Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse aanklachten aanranding: Kevin Spacey wil onschuld aantonen

Britse aanklachten aanranding: Kevin Spacey wil onschuld aantonen

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is van plan zelf naar het Verenigd Koninkrijk te komen om daar voor de rechter te verschijnen nadat er vier aanklachten voor seksueel wangedrag tegen hem zijn ingediend. Dat heeft de tweevoudig Oscarwinnaar laten weten in een verklaring aan ABC News. De acteur voegt daaraan toe dat hij ervan overtuigd is dat hij zijn onschuld in de zaak kan aantonen.

Spacey werd afgelopen week in Groot-Brittannië aangeklaagd voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen. Formeel moet de acteur zich in het Verenigd Koninkrijk melden om een zaak tegen hem te kunnen beginnen. De Britse autoriteiten meldden dat zij de VS gaan vragen om uitlevering van Spacey als de acteur zelf niet zou komen. Dit zou betekenen dat hij dan in de VS aangehouden moet worden.

Justitie heeft niet gezegd door wie de aanklachten zijn ingediend. In een van de gevallen gaat het om het "zonder toestemming aanzetten" tot penetratie. Het betreft incidenten tussen maart 2005 en april 2013, die zich deels zouden hebben afgespeeld in de wijk in Londen waar het Old Vic-theater is gevestigd. Daar was Spacey destijds artistiek directeur.

De 62-jarige Spacey, bekend van onder meer de films Usual Suspects, LA Confidential en Se7en, was in 2017 al door meerdere mannen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De zaak zorgde ervoor dat de acteur kort daarna moest vertrekken uit de populaire Netflix-serie House Of Cards, waarin hij de hoofdrol van president Frank Underwood speelde. Meerdere zaken werden geschikt en geseponeerd, maar er bleef wel een onderzoek naar de acteur lopen.

Als Spacey zich meldt voor de rechtszaak, betekent dat niet dat de acteur maanden of zelfs jaren in het VK hoeft te blijven. De rechter kan hem toestemming geven om weer terug te reizen naar de VS, mits hij belooft dat hij terugkomt als de rechter daarom vraagt.

Meer uit Buitenland

Gewapende tak van Hamas deelt video van Israëlische gijzelaar

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassam-brigades, heeft een video op Telegram geplaatst waarop een Israëlische gijzelaar te zien is. Het gaat om de 51-jarige Nadav Popplewell die op 7 oktober vorig jaar samen met zijn moeder werd ontvoerd uit een kibboets.

1 uur geleden
Rusland claimt 'bevrijding' van zes Oekraïense dorpen

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het zes dorpen heeft 'bevrijd' in het oosten van Oekraïne. Vijf van de dorpen liggen bij de Russische grens op enkele kilometers ten noorden van de stad Charkiv, waar Rusland vrijdag is gestart met een nieuw grondoffensief.

2 uur geleden
Dodental na overstromingen Afghanistan boven tweehonderd

KABUL (ANP/AFP) - Overstromingen in het noorden van Afghanistan hebben meer dan tweehonderd mensen het leven gekost, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de Verenigde Naties. De plotselinge overstromingen waren het gevolg van de hevige regenval van vrijdag.

3 uur geleden
Al Jazeera herdenkt Shireen Abu Akleh twee jaar na haar dood

DOHA (ANP) - Nieuwszender Al Jazeera heeft zaterdag stilgestaan bij de dood van verslaggeefster Shireen Abu Akleh. Al Jazeera wijdde een videoreportage aan de Palestijns-Amerikaanse journaliste die precies twee jaar geleden in het stadje Jenin, op de bezette Westelijke Jordaanoever, door Israëlisch vuur om het leven werd gebracht.

4 uur geleden
Gouverneur Charkiv: evacuatie burgers na Russische aanvallen

CHARKIV (ANP/AFP) - In de Oekraïense regio Charkiv zijn ongeveer 1775 burgers geëvacueerd, meldt gouverneur Oleh Synjehoebov. Hij zegt dat de afgelopen 24 uur dertig plaatsen door het Russische leger zijn aangevallen met artillerie en mortieren.

5 uur geleden
Leger Israël roept op tot evacuatie van meer burgers Oost-Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht roept zaterdagochtend op tot de evacuatie van meer delen van Oost-Rafah. Burgers worden verzocht te vertrekken naar het "uitgebreide humanitaire gebied" in Al Mawasi, iets noordelijker in de Gazastrook.

6 uur geleden
Frankrijk eist dat Israël de aanval op Rafah onmiddellijk stopzet

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk heeft Israël vrijdagavond opgeroepen om de militaire operatie in de stad Rafah stop te zetten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs is de situatie voor de burgerbevolking in Gaza catastrofaal. De bevolking is al meerdere keren ontheemd geraakt en er zijn geen veilige gebieden meer in de Gazastrook, aldus het Franse ministerie.

8 uur geleden