Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: milieusector groeit gestaag door energietransitie

CBS: milieusector groeit gestaag door energietransitie

DEN HAAG (ANP) - De milieusector in Nederland wordt steeds groter door de energietransitie, het beleid om de uitstoot van broeikasgassen flink omlaag te brengen door over te gaan op duurzame energie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2020.

De onderzoekers schatten op basis van een "eerste snelle raming" over 2020 dat de milieusector goed is voor 2,4 procent van de economie. Dat is meer dan de 2,3 procent die het CBS heeft vastgesteld over 2019 aan de hand van meer gedetailleerde cijfers. In dat jaar ging 18,8 miljard euro om in deze sector.

Het bureau heeft hierbij gekeken naar goederen en diensten die bedrijven en instanties produceren om het milieu te beschermen en natuurlijke hulpbronnen te beheren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om bedrijven die zonnepanelen plaatsen, kantoorgebouwen isoleren of papier recyclen.

De groei van de afgelopen jaren zit volgens statistici vooral in "activiteiten gericht op het behoud van natuurlijke hulpbronnen". Die hebben bijvoorbeeld te maken met zonnepanelen en windmolens. De andere vertakking van de milieusector betreft milieubeschermingsactiviteiten en hierin zit nauwelijks groei. Dit omvat bijvoorbeeld natuurbeheer.

De groei van de milieusector zorgt ook voor meer banen. In 2019 was de sector goed voor 148.000 voltijdsbanen, tegen 116.000 in 2001. Vooral het aantal mensen dat zich bezighoudt met de aanleg van windmolens en zonnepanelen neemt toe.

De Nederlandse regering heeft in de Klimaatwet vastgelegd dat de uitstoot van broeikasgassen 49 procent lager moet zijn in 2030 vergeleken met 1990 en 95 procent lager in 2050. CBS-econoom Peter Hein van Mulligen verwacht dat het effect van deze wet al enigszins te zien is, maar nog niet heel sterk. Want deze is pas vrij recent, in 2019, aangenomen.

De milieusector is in Nederland relatief gezien ongeveer even groot als in een gemiddeld EU-land, maar veel kleiner dan die van koplopers Finland, Estland en Oostenrijk.

Meer uit Binnenland

Nederlandse F-35 neemt kernwapentaak over

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse F-35's op vliegbasis Volkel kunnen vanaf zaterdag ook een kernwapentaak uitvoeren, meldt het ministerie van Defensie. Nederland is het eerste Europese land dat deze taak overdraagt aan de F-35.

11 minuten geleden
Belgische justitie eist 12 jaar cel en boete tegen Jos Leijdekkers

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Het Openbaar Ministerie in België heeft donderdag bij verstek twaalf jaar cel en een boete van 400.000 euro geëist tegen Jos Leijdekkers. De Belgische justitie verdenkt hem ervan een groep uithalers te hebben aangestuurd in de haven van Antwerpen in de zomer van 2020. De groep zou een brandwacht zwaar hebben mishandeld.

26 minuten geleden
Staatsbosbeheer waarschuwt voor sluiproutes door nat weer

DEN HAAG (ANP) - Natuurbeheerorganisatie Staatsbosbeheer waarschuwt wandelaars, fietsers en ruiters die momenteel de natuur intrekken voor natte paden en vraagt ze geen sluiproutes te maken. Door de vele regen die de afgelopen tijd gevallen is, zijn in sommige natuurgebieden wegen in slechte staat en soms onbegaanbaar. Sluiproutes zijn slecht voor het broedseizoen, aldus de natuurbeheerder.

34 minuten geleden
Parkeergarage Nieuwegein in 2022 nog onderzocht, hellingen niet

NIEUWEGEIN (ANP) - Twee jaar geleden is er nog onderzoek gedaan in de Nieuwegeinse parkeergarage waar afgelopen weekend hellingen naar beneden kwamen. De conclusie was toen dat het gebouw "beschikt over een zeker bewezen sterkte", maar ook dat de belasting "niet verhoogd mag worden". De op- en afritten, die op alle zes de verdiepingen instortten, werden toen echter niet onderzocht.

48 minuten geleden
Beoogd premier Schoof zwijgt over mogelijke hoorzitting

DEN HAAG (ANP) - Beoogd premier Dick Schoof wil niet ingaan op de vraag of hij bereid is zich vrijwillig te onderwerpen aan een hoorzitting in de Tweede Kamer. Oppositiepartij GroenLinks-PvdA heeft hem daartoe opgeroepen. Maar na afloop van een ontmoeting met formateur Richard van Zwol en de leiders van de coalitiepartijen deed Schoof er het zwijgen toe.

1 uur geleden
Verdenking pleegouders zwaargewond meisje Vlaardingen uitgebreid

ROTTERDAM (ANP) - De verdenking tegen twee pleegouders van een 10-jarig meisje uit Vlaardingen dat zwaargewond in het ziekenhuis ligt, is uitgebreid. De man en vrouw van 37 jaar werden maandag aangehouden voor poging tot doodslag en zware mishandeling. Het OM heeft daar nu vrijheidsberoving en het "iemand in hulpeloze toestand brengen of laten" aan toegevoegd.

1 uur geleden
Betogers verstoren studenteninterview met Halsema op stadhuis

AMSTERDAM (ANP) - Een interview over de recente protesten op de Universiteit van Amsterdam (UvA) dat studenten donderdagmiddag houden met de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, is kort verstoord geweest door pro-Palestijnse betogers. Het gesprek was een kwartiertje bezig toen een klein groepje "Free Palestine" begon te roepen. Daarna verlieten ze de zaal en werd het interview hervat.

1 uur geleden