
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg
DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.
Op dit moment is de norm dat vrijwel alle inwoners van Nederland binnen 45 minuten met een ambulance naar de spoedeisende hulp in een ziekenhuis kunnen worden gebracht. Maar volgens zorgminister Ernst Kuipers hebben streekziekenhuizen te weinig specialisten in huis om op elk moment goede acute zorg te leveren. Het is volgens hem voor de kwaliteit juist beter als deze zorg soms geconcentreerd wordt.
Volgens Reinie Melissant-Briene, burgemeester van het Zuid-Hollandse Gorinchem is het grootste deel van de zorg juist niet hoog-specialistisch of complex, maar basaal. "Die zorg gedijt uitstekend in de nabijheid van patiënt, personeel en familie of naasten. Nederlanders die geen auto hebben kunnen nu al vaak het ziekenhuis moeilijk bereiken en dat wordt bij concentratie alleen maar erger."
Kritiek
Volgens Bengevoord vinden er momenteel "allerlei relevante gesprekken plaats" over onder meer aantallen ziekenhuispatiënten en de afstanden naar een ziekenhuis. "Wij horen graag waar we als gemeenten kunnen aanschuiven om binnen onze rol op een goede manier aan onze taak te voldoen."
Verschillende zorgorganisaties uitten zich eerder al kritisch over de plannen voor de concentratie van de acute zorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert juist om de 45 minutennorm wel aan te passen. De autoriteit wijst erop dat ambulances tegenwoordig vaak een soort rijdende ziekenhuizen zijn, toegerust om mensen met spoedeisende aandoeningen zelf te helpen.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan voorlopig door met het zorgbeleid. De Tweede Kamer heeft woensdag besloten geen enkel groot onderwerp dat met de zorgsector te maken heeft, op pauze te zetten in de aanloop naar verkiezingen en een nieuw kabinet. Alleen een wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning waardoor gemeenten meer mogelijkheden krijgen een eigen bijdrage van cliënten te vragen, wordt controversieel verklaard. De hele Kamer moet daar volgende week nog officieel over stemmen.
2 dagen geledenALMELO (ANP) - Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben in geen enkel onderzocht snoepje van het merk Haribo cannabis aangetroffen. De politie meldt dat in een update over het onderzoek naar het snoepgoed. Dat ging van start na meldingen over kinderen die onwel waren geworden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een aantal dure medicijnen tegen borst- en eierstokkanker wordt vanaf woensdag niet langer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat concludeert het Zorginstituut na een herbeoordeling van zogenoemde PARP-remmers. Nieuwe onderzoeksresultaten tonen aan dat deze medicijnen niet voor alle patiënten leiden tot een langer leven.
3 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Rokers kopen veel meer tabaksproducten in het buitenland sinds de accijnsverhoging op tabak in 2024. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vermoedt dat ongeveer 60 procent van de rookwaar van mensen uit het buitenland komt. Dit is een grotere verschuiving dan bij eerdere accijnsverhogingen het geval was.
3 dagen geledenCHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.
1 week geleden