Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Brussel geeft Polen laatste kans in rechtsstaatruzie

Brussel geeft Polen laatste kans in rechtsstaatruzie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie stelt Polen een deadline in het conflict tussen Brussel en Warschau over de rechtsstaat. Als Polen niet binnen vier weken luistert naar het Europees Hof van Justitie, vraagt de commissie het hof om het land een dwangsom op te leggen.

De Europese Commissie wil dat Polen onder meer de invoering terugdraait van een tuchtcollege voor rechters. Daardoor kunnen zij niet langer onafhankelijk hun werk doen, beaamde ook het Europees Hof. Maar de hoogste Poolse rechter oordeelde vorige week, op verzoek van de regering, dat die zich niets van het hof in Luxemburg moet aantrekken.

Polen krijgt tot 16 augustus de tijd om alsnog de steven te wenden, heeft de commissie besloten. Zij heeft Polen een brief gestuurd met het verzoek om toe te zeggen dat "het meewerkt met de opdracht en het oordeel van het Europees Hof van Justitie", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Věra Jourová. Om te beginnen met het tuchtcollege. Daarna moet Polen ook aan de slag met het terugdraaien van andere hervormingen die de rechterlijke macht volgens Brussel ondergraven.

Geen middenweg mogelijk

"Europees recht gaat boven nationaal recht", onderstreepte Jourová dinsdag nog eens. "Hier is geen middenweg mogelijk." Doordat de Europese rechter over EU-regels het laatste woord heeft, worden die in heel de EU eender uitgelegd en toegepast. Als nationale rechters dat principe opzijschuiven, valt de unie stukje bij beetje uit elkaar, is de vrees in Brussel.

Zou het hof Polen een dwangsom opleggen maar weigert het land die te betalen, dan kan de commissie dat mogelijk aftrekken van de EU-subsidies voor Polen.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

7 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

7 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

7 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

7 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

9 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

10 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

11 uur geleden