
CBS: milieusector groeit gestaag door energietransitie
DEN HAAG (ANP) - De milieusector in Nederland wordt steeds groter door de energietransitie, het beleid om de uitstoot van broeikasgassen flink omlaag te brengen door over te gaan op duurzame energie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2020.
De onderzoekers schatten op basis van een "eerste snelle raming" over 2020 dat de milieusector goed is voor 2,4 procent van de economie. Dat is meer dan de 2,3 procent die het CBS heeft vastgesteld over 2019 aan de hand van meer gedetailleerde cijfers. In dat jaar ging 18,8 miljard euro om in deze sector.
Het bureau heeft hierbij gekeken naar goederen en diensten die bedrijven en instanties produceren om het milieu te beschermen en natuurlijke hulpbronnen te beheren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om bedrijven die zonnepanelen plaatsen, kantoorgebouwen isoleren of papier recyclen.
De groei van de afgelopen jaren zit volgens statistici vooral in "activiteiten gericht op het behoud van natuurlijke hulpbronnen". Die hebben bijvoorbeeld te maken met zonnepanelen en windmolens. De andere vertakking van de milieusector betreft milieubeschermingsactiviteiten en hierin zit nauwelijks groei. Dit omvat bijvoorbeeld natuurbeheer.
De groei van de milieusector zorgt ook voor meer banen. In 2019 was de sector goed voor 148.000 voltijdsbanen, tegen 116.000 in 2001. Vooral het aantal mensen dat zich bezighoudt met de aanleg van windmolens en zonnepanelen neemt toe.
De Nederlandse regering heeft in de Klimaatwet vastgelegd dat de uitstoot van broeikasgassen 49 procent lager moet zijn in 2030 vergeleken met 1990 en 95 procent lager in 2050. CBS-econoom Peter Hein van Mulligen verwacht dat het effect van deze wet al enigszins te zien is, maar nog niet heel sterk. Want deze is pas vrij recent, in 2019, aangenomen.
De milieusector is in Nederland relatief gezien ongeveer even groot als in een gemiddeld EU-land, maar veel kleiner dan die van koplopers Finland, Estland en Oostenrijk.
Meer uit Binnenland
SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) waarschuwt mensen die via Schiphol reizen voor grote drukte de komende weken door de zomervakantie. Van 4 juli tot en met 31 augustus zullen in totaal ruim 5,8 miljoen reizigers de paspoortcontrole passeren, aldus de instantie. Door de grote drukte kan het zijn dat mensen wat langer dan gebruikelijk moeten wachten.
14 minuten geledenBIDDINGHUIZEN (ANP) - A$AP Rocky heeft zijn optredens bij Lowlands en Pukkelpop geannuleerd. Dat maakten de organisaties woensdag bekend via sociale media. De rapper was aangekondigd als headliner van beide festivals. De reden waarom A$AP Rocky heeft afgezegd is niet bekend.
29 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze gedurende langere tijd meerdere vrouwen seksueel hebben uitgebuit. Dat meldt de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De aanhoudingen houden mogelijk verband met het gebruik van de designerdrug flakka.
42 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft 52,5 miljoen euro vrijgemaakt om de oude dieseltreinen op het spoor tussen Almelo en Hardenberg te kunnen vervangen door elektrische treinen. De Provinciale Staten stemden unaniem in met die investering. Het is de bedoeling dat de ombouw van het spoor tussen de stations van Almelo en Mariënberg (gemeente Hardenberg) eind 2028 is afgerond, als de nieuwe ov-concessie van vijftien jaar ingaat.
1 uur geledenDE BILT (ANP) - Voor het eerst sinds augustus 2022 is er sprake van een officiële hittegolf in Nederland, meldt Weeronline. Om 11.20 uur werd een temperatuur van 30,2 graden gemeten op het hoofdstation in De Bilt en daarmee is sprake van een officiële hittegolf. Het is de vijfde dag op rij dat het kwik boven de 25 graden stijgt in De Bilt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het is onduidelijk of het concert van Douwe Bob dit weekend kan doorgaan. De zanger zou op 5 juli optreden bij Gelderpop in Voorthuizen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als een vluchteling met een Griekse verblijfsvergunning naar Nederland afreist en hier opnieuw asiel aanvraagt, dan mag asielminister David van Weel (VVD) zelf beoordelen of diegene daar recht op heeft. Dat oordeelt de Raad van State. Normaal gesproken mag de minister zulke statushouders terugsturen naar het Europese land waar ze vandaan komen. Dat mag niet in Griekenland omdat de opvang daar slecht is.
1 uur geleden