
Brits onderzoek stelt ex-patiënten opnieuw bloot aan corona
LONDEN (ANP) - Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford beginnen maandag met een nieuwe proef waarbij deelnemers, die het coronavirus al hebben gehad, opnieuw aan de longziekte worden blootgesteld. Ze willen zien hoe het immuunsysteem daarop reageert en of ze opnieuw besmet kunnen raken.
In februari gaf het land als eerste ter wereld al toestemming voor proeven op mensen waarbij vrijwilligers opzettelijk werden besmet met Covid-19 om uitgebreid onderzoek te doen naar de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Met het nieuwe onderzoek willen wetenschappers vooral meer kennis opdoen over immuniteit.
"De informatie uit dit onderzoek zal ons in staat stellen om betere vaccins en behandelingen te ontwikkelen. En helpt ons ook om te begrijpen of mensen beschermd zijn na Covid, en voor hoelang", zegt Helen McShane, een vaccinoloog op Oxford en hoofdonderzoeker van het onderzoek. Ook hoopt ze meer inzicht te krijgen in welke immuunresponsen beschermen tegen herinfectie.
Wetenschappers gebruiken al tientallen jaren menselijke proefpersonen om meer te weten te komen over ziekten zoals malaria, griep, tyfus en cholera, en om behandelingen en vaccins tegen deze ziekten te ontwikkelen.
In de eerste fase van de proef wordt gekeken wat de laagste dosis van het virus is dat nodig is om zich te laten vermenigvuldigen bij ongeveer de helft van de deelnemers, terwijl er weinig tot geen symptomen optreden. In de tweede fase, die deze zomer begint, worden verschillende vrijwilligers besmet met deze standaarddosis.
In fase één zullen maximaal 64 gezonde deelnemers van 18 tot 30 jaar die minstens drie maanden geleden besmet waren met het coronavirus, opnieuw geïnfecteerd worden met de oorspronkelijke stam van SARS-CoV-2.
Ze worden dan ten minste zeventien dagen in quarantaine geplaatst en gecontroleerd. Iedereen die symptomen ontwikkelt, krijgt een behandeling met Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump na zijn coronabesmetting kreeg. Regeneron combineert twee antilichamen, die samen het coronavirus in het lichaam te lijf moeten gaan, genaamd casirivimab en imdevimab.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De nieuwe paus Leo heeft in de Sixtijnse Kapel zijn eerste mis gehouden. Hij ging voor in het gebed voor alle kardinalen, die hem donderdag in diezelfde zaal kozen als leider van de Rooms-Katholieke Kerk.
33 minuten geledenOSLO (ANP) - Ook de Verenigde Staten vinden nu dat er een staakt-het-vuren moet komen voordat het overleg over het beëindigen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne verder kan, zeggen Noord-Europese leiders. Bovendien zouden de VS volgens hen bereid zijn tot sancties als Moskou niet instemt met een staakt-het-vuren. Oekraïne zegt al langer dat er pas te onderhandelen valt als Rusland akkoord gaat met het Amerikaanse plan voor een bestand van dertig dagen.
48 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Mike Huckabee, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, meldt dat er een nieuw mechanisme komt om humanitaire hulp te verlenen in de Gazastrook. Israël, dat al ruim twee maanden alle noodhulp blokkeert, zal geen rol spelen bij de leveringen, maar wel bij de veiligheid in het gebied. Ook Hamas zou buiten de regeling worden gehouden.
51 minuten geledenMOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
2 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
3 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.
3 uur geledenROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
3 uur geleden