Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bundesbank: Duitse economische vooruitzichten worden iets beter

Bundesbank: Duitse economische vooruitzichten worden iets beter

FRANKFURT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De economische vooruitzichten van Duitsland zijn iets verbeterd na de meevallende krimp in het vierde kwartaal. Ook de inflatie lijkt over het hoogtepunt heen, al zal het mogelijk wel langer duren voordat de prijsstijgingen zonder de sterk schommelende energieprijzen, echt afnemen. Dat meldde de Bundesbank maandag in het maandelijkse economische rapport.

De Duitse economie kromp in het vierde kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het derde kwartaal. De grootste economie van de eurozone kampte in het laatste kwartaal van 2022 onder meer met een terugval van de consumentenbestedingen, na drie kwartalen van groei. Dankzij de zachte winter, lagere energieprijzen en een verrassend veerkrachtig ondernemersvertrouwen bleef de krimp echter beperkt.

"De vooruitzichten op korte termijn zijn momenteel gunstiger dan een paar maanden geleden", verklaarde de Duitse centrale bank. De economie van de belangrijke handelspartner van Nederland werd ook ondersteund door een sterke arbeidsmarkt en verbeterende wereldwijde omstandigheden. "Rond de jaarwisseling verbeterde het sentiment onder ondernemers en consumenten wereldwijd licht, waarbij de vrees voor een recessie enigszins afnam", aldus de Bundesbank, die daarbij ook wees op het uitblijven van een grote energiecrisis in Europa.

Loongroei

De Bundesbank waarschuwde wel dat de snelle stijging van de lonen zorgt voor een tweede inflatiegolf waardoor het langer zal duren voordat de algehele inflatie zal afnemen. "De loongroei zal ertoe bijdragen dat de inflatie in de eurozone gedurende een langere periode ruim boven de doelstelling van 2 procent blijft."

Ondanks de inflatie kan de economie het volgens de Bundesbank nog steeds "iets beter" doen dan de prognose van een krimp van 0,5 procent dit jaar, die in december werd afgegeven. Daarbij wordt gerekend dat Duitsland dit kwartaal in een recessie zal belanden. In de loop van het jaar zal de situatie volgens de Bundesbank langzaam kunnen verbeteren, maar een "significante verbetering" is niet in zicht. De Europese Commissie is positiever over de Duitse economie en rekent voor dit jaar op een kleine groei van 0,2 procent.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Unilever is verkoopgesprekken ijsjestak begonnen

LONDEN (ANP) - Unilever is aan eerste gesprekken begonnen met bedrijven die mogelijk de ijsjestak van het verzorgings- en levensmiddelenconcern willen kopen. De divisie, met onder andere de merken Magnum en Ben & Jerry's, kan tot 15 miljard pond (meer dan 17,8 miljard euro) waard zijn. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

34 minuten geleden
Ryanair claimt overwinning op Booking in Amerikaanse rechtszaak

DUBLIN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Ryanair zegt in de Verenigde Staten een rechtszaak te hebben gewonnen van het moederbedrijf van Booking.com. Een jury in de staat Delaware oordeelde dat het internetbedrijf regels tegen onlinefraude heeft overtreden, meldt Ryanair.

1 uur geleden
Luchtvaartbedrijven verliezen op Europese beurzen na storing

AMSTERDAM (ANP) - Aandelen van luchtvaartbedrijven hebben vrijdag aan waarde verloren nadat een wereldwijde IT-storing vluchtschema's in de war had geschopt. Op de Amsterdamse aandelenbeurs zakte Air France-KLM. Bij beleggers nam verder de nervositeit toe en de belangrijkste graadmeters in Europa sloten in de min.

1 uur geleden
Advies: huurverhoging van 3 procent bovenop inflatie mag

DEN HAAG (ANP) - Verhuurders in de vrije sector mogen in principe huurverhogingen doorvoeren van maximaal 3 procent bovenop de inflatie. Dat staat althans in een belangrijk advies aan de Hoge Raad rond twee rechtszaken over huurachterstanden. Een lagere rechtbank had daarbij vragen gesteld aan de Hoge Raad om duidelijk te krijgen hoe bepaalde rechtsregels rond huuropslag moeten worden uitgelegd.

2 uur geleden
Bella Hadid na ophef niet langer gezicht van Adidas-campagne

HERZOGENAURACH (ANP) - Bella Hadid is na commotie niet langer het gezicht van een campagne van Adidas na kritiek van pro-Israƫlische organisaties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan persbureau AFP weten dat het model "met onmiddellijke ingang" uit de campagne is gehaald. Adidas heeft ook beelden ervan van sociale media verwijderd.

2 uur geleden
Vattenfall voert winst op, ondanks moeilijke situatie warmtenetten

SOLNA (ANP) - Energieleverancier Vattenfall is er in de eerste helft van dit jaar in geslaagd de winst op te voeren. De energieprijzen zijn weliswaar flink gedaald, maar het bedrijf heeft zijn tarieven met name in Scandinavische landen voor langere tijd vastgezet. "Dit compenseerde een moeilijkere situatie voor het Nederlandse warmtebedrijf", zegt topvrouw Anna Borg.

3 uur geleden
CrowdStrike onderuit op Wall Street na wereldwijde computerstoring

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike ging vrijdag ruim 12 procent onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, banken en televisiezenders kampten wereldwijd met computerstoringen, die werden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf. Een cyberbeveiligingsupdate leidde tot storingen in verschillende apps en clouddiensten van Microsoft. CrowdStrike liet daarop weten de update terug te draaien.

4 uur geleden