
Britse aanklachten aanranding: Kevin Spacey wil onschuld aantonen
LONDEN (ANP) - De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is van plan zelf naar het Verenigd Koninkrijk te komen om daar voor de rechter te verschijnen nadat er vier aanklachten voor seksueel wangedrag tegen hem zijn ingediend. Dat heeft de tweevoudig Oscarwinnaar laten weten in een verklaring aan ABC News. De acteur voegt daaraan toe dat hij ervan overtuigd is dat hij zijn onschuld in de zaak kan aantonen.
Spacey werd afgelopen week in Groot-Brittannië aangeklaagd voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen. Formeel moet de acteur zich in het Verenigd Koninkrijk melden om een zaak tegen hem te kunnen beginnen. De Britse autoriteiten meldden dat zij de VS gaan vragen om uitlevering van Spacey als de acteur zelf niet zou komen. Dit zou betekenen dat hij dan in de VS aangehouden moet worden.
Justitie heeft niet gezegd door wie de aanklachten zijn ingediend. In een van de gevallen gaat het om het "zonder toestemming aanzetten" tot penetratie. Het betreft incidenten tussen maart 2005 en april 2013, die zich deels zouden hebben afgespeeld in de wijk in Londen waar het Old Vic-theater is gevestigd. Daar was Spacey destijds artistiek directeur.
De 62-jarige Spacey, bekend van onder meer de films Usual Suspects, LA Confidential en Se7en, was in 2017 al door meerdere mannen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De zaak zorgde ervoor dat de acteur kort daarna moest vertrekken uit de populaire Netflix-serie House Of Cards, waarin hij de hoofdrol van president Frank Underwood speelde. Meerdere zaken werden geschikt en geseponeerd, maar er bleef wel een onderzoek naar de acteur lopen.
Als Spacey zich meldt voor de rechtszaak, betekent dat niet dat de acteur maanden of zelfs jaren in het VK hoeft te blijven. De rechter kan hem toestemming geven om weer terug te reizen naar de VS, mits hij belooft dat hij terugkomt als de rechter daarom vraagt.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/DPA/AFP/RTR) - De Amerikaans-Israëlische gijzelaar Edan Alexander reist na zijn vrijlating mogelijk naar Qatar voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat berichten meerdere Israëlische media. Voorwaarde is wel dat de gezondheidstoestand van Alexander dat toelaat.
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisaties zoals UNICEF, Artsen zonder Grenzen (AzG), CARE en Oxfam herhalen hun oproep aan Israël om zijn blokkade van de Gazastrook op te heffen. Dat doen ze nu de internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt dat hongersnood dreigt door de aanhoudende voedseltekorten.
49 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Kremlin heeft boos gereageerd op Europese druk om voor middernacht op maandag in te stemmen met een bestand. "Rusland accepteert geen ultimatums, dat is ongepast. Je kunt niet op zo'n manier tegen Rusland praten", zei woordvoerder Dmitri Peskov.
49 minuten geledenDEN HAAG (ANP/RTR) - Israël heeft rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) gevraagd om de arrestatiebevelen tegen premier Benjamin Netanyahu en oud-minister van Defensie Yoav Gallant in te trekken. Die bevelen werden in november uitgevaardigd in een onderzoek naar de oorlog in de Gazastrook.
2 uur geledenBONN (ANP) - De internationale voedselwaakhond IPC waarschuwt voor een "kritiek risico" op hongersnood in de Gazastrook. Voedsel en andere humanitaire hulp komen al twee maanden het gebied niet meer binnen, waardoor de voorraden de komende weken op dreigen te raken.
3 uur geledenKYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de nieuwe paus uitgenodigd voor een bezoek aan Oekraïne. Dat deed hij in hun eerste gesprek, dat over de oorlog in Oekraïne ging.
4 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense autoriteiten zeggen dat de Russische aanvallen op het land doorgaan na een oproep tot een staakt-het-vuren. Oekraïne en bondgenoten hadden een bestand van minstens dertig dagen vanaf maandag voorgesteld, maar Rusland stemde niet in.
5 uur geleden