
Brits onderzoek stelt ex-patiënten opnieuw bloot aan corona
LONDEN (ANP) - Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford beginnen maandag met een nieuwe proef waarbij deelnemers, die het coronavirus al hebben gehad, opnieuw aan de longziekte worden blootgesteld. Ze willen zien hoe het immuunsysteem daarop reageert en of ze opnieuw besmet kunnen raken.
In februari gaf het land als eerste ter wereld al toestemming voor proeven op mensen waarbij vrijwilligers opzettelijk werden besmet met Covid-19 om uitgebreid onderzoek te doen naar de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Met het nieuwe onderzoek willen wetenschappers vooral meer kennis opdoen over immuniteit.
"De informatie uit dit onderzoek zal ons in staat stellen om betere vaccins en behandelingen te ontwikkelen. En helpt ons ook om te begrijpen of mensen beschermd zijn na Covid, en voor hoelang", zegt Helen McShane, een vaccinoloog op Oxford en hoofdonderzoeker van het onderzoek. Ook hoopt ze meer inzicht te krijgen in welke immuunresponsen beschermen tegen herinfectie.
Wetenschappers gebruiken al tientallen jaren menselijke proefpersonen om meer te weten te komen over ziekten zoals malaria, griep, tyfus en cholera, en om behandelingen en vaccins tegen deze ziekten te ontwikkelen.
In de eerste fase van de proef wordt gekeken wat de laagste dosis van het virus is dat nodig is om zich te laten vermenigvuldigen bij ongeveer de helft van de deelnemers, terwijl er weinig tot geen symptomen optreden. In de tweede fase, die deze zomer begint, worden verschillende vrijwilligers besmet met deze standaarddosis.
In fase één zullen maximaal 64 gezonde deelnemers van 18 tot 30 jaar die minstens drie maanden geleden besmet waren met het coronavirus, opnieuw geïnfecteerd worden met de oorspronkelijke stam van SARS-CoV-2.
Ze worden dan ten minste zeventien dagen in quarantaine geplaatst en gecontroleerd. Iedereen die symptomen ontwikkelt, krijgt een behandeling met Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump na zijn coronabesmetting kreeg. Regeneron combineert twee antilichamen, die samen het coronavirus in het lichaam te lijf moeten gaan, genaamd casirivimab en imdevimab.
Meer uit Buitenland
NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.
1 uur geledenANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.
2 uur geledenLONDEN (ANP/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk gaat nieuwe sancties aan Belarus opleggen omdat het Oost-Europese land de Russische invasie van Oekraïne faciliteert. President Aleksandr Loekasjenko stond aan het begin van de oorlog toe dat Belarussisch grondgebied werd gebruikt in aanloop naar de invasie.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten schorten de voedselhulp aan Ethiopië op. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat op grote schaal gedoneerde voedselvoorraden worden verduisterd, bericht The Washington Post. In gelekte documenten staat volgens de krant dat figuren binnen de Ethiopische overheid een sleutelrol speelden.
2 uur geledenCAJAMARCA (ANP/RTR) - Joran van der Sloot is met de FBI onderweg naar de Verenigde Staten. De Peruaanse autoriteiten hebben de Nederlander overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten voor een tijdelijke uitlevering, vanwege het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway. Hij zat in Peru vast voor de moord op de Peruviaanse Stephany Flores in 2010.
3 uur geledenROME (ANP/RTR) - Paus Franciscus verkeert in goede gezondheid na zijn buikoperatie van woensdag. Het Vaticaan heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat de uitslag van de postoperatieve test er goed uitziet en dat het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de rest van de dag zal rusten.
4 uur geleden