Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil grote verbouwing van nieuwe wet over patiëntengegevens

CDA wil grote verbouwing van nieuwe wet over patiëntengegevens

DEN HAAG (ANP) - Het CDA vindt dat de nieuwe wet over de uitwisseling van patiëntengegevens in de zorg nog niet ver genoeg gaat. Kamerlid Joba van den Berg heeft in de Tweede Kamer uitgelegd waarom ze acht amendementen op de wet heeft ingediend en een negende van SP'er Maarten Hijink steunt. Ze vindt dat de wet strenger moet worden, vooral vanwege de privacy en om macht en geld bij de softwareproducenten weg te halen.

Er wordt al jaren nagedacht en gesproken over het verbeteren van de uitwisseling van patiëntengegevens. Van den Berg zegt het belangrijk te vinden om daarmee door te gaan, maar wil wel dat de wet grondig genoeg wordt. "Buurmans erf is maar éénmaal te koop", zei Van den Berg daarover in het parlement.

De amendementen gaan over verschillende onderdelen van de wet en zelfs over de naam ervan. Zo wil ze dat de verschillende programma's voor patiëntengegevens makkelijk op elkaar aan te sluiten zijn met zogenoemde API's, zoals die bestaan voor veel software en online diensten. Ook wil ze een vergunningsplicht voor bedrijven die zich met zorgsoftware bezighouden, zodat daar extra eisen aan gesteld kunnen worden.

Slecht werk

Van den Berg vindt ook dat de wet moet voorkomen dat softwareproducenten hun producten steeds speciaal toespitsen op zorgorganisaties, zodat die veel moeilijker kunnen overstappen naar een andere leverancier. Dat is vooral omdat het bedrijf dat nu de belangrijkste leverancier van Nederland is, Chipsoft, volgens haar slecht werk levert.

"Ik vermijd in beginsel publiekelijk op een negatieve manier te spreken over bedrijven en organisaties, maar ik heb in 2019 al een uitzondering gemaakt voor Chipsoft", aldus Van den Berg. Ze wees erop dat de eigenaren van het bedrijf met een vermogen van meer dan 700 miljoen euro in de rijkenlijst Quote 500 staan. "Verworven met publiek geld" en "in dit geval ook nog een ontoereikend product", zegt de CDA'er. "Zullen we niet stoppen met huilen en opnieuw beginnen?"

ProRail-constructie

Ze stelt voor dat er nieuwe software ontwikkeld wordt die in handen komt van een bedrijf van de overheid, net zoals bijvoorbeeld ProRail in publieke handen is. Dat kost volgens Van den Berg zo'n 500 miljoen euro, kosten die terugverdiend zullen worden doordat ziekenhuizen niet meer allemaal zelfstandig nodeloos dure software hoeven aan te schaffen.

PVV, SP en GroenLinks ondersteunden delen van het betoog van Van den Berg. De VVD uitte zorgen over het normaal functioneren van de markt.

Meer uit Gezond

Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen hogere uitkering

DEN HAAG (ANP) - Zorgmedewerkers met langdurige covid krijgen een hogere financiële tegemoetkoming, meldt demissionair minister Conny Helder (Volksgezondheid). Ze ontvingen eerst 15.000 euro, maar dat wordt verhoogd naar 24.010 euro, heeft de ministerraad besloten. De Tweede Kamer had aangedrongen op de verhoging.

1 uur geleden
Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

4 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

22 uur geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

23 uur geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden