Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CBS: daling CO2-uitstoot stagneerde in derde kwartaal

CBS: daling CO2-uitstoot stagneerde in derde kwartaal

DEN HAAG (ANP) - De uitstoot van broeikasgassen in Nederland was in het derde kwartaal van dit jaar ongeveer net zo hoog als een jaar eerder in dezelfde periode, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de eerste twee kwartalen noteerde het statistiekbureau nog een afname van 4 procent. Dat de daling in de zomermaanden tot stilstand is gekomen, komt vooral door een hogere uitstoot van de industrie en in de gebouwde omgeving. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld woningen en kantoren.

In de industrie ging het oliegebruik wat omlaag, maar industriebedrijven verstookten juist meer aardgas en steenkool. Al met al ging hun uitstoot met 1 procent omhoog. Omdat de industrie meer dan een derde van de totale uitstoot veroorzaakt, heeft dat meteen grote impact op de landelijke cijfers.

In de gebouwde omgeving lag het energiegebruik in het derde kwartaal hoger dan een jaar eerder, met 13,5 procent meer uitstoot als gevolg. Dat komt vooral doordat het een jaar eerder warmer was in september. Op de totale uitstoot heeft de stijging echter niet zo veel invloed, omdat huizen en andere gebouwen in deze periode slechts een klein deel van het totaal veroorzaken: nog geen 5 procent.

Verduurzaming

De verduurzaming van de elektriciteitssector ging wel door in het derde kwartaal. In die sector daalde de uitstoot met 7 procent, vooral doordat steeds meer stroom wordt opgewekt uit wind en zon. Het aardgasverbruik daalt daardoor. Het verbruik van steenkool, de meest vervuilende energiebron waarmee in Nederland stroom wordt gemaakt, lag in de zomermaanden echter iets hoger dan een jaar eerder. In de eerste twee kwartalen nam de uitstoot van de elektriciteitssector sneller af: met 17 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

Het CBS maakte ook nog een berekening volgens een andere methode, waarin ook de uitstoot van biomassacentrales en de internationale luchtvaart en scheepvaart worden meegenomen. Volgens die methode ging de uitstoot nog wel omlaag, met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor schepen en vliegtuigen werden iets minder fossiele brandstoffen gebruikt en ook het biomassaverbruik nam af.

Een dalende uitstoot is noodzakelijk om aan de klimaatdoelen te voldoen. Zowel in Europese wetgeving als in de Nederlandse Klimaatwet is vastgelegd dat de uitstoot in 2030 minimaal 55 procent lager moet liggen dan in 1990.

Meer uit Binnenland

Afsluitdijk opnieuw dicht door technische storing

DEN OEVER (ANP) - De Afsluitdijk is in beide richtingen dicht door een storing aan de brug over de Stevinsluizen. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het is nog niet bekend hoe lang de problemen gaan duren.

26 minuten geleden
Greenpeace hangt banner op bij Allseas tegen diepzeemijnbouw

DELFT (ANP) - Greenpeace voert donderdagochtend actie bij het kantoor van het offshorebedrijf Allseas in Delft. De milieuorganisatie roept het bedrijf op niet te starten met diepzeemijnbouw en "te stoppen met samenwerken met de Amerikaanse regering".

1 uur geleden
RIVM: PFAS bij iedereen in bloed, bijna altijd boven grenswaarde

BILTHOVEN (ANP) - Iedereen in Nederland heeft verschillende soorten PFAS in het bloed, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na eigen onderzoek. Bij vrijwel alle mensen ligt de concentratie van de chemische stoffen boven de gezondheidskundige grenswaarde, die als veilige grens wordt beschouwd.

1 uur geleden
ANWB voorziet vanaf vrijdag grote drukte door vakantie-uittocht

DEN HAAG (ANP) - Op de Nederlandse wegen wordt het vrijdag en de rest van het weekend flink druk door het begin van de zomervakantie in het zuiden van het land, verwacht de ANWB. Het verkeer kan vrijdag vanaf het middaguur al vastlopen.

1 uur geleden
Organisaties in advertentie: Kamer, stem tegen de asielwet

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen organisaties roepen de Tweede Kamer in een paginagrote advertentie in NRC op tegen de asielnoodmaatregelenwet te stemmen. Onder meer vakbond FNV, Vluchtelingenwerk Nederland, Amnesty International, de Landelijke Studentenvakbond, Dokters van de Wereld en religieuze organisaties hebben de oproep ondertekend.

1 uur geleden
Onderzoek: weinig risico op ernstig letsel bij inzet taser

UTRECHT (ANP) - Het gebruik van het stroomstootwapen door de politie in Nederland geeft weinig risico op lichamelijk letsel waarvoor een behandeling in het ziekenhuis nodig is. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor Stroomstootwapen, uitgevoerd door de GGD Amsterdam en zorgonderzoeksbureau Nivel.

2 uur geleden
Vorig jaar meer vergiftigingen met afslankmedicatie

UTRECHT (ANP) - Het aantal vergiftigingen met bepaalde afslankmedicatie is vorig jaar toegenomen, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). In 2023 kwamen 41 meldingen binnen, terwijl dat aantal in 2024 steeg naar 75 meldingen.

2 uur geleden