
Britse gezondheidsminister bevestigt derde prik voor 50-plussers
LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft besloten om vanaf de herfst een derde inenting tegen het coronavirus aan te bieden aan 50-plussers. Gezondheidsminister Sajid Javid zegt dat de zogeheten boostershot een belangrijke manier is om de besmettingen in de winter onder controle te houden. Het kabinet neemt een advies van het Britse vaccinatie- en immuniteitscomité (JCVI) over de derde prik over.
Britse media meldden dinsdagochtend al dat binnen de groep 50-plusserset zorgmedewerkers, mensen met een zwakke gezondheid en 80-plussers als eersten aan de beurt zijn. Daarna wordt net als met de eerste doses vaccin in leeftijd naar beneden gewerkt. De prik wordt zes maanden na de tweede inenting gegeven. Er zijn nog geen plannen om jongere mensen die jonger zijn dan 50 een derde prik aan te bieden.
Javid zei ook dat er een grote kans is dat mensen die in de eerstelijnszorg werken een vaccinatieplicht opgelegd krijgen. Die is er nu nog niet.
Angst voor nieuwe golf
Premier Boris Johnson onthult dinsdag een routekaart voor de bestrijding van het virus in het najaar. In het Verenigd Koninkrijk is veel angst voor een nieuwe golf aan besmettingen als de weerstand van mensen minder wordt in de winter.
Het JCVI raadt aan om voor de derde prik een dosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech te gebruiken of anders een halve dosis van het middel van Moderna. De voorzitter van het JCVI zegt dat zijn advies niet is om iedere zes maanden mensen opnieuw in te enten, het gaat om een eenmalige booster.
Geen betere bescherming
Het medische vakblad The Lancet publiceerde maandag een artikel van achttien onderzoekers waarin staat dat er geen bewijs is dat een derde prik helpt. Volgens de onderzoekers biedt een booster geen betere bescherming dan de eerste twee prikken al doen. In meerdere onderzoeken staat dat de effectiviteit van het vaccin in de loop van de tijd in kleine mate kan afnemen voor de Delta-variant van het coronavirus.
De onderzoekers waarschuwen dat het aanprijzen van boosters, met alle mogelijke bijwerkingen, het vertrouwen in de eerste prikken doet afnemen. In veel landen proberen overheden meer mensen aan te sporen om de eerste inentingen te halen.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ongeveer 70.000 flesjes met vloeistoffen voor elektronische sigaretten zijn in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De inspectie vond de navulflessen in een loods in Zuid-Holland. De importeur ervan moet een boete betalen, en moet ook opdraaien voor de vernietiging van de voorraad.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
6 dagen geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 week geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geleden