Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrale Bank Turkije morrelt niet aan rente ondanks druk Erdogan

Centrale Bank Turkije morrelt niet aan rente ondanks druk Erdogan

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft voor de vijfde maand op rij niet gemorreld aan de rentetarieven. Door de oplopende inflatie zagen beleidsmakers weinig ruimte voor een verlaging van de leenkosten, waar president Recep Tayyip Erdogan wel continu op aandringt.

Het belangrijkste Turkse rentetarief bleef staan op 19 procent. Die beslissing kwam overeen met de gemiddelde verwachting in de markt. De reële rente in Turkije, dus de rente verminderd met het inflatiepercentage, kwam in juli uit op bijna nul. De inflatie in juli steeg naar 18,95 procent.

De centrale bank hield vast aan zijn belofte om de rente hoger te laten zijn dan de inflatie. Daarmee ligt bankgouverneur Şahap Kavcioğlu op ramkoers met Erdogan. Volgens de president zorgen de hoge rentetarieven er juist voor dat de inflatie oploopt. De opvatting van Erdogan wordt door kenners als uiterst onorthodox bestempeld. Gangbaar beleid onder economen en centrale bankiers is juist om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen.

Rentes verlagen

Erdogan drong er meermaals op aan om de rentes te verlagen. Kavcioğlu kan de door de president gewenste verlaging pas doorvoeren als de inflatie wat afkoelt, of hij zou zijn eerdere belofte moeten verbreken. De prijzen in Turkije lopen op als gevolg van een zwakkere munt, stijgende grondstofprijzen en droogteperioden die de oogsten van landbouwproducten zwaar hebben geraakt.

Kavcioğlu werd eerder dit jaar aangesteld als bankgouverneur. Dat gebeurde na het ontslag van Naci Ağbal, die op zijn beurt de rente meermaals verhoogde om de inflatie onder controle te krijgen. Ook een aantal andere bestuurders van de centrale bank werden op last van de president eerder al vervangen.

Meer uit Financieel

Handelsbesprekingen China-VS gestaakt, overleg gaat zondag verder

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.

11 uur geleden
Interim-bestuur van FNV weggestuurd

UTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.

12 uur geleden
Reuters: handelsoverleg VS-China in Genève hervat na lunchpauze

GENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.

17 uur geleden
Reuters: Chinese delegatie vertrekt van handelsoverleg met VS

GENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.

19 uur geleden
Nieuwe Duitse economieminister wil meer gascentrales

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.

21 uur geleden
Inflatie China opnieuw gedaald door zwakke economie

BEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.

23 uur geleden
Europese oliesector gaat wisselend om met 'Golf van Amerika'

DEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.

1 dag geleden