Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bruins over fouten in lijst oorlogsarchief: kan pijnlijk zijn

Bruins over fouten in lijst oorlogsarchief: kan pijnlijk zijn

DEN HAAG (ANP) - Het is pijnlijk, maar onvermijdelijk dat in het namenregister van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) ook mensen voorkomen die daar misschien niet thuishoren. Met woorden van die strekking reageert minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op een bericht van De Telegraaf dat in het register ook namen staan van Joodse mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord door de nazi's.

"Op de lijst van het Nationaal Archief staan namen van mensen die na de Tweede Wereldoorlog onderzocht zijn, omdat ze verdacht werden van collaboratie met de Duitsers", zegt Bruins. "Er zitten ook dossiers in het archief van mensen waarbij al snel duidelijk was dat die verdenking onterecht was en we weten dat er indertijd bij het opstellen van de dossiers in het archief fouten kunnen zijn gemaakt. Het is daarmee onvermijdelijk dat er op de namenlijst ook mensen staan die juist verzet pleegden tegen de bezetter of zelfs vermoord zijn door de nazi's. Ik kan me voorstellen dat dat in sommige gevallen heel pijnlijk is."

Het namenregister van het CABR is donderdag gepubliceerd op de site van het project Oorlog voor de Rechter. In de index staan namen van zo'n 425.000 mensen die na de Tweede Wereldoorlog zijn onderzocht op collaboratie. Het Nationaal Archief zegt dat niet alle mensen in het register van het omvangrijke oorlogsarchief daadwerkelijk zijn beschuldigd of verdacht van collaboratie. De namenindex is gebaseerd op het kaartsysteem van de bijzondere rechtspleging, meldt het archief op zijn website. "Hier zitten ook kaarten van personen tussen die geen verdachte waren, of beschuldigd zijn, maar toch in het kaartsysteem zijn beland."

Voorlopig nog niet volledig openbaar

Het Nationaal Archief zegt dat alle mensen zonder dossier uit de namenindex zijn gehaald. Toch kunnen er nog steeds slachtoffers en getuigen in staan. "Dat is uiteraard heel pijnlijk, maar het is de weerslag van de rechtsgang destijds. Deze mensen zijn onderwerp van onderzoek geweest, hoe onwaarschijnlijk ook", meldt het archief. Als er toch dossiers worden aangetroffen, worden deze mensen weer aan de index toegevoegd.

Het CABR zou vanaf deze maand volledig openbaar worden en deels digitaal toegankelijk. Na een waarschuwing van de Autoriteit Persoonsgegevens gaat dat voorlopig niet door. Volgens het Nationaal Archief blijft het oorlogsarchief nu tot 1 januari 2026 beperkt openbaar. Dat betekent dat het alleen onder voorwaarden is in te zien.

Meer uit Politiek

Kamer terug van zomerreces om steun aan scheepsbouwer Damen Naval

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.

1 dag geleden
Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

2 dagen geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

3 dagen geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

4 dagen geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

4 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

1 week geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

1 week geleden