
Rellen Nieuw-Caledonië houden aan: dode en veel arrestaties

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP) - In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is een dode gevallen bij onrust over een omstreden hervorming. In de hoofdstad Nouméa klonken woensdag schoten en scholen bleven dicht.

4 uur geleden