
CBS: door corona minder snelgroeiende bedrijven
DEN HAAG (ANP) - Als gevolg van de coronacrisis waren er afgelopen jaar aanzienlijk minder snelgroeiende bedrijven. Het ging om een afname met 17 procent, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Met name in de horeca daalde het aantal snelle groeiers.
Een bedrijf is snelgroeiend als het drie jaar op rij het personeelsbestand met minimaal 10 procent uitbreidt. Bovendien moet een bedrijf al zeker tien personeelsleden hebben om mee te worden gerekend. Overnames tellen wel mee als uitbreiding, fusies niet, bepaalde het CBS. Aan die regels voldeden afgelopen jaar ongeveer 9900 bedrijven. Een jaar eerder waren dat er nog 11.800.
De meeste snelgroeiende ondernemingen zijn de kleine bedrijven met maximaal vijftig mensen in dienst. Van die groep bedrijven zijn er de meeste en het is relatief makkelijk om 10 procent te groeien. Bij de middelgrote bedrijven, tot 250 personeelsleden, is het aandeel snelle groeiers evenwel het hoogst met ongeveer 18 procent.
Kinderopvang
Bij de horeca waren er 40 procent minder bedrijven die het personeelsbestand jaar op jaar snel uitbreidden, wat logisch is gezien de langdurige sluiting van grote delen van deze sector vanwege coronamaatregelen. Desondanks waren er nog veel restaurants te vinden die aan de eisen voldeden.
Alleen softwareontwikkelaars en kinderopvanglocaties waren er in absolute aantallen meer die rap groeiden. Ook bij uitzendbureaus nam het aantal snelgroeiende bedrijven sterk af. Eén branche in de top tien wist wel meer snelgroeiende bedrijven te behalen. Dat waren de IT-adviseurs. Bij de overgang naar thuiswerken waren hun diensten in zwang.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Beers, een van de grootste diamantbedrijven ter wereld, heeft de afgelopen maanden in het geheim afgeprijsde ruwe diamanten verkocht aan een selecte groep afnemers. Daarmee probeert het bedrijf zijn voorraden af te bouwen, zonder openlijk de prijzen te verlagen, zeggen betrokkenen tegen persbureau Bloomberg. Het gaat om een zeer ongebruikelijke stap die de spanningen binnen een sector die al in crisis verkeert, verder aanwakkert.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Met het verhogen van de postzegelprijs kan PostNL het verlies van zijn postdivisie slechts beperken. Juist een aanpassing van de Postwet is nodig om post "toegankelijk en betrouwbaar" te houden. Dat zegt directeur Maurice Unck van de posttak van PostNL. "We zitten klem in wat de Postwet ons voorschrijft."
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - PostNL verhoogt de prijs van een postzegel vanaf 1 juli met 10 cent tot 1,31 euro. Dat is de sterkste prijsstijging sinds 2014. Volgens het bedrijf kost postbezorging inmiddels meer dan het oplevert. Ook andere prijzen gaan omhoog: het versturen van post naar het buitenland wordt duurder, evenals het versturen van aangetekende brieven en pakketten.
1 uur geledenMÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - Het economisch vertrouwen van Duitse beleggers laat herstel zien van de scherpe daling vorige maand door zorgen over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat meldt het vooraanstaande onderzoeksinstituut ZEW uit München. Volgens ZEW zijn beleggers bekomen van de grootste schrik van die handelsoorlog. Ook krijgt het vertrouwen steun van de nieuwe Duitse regering die enorme investeringen in onder meer infrastructuur wil doen.
2 uur geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Nissan heeft in het afgelopen boekjaar een miljardenverlies geleden. Het noodlijdende bedrijf gaf ook geen winstverwachting af voor het nieuwe jaar vanwege de aanhoudende problemen en de onzekerheid rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nissan bevestigde daarnaast dat het bedrijf het aantal fabrieken terugbrengt van zeventien naar tien en 20.000 banen schrapt.
3 uur geledenHONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.
4 uur geledenROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.
5 uur geleden