Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel zet stap naar wetgeving valse concurrentie van buiten EU

Brussel zet stap naar wetgeving valse concurrentie van buiten EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie overweegt Europese wetgeving in te voeren om concurrentievervalsing door bedrijven buiten de EU, bijvoorbeeld Chinese staatsbedrijven, tegen te gaan. In een zogenoemd Witboek stelt de commissie voor zich te richten op buitenlandse bedrijven die met steun van hun regering actief zijn in de EU. En daarnaast ook op (gedeeltelijke) overnames van een Europees bedrijf door buitenlandse, door de staat gesubsidieerde investeerders. Tot eind september gaat de commissie de lidstaten en andere betrokkenen over de kwestie raadplegen ter voorbereiding van wetsvoorstellen.

Vicevoorzitter Margrethe Vestager (Mededinging): "De Europese economie is open en nauw verbonden met de rest van de wereld. Om dat zo te houden moeten we waakzaam blijven. Daarom hebben we de juiste instrumenten nodig om ervoor te zorgen dat buitenlandse subsidies niet onze markt verstoren, net als we dat doen met nationale subsidies. Dit document lanceert een belangrijke discussie."

Den Haag is groot voorstander van modernisering van de mededingingsregels om een gelijk speelveld te garanderen, ook voor Chinese of andere door de staat gesteunde ondernemingen van buiten de EU. In december werd daarom een serie voorstellen bij de commissie neergelegd, die Vestager met openlijke lof verwelkomde.

Concurrentieregels

Buitenlandse investeringen kunnen de concurrentie op de interne markt verstoren, terwijl Europese bedrijven wel aan allerlei Europese concurrentieregels zijn gebonden. Nieuwe wetgeving vanaf oktober rond buitenlandse directe investeringen dekt alleen strategische sectoren, zoals havens of energievoorzieningen, die de veiligheid van een land betreffen. De commissie constateert een groeiend aantal gevallen waar buitenlandse steun "de acquisitie van EU-bedrijven mogelijk lijkt te hebben gemaakt". Ook lijkt het erop dat staatsbedrijven van buiten de EU bij openbare aanbestedingen dankzij subsidies betere prijzen kunnen aanbieden.

Staatssecretaris Mona Keijzer is blij met de stap van de commissie, maar ziet ruimte voor verbetering, "bijvoorbeeld door ook uitgebreider en strenger toezicht te gaan houden op bedrijven die een ongereguleerde, dominante machtspositie op hun thuismarkt hebben en daardoor mogelijk voordeel genieten ten opzichte van Europese ondernemers."

Nederland wil dat de commissie bij vermoedens van "marktverstorend gedrag" de boeken van een bedrijf kan inzien en het desgewenst kan opdragen de Europese activiteiten te beperken of verbieden. De commissie denkt aan het instellen van een meldingsplicht voor staatsbedrijven van een niet-EU-land bij investeringen in een Europees bedrijf.

Meer uit Financieel

Guardian: inclusieve reclames verhogen omzet, blijkt uit studie

OXFORD (ANP) - Bedrijven die diversiteit en inclusiviteit promoten in hun reclames hebben een hogere omzet en winst. Dit blijkt volgens de Britse krant The Guardian uit een studie die maandag verschijnt van de Unstereotype Alliance, een coalitie van de advertentiebranche die is samengebracht door de organisatie van de Verenigde Naties voor vrouwenrechten en gendergelijkheid.

5 uur geleden
Beleggers kijken komende beursweek vooral naar rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben komende beursweek vooral aandacht voor het rentebesluit van de Federal Reserve in de Verenigde Staten op woensdag. Over het algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente voor het eerst in jaren verlaagt om de economie vooruit te helpen.

7 uur geleden
Staking bij Boeing kan nog een tijdje duren, zegt vakbondsleider

SEATTLE (ANP/RTR) - De staking bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing kan nog wel een tijdje duren. Dit zegt vakbondsleider John Holden zaterdag in een interview met National Public Radio (NPR).

8 uur geleden
Oud-voorzitter EC Juncker kritisch over Duitse grenscontroles

BERLIJN (ANP/DPA) - Oud-voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op de paspoortcontroles die Duitsland vanaf komende maandag tijdelijk wil invoeren bij de Duitse landsgrenzen. Die zijn bedoeld tegen illegale immigratie, maar Juncker zegt dat de controles forenzen tegenwerken en het principe van open grenzen in het Schengengebied kunnen ondermijnen.

11 uur geleden
Krant: uitgever Axel Springer staat op het punt op te splitsen

BERLIJN (ANP) - Krantenuitgever Axel Springer, bekend van titels als Bild en Politico, staat op het punt op te splitsen. Topman Mathias Döpfner en de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR hebben een deal hierover bijna rond en bespreken die naar verwachting aanstaande donderdag met de raad van toezicht. Dit melden vier ingewijden aan de Britse zakenkrant Financial Times (FT).

13 uur geleden
190.000 liter water nodig voor blussen elektrische Tesla-truck

LIVERMORE (ANP/AFP) - Bij het blussen van een elektrische vrachtwagen van Tesla die in brand was gevlogen na een ongeluk, moesten Amerikaanse brandweerlieden ongeveer 190.000 liter water gebruiken, meldde de National Transportation Safety Board (NTSB). De vrachtwagen, bestuurd door een Tesla-medewerker, raakte van de weg, botste tegen een boom en vloog vervolgens in brand. De bestuurder raakte niet gewond.

1 dag geleden
Zweden wil immigranten stimuleren tot terugkeer met hoge subsidie

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Zweden wil meer immigranten stimuleren om terug te keren door de subsidies voor vrijwillige repatriëring aanzienlijk te verhogen. Vanaf 2026 ondersteunt de centrumrechtse regering, gesteund door de nationalistische Zweden Democraten, buitenlanders die naar hun land van herkomst terugkeren, tot wel 350.000 Zweedse kroon (30.000 euro). Deze betaling vervangt de huidige subsidie van 10.000 kroon plus een vergoeding voor reiskosten.

1 dag geleden