Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Britse aanklachten aanranding: Kevin Spacey wil onschuld aantonen

Britse aanklachten aanranding: Kevin Spacey wil onschuld aantonen

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is van plan zelf naar het Verenigd Koninkrijk te komen om daar voor de rechter te verschijnen nadat er vier aanklachten voor seksueel wangedrag tegen hem zijn ingediend. Dat heeft de tweevoudig Oscarwinnaar laten weten in een verklaring aan ABC News. De acteur voegt daaraan toe dat hij ervan overtuigd is dat hij zijn onschuld in de zaak kan aantonen.

Spacey werd afgelopen week in Groot-Brittannië aangeklaagd voor vier gevallen van aanranding bij drie mannen. Formeel moet de acteur zich in het Verenigd Koninkrijk melden om een zaak tegen hem te kunnen beginnen. De Britse autoriteiten meldden dat zij de VS gaan vragen om uitlevering van Spacey als de acteur zelf niet zou komen. Dit zou betekenen dat hij dan in de VS aangehouden moet worden.

Justitie heeft niet gezegd door wie de aanklachten zijn ingediend. In een van de gevallen gaat het om het "zonder toestemming aanzetten" tot penetratie. Het betreft incidenten tussen maart 2005 en april 2013, die zich deels zouden hebben afgespeeld in de wijk in Londen waar het Old Vic-theater is gevestigd. Daar was Spacey destijds artistiek directeur.

De 62-jarige Spacey, bekend van onder meer de films Usual Suspects, LA Confidential en Se7en, was in 2017 al door meerdere mannen beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De zaak zorgde ervoor dat de acteur kort daarna moest vertrekken uit de populaire Netflix-serie House Of Cards, waarin hij de hoofdrol van president Frank Underwood speelde. Meerdere zaken werden geschikt en geseponeerd, maar er bleef wel een onderzoek naar de acteur lopen.

Als Spacey zich meldt voor de rechtszaak, betekent dat niet dat de acteur maanden of zelfs jaren in het VK hoeft te blijven. De rechter kan hem toestemming geven om weer terug te reizen naar de VS, mits hij belooft dat hij terugkomt als de rechter daarom vraagt.

Meer uit Buitenland

Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

1 uur geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

7 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

12 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

13 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

13 uur geleden
EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

14 uur geleden