Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Catalaanse regering wil nachtklok in Barcelona invoeren

Catalaanse regering wil nachtklok in Barcelona invoeren

BARCELONA (ANP/DPA/RTR) - In Barcelona en 157 andere Catalaanse gemeenten wordt vanaf komend weekend een nachtelijk uitgaansverbod ingesteld van 01.00 tot 06.00 uur als de rechter daarmee akkoord gaat. Catalonië heeft het hoogste aantal coronabesmettingen van alle Spaanse regio’s, vooral onder twintigers.

Ook plaatsen als Sitges, Salou en Lloret de Mar krijgen wellicht te maken met een spertijd. Nachtelijk drankgelagen in parken en op stranden mogen dan niet meer. "De situatie is heel delicaat, extreem kwetsbaar. Het is een noodzakelijke maatregel om de druk van het gezondheidsstelsel te halen", zei regiopremier Pere Aragonès op televisie.

In Catalonië was eerder deze week al besloten alleen nog openbare activiteiten tot 00.30 uur toe te laten en bijeenkomsten van meer dan tien mensen te verbieden. Die hebben inmiddels goedkeuring van de rechter.

Dertig steden

In de regio Valencia, ten zuiden van Catalonië, is voor ruim dertig steden al een avondklok afgekondigd van 01.00 tot 06.00 uur. Ook elders is dat aan de orde. Een rechter op de Canarische eilanden verwierp woensdag echter een soortgelijk voorstel.

In Spanje is net als in Nederland en andere landen sprake van een nieuwe coronagolf. Het aantal besmettingen in Spanje steeg woensdag met 26.390 gevallen. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

3 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

3 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

5 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

6 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

7 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

8 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

8 uur geleden