
Britse minister van Financiën: VK belandt niet in een recessie
LONDEN (ANP) - Door verbeterde vooruitzichten ontsnapt de Britse economie dit jaar aan een recessie, heeft de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt gezegd. "De economie zit op het juiste spoor", zei Hunt in een toespraak voor het parlement in Londen over zijn nieuwe begrotingsplannen.
"Het Verenigd Koninkrijk komt dit jaar niet in een recessie terecht", stelt de minister. Hunt verwacht een halvering van de inflatie, een afname van de schulden en een groei van de economie. Daar profiteert de schatkist volgens hem van. Hunt voorziet dat de Britse inflatie aan het eind van dit jaar minder dan 3 procent bedraagt.
Vorig jaar groeide de Britse economie met 4 procent, na een groei van 7,6 procent in 2021. De omvang van de Britse economie is echter nog altijd kleiner dan eind 2019, waarmee het Verenigd Koninkrijk als enige van de G7-landen nog niet volledig is hersteld van de coronapandemie.
Maatregelen arbeidsmarkt
Hunt kondigde in zijn toespraak ook maatregelen aan die Britten in staat moeten stellen om meer te werken. Ook het Verenigd Koninkrijk kampt met een erg krappe arbeidsmarkt. De minister van Financiën kondigde onder andere aan dat mensen met kinderen ouder dan negen maanden recht hebben op dertig uur gratis kinderopvang per week als beide ouders werken.
Daarnaast houden werkloze mensen met een beperking recht op financiële steun als ze werk vinden. Maar mensen met een uitkering die geen baan aannemen terwijl ze werk kunnen krijgen, zullen zwaardere kortingen tegemoet zien. Daarnaast kunnen werkenden onbeperkt een pensioen opbouwen zonder daar belasting over te betalen, terwijl eerder vanaf een opgespaard bedrag van 1,1 miljoen pond (1,3 miljoen euro) ook geld naar de schatkist moest.
Belastingvoordelen
Hunt maakte ook bekend investeringen door bedrijven aan te willen blijven moedigen met belastingvoordelen, maar die zijn niet meer zo groot als voorheen. Tussen nu en 2026 zullen de stimuleringsmaatregelen jaarlijks oplopen tot een bedrag van 22 miljard pond.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.
5 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn geen "obstakels" meer bij het afronden van een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit heeft de Britse premier Keir Starmer vrijdag gezegd.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De spanningen in het Midden-Oosten zullen ook te voelen zijn in de portemonnee van autorijders. Na de aanval van Israël op Iran steeg de prijs voor olie op de wereldmarkt. De angst dat door conflicten in de regio de toevoer van olie vermindert, zorgt voor hogere olieprijzen, waardoor ook de benzineprijzen stijgen.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Treinreizigers moeten rekening blijven houden met overlast door cao-acties. FNV wil na de uitnodiging van NS om weer te praten over een nieuwe cao wel in gesprek met de spoorvervoerder. Maar vooralsnog blijft de vakbond stakingen organiseren, omdat het nieuwe bod van NS in de ogen van FNV onvoldoende is.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse beurs is vrijdag aanzienlijk lager gesloten. In de nacht van donderdag op vrijdag viel Israël Iran aan. De aanvallen hebben de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten vergroot. De AEX-index sloot 0,8 procent lager op 922,62 punten.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Na treinreizigers krijgen mogelijk ook passagiers van luchtvaartmaatschappij KLM te maken met verstoringen door stakingen. Vakbond FNV zegt op een nog onbekende datum een staking van 24 uur te organiseren bij grondpersoneel van KLM.
9 uur geleden