Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Californië wil fastfoodmedewerkers helpen met nieuwe wet

Californië wil fastfoodmedewerkers helpen met nieuwe wet

SACRAMENTO (ANP/BLOOMBERG) - De Senaat in de Amerikaanse staat Californië heeft een wetsvoorstel aangenomen dat fastfoodmedewerkers in de staat moet helpen meer rechten te verwerven tegenover hun werkgevers. Naast een hoger minimumloon gaat de wet vooral over representatie van de medewerkers naar werkgevers toe.

Zo zou er met de wet een speciale raad op staatsniveau worden ingesteld, waarin naast werkgevers en overheidsmedewerkers ook werknemers uit de fastfoodindustrie zitting zouden hebben. De raad kan zich bijvoorbeeld ontfermen over arbeidsstandaarden en het minimumloon in de industrie. Het wettelijk minimumloon voor alle sectoren in Californië is al enige tijd vijftien dollar per uur, maar de fastfoodraad zou het loon in die industrie tot 2024 mogen verhogen tot 22 dollar per uur. Daarmee zou het loon van fastfoodmedewerkers meer in lijn komen met mensen die in andere horecagelegenheden in de staat werken.

Volgens voorstanders biedt het wetsvoorstel fastfoodmedewerkers de kans zich te verenigen tegenover werkgevers, in een industrie waar door zwakke federale wetten en de franchise-module vakbonden vrijwel niet bestaan. Bedrijven en vertegenwoordigers van de fastfoodindustrie zijn fel gekant tegen het wetsvoorstel, omdat het "een oplossing biedt voor een probleem dat niet bestaat", zegt Matt Haller, directeur van de branchevereniging van fastfoodrestaurants.

Na de Senaat moet ook het Californische Huis nog instemmen met het voorstel. De verwachting is dat dat zal binnenkort gebeurt. Daarna moet gouverneur Gavin Newsom de wet ondertekenen. Het is onbekend hoe Newsom tegen de wet aankijkt. Als gouverneur mag hij een veto uitspreken.

Meer uit Financieel

Ziekteverzuim in het derde kwartaal weer gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse werknemers waren in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw minder vaak ziek vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen jaren steeg het ziekteverzuim, maar in de afgelopen drie kwartalen is het verzuim op jaarbasis gedaald.

46 minuten geleden
ING: kloof tussen spaarbuffers van Nederlanders

AMSTERDAM (ANP) - De verschillen tussen de spaarbuffers van Nederlanders zijn groot. Een kwart heeft meer dan 10.000 euro in de spaarpot, maar bijna net zoveel mensen hebben minder dan 500 euro of niks gespaard. Dat zegt ING op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders.

46 minuten geleden
Google-moeder Alphabet stijgt op Wall Street na lancering AI-model

NEW YORK (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, behoorde donderdag tot de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers waren enthousiast over een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) met de naam Gemini, die Google woensdag lanceerde. Het aandeel steeg 5,3 procent.

2 uur geleden
Vakbonden stappen uit overleg vroegpensioenregeling zwaar werk

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en VCP zijn donderdagavond uit het overleg gestapt over de toekomst van de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen. Dat melden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). De huidige Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU) loopt eind 2025 af.

2 uur geleden
Achmea wil ook praten met claimclubs na woekerpolisdeal ASR

ZEIST (ANP) - Verzekeringsconcern Achmea wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, net als rivaal ASR eerder deed. Die laatste partij sloot ruim een week geleden een schikking in het langslepende dossier. Toen dat bekend werd, meldde ook NN Group zich bij de claimorganisaties. Die verzekeraar heeft woensdag inmiddels zijn eerste gesprek gehad.

5 uur geleden
Musk: topman Walt Disney zou onmiddellijk ontslagen moeten worden

SAN FRANCISCO (ANP) - Bob Iger, de topman van entertainmentconcern Walt Disney, zou "onmiddellijk ontslagen moeten worden". Dat zegt Elon Musk in een bericht op zijn socialemediaplatform X. Walt Disney is een van de grote bedrijven die onlangs zijn gestopt met adverteren op X. Musk liet zich al eerder verontwaardigd uit over dat besluit.

6 uur geleden
Air France-KLM eindigt lager op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM is donderdag op het Damrak in de min geëindigd. Beleggers reageerden op een adviesverlaging van de JPMorgan. Dat deed de Amerikaanse bank vanwege de vooruitzichten van de luchtvaartmaatschappij voor 2024. Het aandeel eindigde 3,1 procent lager.

6 uur geleden