Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel: Nederlandse economie herstelt sneller dan verwacht

Brussel: Nederlandse economie herstelt sneller dan verwacht

BRUSSEL (ANP) - Nederland herstelt nog sneller en beter van de coronacrisis dan in Brussel werd verwacht. De Europese Commissie rekent op een economische groei van 3,3 procent in 2021, een stuk meer dan ze eerder dit jaar voorspelde. In mei ging het om 2,3 procent en in februari verwachtte het dagelijks EU-bestuur nog maar 1,8 procent groei.

De commissie stelt de economische groeiprognoses voor dit en volgend jaar voor de hele EU aanzienlijk naar boven toe bij. Ze verwacht dat de 27 landen in het laatste kwartaal van 2021 al zijn hersteld tot het niveau van voor de coronacrisis. Sommige landen die economisch minder hard zijn getroffen dan andere, waaronder Nederland, mogelijk al in de zomer. "Een echt succes", zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis.

Brussel rekent op gemiddeld 4,8 procent groei voor de EU over het hele jaar, 0,6 procentpunt meer dan de commissie eerder dit jaar voorspelde. In 2022 gaat het om 4,5 procent. In een economisch sterk land als Nederland, waar de krimp minder was, is de groei vanzelf bescheidener dan dit gemiddelde. De Nederlandse groei volgend jaar zal ook 3,3 procent zijn, denkt de commissie, nadat ze in mei nog uitging van 3,6 procent in 2022.

Inflatiecijfer

Daar staat tegenover dat het inflatiecijfer voor dit jaar nu ook hoger wordt ingeschat. De commissie voorspelt een inflatie van 2,2 procent, oftewel 0,3 procentpunt meer dan eerder werd berekend voor de hele EU. Nederland steekt daar relatief gunstig bij af met een geschatte 1,8 procent en voor de eurozone 1,9 procent. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een gemiddelde inflatie die net onder de 2 procent ligt.

De inflatiestijging komt door toegenomen energie- en grondstofprijzen en problemen bij de productie en levering van onderdelen en materialen. De onevenwichtigheid tussen vraag en aanbod zou volgend jaar wel weer in balans moeten zijn, meent Brussel.

Sterke comeback

Volgens Dombrovskis "maakt de Europese economie een sterke comeback en vallen alle juiste stukjes op hun plaats". Vooral in het begin van het jaar ging het beter dan verwacht en nu de vaccinatiecampagne op stoom ligt en de winkels, horeca en vakantieoorden heropenen, kunnen burgers en bedrijven weer geld verdienen en uitgeven. Ook zal de miljardensteun uit het EU-herstelfonds helpen om er weer bovenop te komen, stelt de commissie. Naar verwachting keuren de EU-ministers van Financiƫn de eerste herstelplannen volgende week goed.

De commissie waarschuwt echter ook voor grote onzekerheid, vooral voor de gevolgen van coronavarianten als de EU die niet onder de duim kan houden.

Meer uit Financieel

Theranos-oprichter Holmes begint aan celstraf om megafraude

BRYAN (ANP/AFP) - Elizabeth Holmes, de voormalig topvrouw van het Amerikaanse biotechbedrijf Theranos, heeft zich bij een gevangenis in Texas gemeld voor haar celstraf. Vorig jaar veroordeelde rechter haar tot een gevangenisstraf van elf jaar wegens grootschalige fraude bij het bloedtestbedrijf dat ze had opgericht. Ze hield beleggers lange tijd voor dat Theranos met een nieuwe testmethode snel en efficiƫnt diagnoses kon stellen, maar uiteindelijk kwam aan het licht dat het meeste werk met conventionele testapparatuur gebeurde.

42 minuten geleden
Mexicanen verkopen voor 3,3 miljard euro Heineken-aandelen

MONTERREY (ANP) - Het Mexicaanse drankenbedrijf Femsa verkoopt voor 3,3 miljard euro aan aandelen in Heineken. De bierbrouwer zelf koopt een deel van die stukken.

2 uur geleden
Duitse hoofdrolspeler grote dividendfraude krijgt weer 8 jaar cel

WIESBADEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Een Duitse spilfiguur in omvangrijke fraude met dividenden is opnieuw tot acht jaar cel veroordeeld. De rechtbank van Wiesbaden achtte de oud-belastingdienstmedewerker Hanno Berger schuldig aan verschillende vormen van belastingontwijking. Hij werd eind vorig jaar ook al in een andere belastingzaak veroordeeld tot acht jaar cel, maar ging daartegen in beroep.

2 uur geleden
Chipbedrijf ASML sterkste stijger in lagere AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was dinsdag koploper in de Amsterdamse AEX-index die in het rood is gesloten. ASML bleef profiteren van het optimisme in de chipsector over de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). De laatste tijd hebben de chipfondsen op Beursplein 5 daardoor stevige koersstijgingen laten zien.

3 uur geleden
Werkgevers willen harde doelstellingen voor lagere regeldruk

DEN HAAG (ANP) - Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen per departement harde doelstellingen om de regeldruk te verminderen. Dat zeggen ze in een reactie op het nieuws dat bedrijven door nieuwe wetgeving vorig jaar met meer regeldruk te maken kregen, wat ondernemers structureel 194 miljoen euro extra kostte.

4 uur geleden
Prijsvrij wil via hoger beroep toch rectificatie Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Reisaanbieders Prijsvrij en D-Reizen gaan in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag over een publicatie van de Consumentenbond rond vermeend misleidende advertenties. Ze probeerden de Consumentenbond via een kort geding te verplichten een artikel te rectificeren, maar kregen geen gelijk. De reisondernemingen, die onder dezelfde eigenaar vallen, denken dat het vonnis van vorige week voldoende aanknopingspunten biedt om toch een aanpassing af te dwingen.

4 uur geleden
Ook geen middagploeg aan de slag in autofabriek Nedcar

EINDHOVEN (ANP) - Het is industrieel concern VDL niet gelukt om de middagdienst in zijn autofabriek Nedcar in het Limburgse Born op te starten. Er waren te weinig mensen bereid om te werken om voldoende bezetting te hebben, meldt een woordvoerder van het bedrijf. Eerder op de dag legde een door vakbonden georganiseerde staking de productie al stil in de assemblagefabriek.

5 uur geleden