
CBS: aantal bedrijven met langdurige probleemschuld blijft klein
DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven in Nederland met langdurige problematische schulden blijft klein ondanks de coronalockdowns van de afgelopen jaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het om minder dan 1 procent van alle ondernemingen waar vijf of meer mensen werken.
Het statistiekbureau baseert zich op een onderzoek dat in april is gehouden. Daarbij is gekeken naar bedrijven die een hogere schuldenlast hebben dan voor de coronacrisis, deze als problematisch beoordelen en bovendien verwachten meer dan vijf jaar nodig te hebben om de schuldenlast tot een gewenste omvang terug te brengen.
Het merendeel van de bedrijven beoordeelt hun schuldenlast momenteel als lager of ongeveer even hoog vergeleken met voor de coronacrisis. Zij geven veelal aan dat de schulden van een gewenste omvang zijn. Slechts 15 procent van de bedrijven stelde niet te weten op welke termijn hun schuldenlast tot een houdbaar niveau kan worden verminderd.
Bedrijven waarvan de schuldenlast ten opzichte van een eerdere meting ongeveer driekwart jaar terug kleiner is geworden, zijn volgens het onderzoek het vaakst in de bouw te vinden. Ook in andere sectoren was sprake van zo'n verbetering. Mogelijk speelt mee dat de overheid de afgelopen jaren veel coronasteun heeft geboden. Daarbij heeft de economie al een flink herstel doorgemaakt. In de landbouw en visserij zagen wel meer ondernemers hun schulden oplopen.
Uit de studie komt ook naar voren dat er meer bedrijven zijn bijgekomen die verwachten meer te investeren. Per saldo sprak een op de tien bedrijven die verwachting uit voor dit jaar. In het tweede kwartaal van vorig jaar dacht nog ruim 1 procent van de bedrijven in dat jaar meer te investeren.
Meer uit Financieel
TREMBLAY-EN-FRANCE (ANP) - Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een overeenkomst getekend voor de levering van vijftig nieuwe vliegtuigen van Airbus. Het gaat om het type A350, dat volgens KLM geldt als "het zuinigste en stilste model van zijn generatie". KLM benadrukt dat de aanschaf nog wel onder voorbehoud is van advies van de ondernemingsraad.
29 minuten geledenARNHEM (ANP) - Netbeheerder TenneT heeft een raamovereenkomst getekend met een totaalwaarde van 1,9 miljard euro voor de levering van compensatiespoelen en vermogenstransformatoren aan Nederland en Duitsland. De deal is gesloten met vier leveranciers, die elk ongeveer een kwart gaan leveren. De spoelen en transformatoren zijn volgens TenneT nodig voor de optimalisatie en het onderhoud van het hoogspanningsnet.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aandelenbelang van de Staat in ABN AMRO is onder de 50 procent gezakt. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer. Zij kondigde in februari al aan dat het resterende belang van toen iets meer dan 56 procent geleidelijk zou worden afgebouwd tot net onder de 50 procent.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De beurzen op het Damrak zijn op de eerste handelsdag van de week met verliezen geëindigd. Aanleiding lijkt de rentevrees die vorige week de kop opstak. Toen spraken drie beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank uit dat de rente van de Federal Reserve mogelijk verder omhoog moet om de inflatie terug te dringen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Scrubbolletjes, rubberkorrels voor kunstgrasvelden en andere moedwillig toegevoegde zogeheten microplastics worden in de Europese Unie verboden. De Europese Commissie wil tegengaan dat de minuscule plasticdeeltjes in de natuur terechtkomen en de gezondheid van mens en dier schaden.
3 uur geledenSEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - De aanbieder van foto- en videomateriaal Getty Images komt met een nieuwe tool die op basis van kunstmatige intelligentie (AI) afbeeldingen genereert met materiaal uit zijn eigen beeldbank. Daarmee wil het Amerikaanse bedrijf het mogelijk maken om AI-beelden te maken zonder dat mensen zich zorgen hoeven te maken over de eigendomsrechten die normaal gesproken vaak op foto's en video's zitten.
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het bankroet dat dinsdag dreigt voor Big Bazar is "een harde klap" voor het personeel. Dat stelt vakbond CNV in een reactie op een gerechtelijke uitspraak van maandag, waardoor de koopjesketen opnieuw geen extra tijd krijgt om afspraken te maken met schuldeisers. CNV-bestuurder Erik Maas merkt op dat de ongeveer 1300 medewerkers "zich tot het laatste moment keihard hebben ingezet om hun winkel overeind te houden".
3 uur geleden