Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruins over fouten in lijst oorlogsarchief: kan pijnlijk zijn

Bruins over fouten in lijst oorlogsarchief: kan pijnlijk zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is pijnlijk, maar onvermijdelijk dat in het namenregister van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) ook mensen voorkomen die daar misschien niet thuishoren. Met woorden van die strekking reageert minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op een bericht van De Telegraaf dat in het register ook namen staan van Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de nazi's.

"Op de lijst van het Nationaal Archief staan namen van mensen die na de Tweede Wereldoorlog onderzocht zijn, omdat ze verdacht werden van collaboratie met de Duitsers", zegt Bruins. "Er zitten ook dossiers in het archief van mensen waarbij al snel duidelijk was dat die verdenking onterecht was en we weten dat er indertijd bij het opstellen van de dossiers in het archief fouten kunnen zijn gemaakt. Het is daarmee onvermijdelijk dat er op de namenlijst ook mensen staan die juist verzet pleegden tegen de bezetter of zelfs vermoord zijn door de nazi's. Ik kan me voorstellen dat dat in sommige gevallen heel pijnlijk is."

Het namenregister van het CABR is donderdag gepubliceerd op de site van het project Oorlog voor de Rechter. In de index staan namen van zo'n 425.000 mensen die na de Tweede Wereldoorlog zijn onderzocht op collaboratie. Het Nationaal Archief zegt dat niet alle mensen in het register van het omvangrijke oorlogsarchief daadwerkelijk zijn beschuldigd of verdacht van collaboratie. De namenindex is gebaseerd op het kaartsysteem van de bijzondere rechtspleging, meldt het archief op zijn website. "Hier zitten ook kaarten van personen tussen die geen verdachte waren, of beschuldigd zijn, maar toch in het kaartsysteem zijn beland."

Voorlopig nog niet volledig openbaar

Het Nationaal Archief zegt dat alle mensen zonder dossier uit de namenindex zijn gehaald. Toch kunnen er nog steeds slachtoffers en getuigen in staan. "Dat is uiteraard heel pijnlijk, maar het is de weerslag van de rechtsgang destijds. Deze mensen zijn onderwerp van onderzoek geweest, hoe onwaarschijnlijk ook", meldt het archief. Als er toch dossiers worden aangetroffen, worden deze mensen weer aan de index toegevoegd.

Het CABR zou vanaf deze maand volledig openbaar worden en deels digitaal toegankelijk. Na een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens gaat dat voorlopig niet door. Volgens het Nationaal Archief blijft het oorlogsarchief nu tot 1 januari 2026 beperkt openbaar. Dat betekent dat het alleen onder voorwaarden is in te zien.

Meer uit Politiek

NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

1 dag geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

2 dagen geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

2 dagen geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

3 dagen geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

3 dagen geleden
Veldkamp wil dat afspraken Israël blijven staan, geen maatregelen

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.

3 dagen geleden
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

5 dagen geleden