
Californië wil fastfoodmedewerkers helpen met nieuwe wet
SACRAMENTO (ANP/BLOOMBERG) - De Senaat in de Amerikaanse staat Californië heeft een wetsvoorstel aangenomen dat fastfoodmedewerkers in de staat moet helpen meer rechten te verwerven tegenover hun werkgevers. Naast een hoger minimumloon gaat de wet vooral over representatie van de medewerkers naar werkgevers toe.
Zo zou er met de wet een speciale raad op staatsniveau worden ingesteld, waarin naast werkgevers en overheidsmedewerkers ook werknemers uit de fastfoodindustrie zitting zouden hebben. De raad kan zich bijvoorbeeld ontfermen over arbeidsstandaarden en het minimumloon in de industrie. Het wettelijk minimumloon voor alle sectoren in Californië is al enige tijd vijftien dollar per uur, maar de fastfoodraad zou het loon in die industrie tot 2024 mogen verhogen tot 22 dollar per uur. Daarmee zou het loon van fastfoodmedewerkers meer in lijn komen met mensen die in andere horecagelegenheden in de staat werken.
Volgens voorstanders biedt het wetsvoorstel fastfoodmedewerkers de kans zich te verenigen tegenover werkgevers, in een industrie waar door zwakke federale wetten en de franchise-module vakbonden vrijwel niet bestaan. Bedrijven en vertegenwoordigers van de fastfoodindustrie zijn fel gekant tegen het wetsvoorstel, omdat het "een oplossing biedt voor een probleem dat niet bestaat", zegt Matt Haller, directeur van de branchevereniging van fastfoodrestaurants.
Na de Senaat moet ook het Californische Huis nog instemmen met het voorstel. De verwachting is dat dat zal binnenkort gebeurt. Daarna moet gouverneur Gavin Newsom de wet ondertekenen. Het is onbekend hoe Newsom tegen de wet aankijkt. Als gouverneur mag hij een veto uitspreken.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Handel zegt optimistisch te zijn over onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die in Zwitserland plaatsvinden. De twee grootmachten praten dit weekend in Genève over mogelijkheden om hun handelsoorlog te de-escaleren.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Europa moet de Russische oliesector en financiële sector zwaardere sancties opleggen als Vladimir Poetin niet instemt met een staakt-het-vuren, zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Noël Barrot.
3 uur geledenGENÈVE (ANP) - De handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten in Genève zijn hun tweede dag ingegaan, melden Zwitserse media. Persbureau Reuters schrijft ook dat onderhandelaars zondagochtend weer bijeen zijn gekomen.
6 uur geledenDHARAN (ANP/BLOOMBERG) - Saudi Aramco heeft in de eerste drie maanden van het jaar een lagere winst geboekt dan een jaar eerder. Het energieconcern verkocht meer olie en gas, maar lagere prijzen voor die brandstoffen zaten 's werelds grootste verkoper van olie dwars. Het Saudische staatsbedrijf keert ook minder winst uit, wat een tegenvaller is voor de overheidsfinanciën. Kroonprins Mohammed bin Salman wil juist fors investeren in de modernisering van de economie van Saudi-Arabië.
7 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
20 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
20 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
1 dag geleden