
China plant meer maanmissies na vondst mineraal
BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China wil de komende tien jaar nog zeker drie onbemande ruimtemissies naar de maan sturen. Daarmee wil het land de Verenigde Staten naar de kroon steken in een tijdperk van een nieuwe ruimtewedloop. China's National Space Administration, het equivalent van de Amerikaanse NASA, heeft toestemming gekregen voor zeker drie ruimtemissies als onderdeel van het maanprogramma van de Chinezen.
De aankondiging volgt daags op de aankondiging van Beijing dat er nieuw maanmateriaal is ontdekt in de monsters die door maanmissie Chang'e-5 zijn meegenomen. Het gaat volgens Chinese staatsmedia om een kleurloos transparant zuilvormig kristal dat helium-3 zou bevatten. Dat is een element waarvan wordt gezegd dat het een toekomstige energiebron kan zijn.
China toont de laatste jaren steeds meer ambities in de ruimtevaart. Het land wil niet alleen ruimtesondes naar de maan sturen, maar bouwt ook aan zijn eigen ruimtestation. Ook heeft China zijn zinnen gezet op een missie naar Mars. De NASA heeft al een marsrover op de rode planeet en wil dit decennium opnieuw astronauten op de maan zetten. Zowel China als de VS heeft zijn oog laten vallen op de delfstoffen van de maan en verwacht wordt dat ruimtemijnbouw een volgende bron van spanning tussen de economische grootmachten zal zijn.
China's maanverkenningsprogramma ging in 2004 van start. Drie jaar later werd het eerste ruimteschip gelanceerd. Het Chang'e-programma ontleent zijn naam aan de Chinese maangodin en is vooralsnog gericht op het verzamelen van monsters van het maanoppervlak. Het Chang'e-7 programma zal zich richten op de zuidpool van de maan, een gebied waarvan wetenschappers denken dat het de beste plaats is om water te vinden. Ook de NASA richt zich op dat deel van de maan.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De koopkracht van veel Nederlandse huishoudens herstelt dit jaar, verwacht ING Research. Maar volgens het onderzoek van de bank zijn er wel duidelijke verschillen tussen groepen huishoudens. Mensen in de laagste inkomensgroepen zien hun koopkracht, de hoeveelheid goederen en diensten die ze met hun inkomen kunnen kopen, veelal herstellen. Bij de hoogste inkomens en gepensioneerden is dit nog niet het geval.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De verkoop van tweedehands auto's in Nederland neemt de komende jaren steeds meer toe, verwacht het economische bureau van ABN AMRO. Dit komt onder meer door het groeiende autobezit in ons land en de bevolkingsgroei. Ook richten autodealers zich steeds meer op de verkoop van gebruikte auto's, omdat ze aan nieuwe modellen minder verdienen.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De kloof op de kantorenmarkt tussen de vijf grootste steden en de rest van Nederland wordt steeds groter, meldt makelaarsorganisatie NVM Business. In de Randstad zijn de vraag naar en het aanbod van duurzame panden op goed bereikbare locaties vorig jaar gestegen. Maar in de rest van het land stonden steeds meer kantoorruimtes leeg en raken ze verouderd.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De koopkracht van veel Nederlandse huishoudens herstelt dit jaar, verwacht ING Research. Maar volgens het onderzoek van de bank zijn er wel duidelijke verschillen tussen groepen huishoudens. Mensen in de laagste inkomensgroepen zien hun koopkracht, de hoeveelheid goederen en diensten die ze met hun inkomen kunnen kopen, veelal herstellen. Bij de hoogste inkomens en gepensioneerden is dit nog niet het geval.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - De kloof op de kantorenmarkt tussen de vijf grootste steden en de rest van Nederland wordt steeds groter, meldt makelaarsorganisatie NVM Business. In de Randstad zijn de vraag naar en het aanbod van duurzame panden op goed bereikbare locaties vorig jaar gestegen. Maar in de rest van het land stonden steeds meer kantoorruimtes leeg en raken ze verouderd.
6 uur geledenMANDAN (ANP/AFP) - Greenpeace moet de eigenaar van een oliepijpleiding honderden miljoenen dollars aan schadevergoeding betalen, heeft een jury in de Amerikaanse staat North Dakota geoordeeld. De milieuorganisatie zou zich schuldig hebben gemaakt aan laster tegenover Energy Transfer en een gewelddadige campagne tegen het bedrijf hebben georganiseerd.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben woensdag positief gereageerd op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken hield het belangrijkste rentetarief onveranderd en was in nieuwe ramingen wel pessimistischer over de groei van de economie. Maar beleggers trokken zich op aan de boodschap van Fed-preses Jerome Powell dat hij vooralsnog geen drastische ingrepen in het rentebeleid verwacht.
9 uur geleden