Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: een op twintig Nederlanders wisselde van baan in 2022

CBS: een op twintig Nederlanders wisselde van baan in 2022

DEN HAAG (ANP) - Afgelopen jaar veranderden gemiddeld 363.000 werknemers per kwartaal van baan, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat komt volgens het statistiekbureau neer op 4,7 procent van de werknemers of iets minder dan een op de twintig werkenden.

Vaak zijn werknemers die van baan wisselen relatief kort in dienst. Haast 60 procent werkt ergens minder dan twee jaar als ze naar een nieuwe baan vertrekken. Het gaat relatief vaak om scholieren en studenten met een baan of bijbaan. Slechts 17 procent werkte vijf jaar of langer bij een werkgever op het moment dat ze verkasten.

De meeste baanwisselingen vonden afgelopen jaar plaats in de logistiek, zoals chauffeurs of laders en lossers. Ook bij bijvoorbeeld kassamedewerkers en callcentermedewerkers en in de horeca was er een groot verloop. Onder mensen die al langer ergens in dienst waren, gingen vooral verkopers in winkels ergens anders werken. Overheidsambtenaren en militairen waren juist relatief honkvast.

De meeste mensen die van baan wisselden hadden een tijdelijk contract, waren uitzendkracht of bijvoorbeeld oproep- of invalkracht. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar was deze groep goed voor zo'n twee derde van alle wisselingen. Mensen met een vast contract ruilden heel afgelopen jaar iets vaker van baan dan in 2021.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

1 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

2 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

2 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

2 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

2 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

2 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

3 uur geleden