
Brits ministerie lekt per ongeluk mailadressen Afghaanse tolken
LONDEN (ANP) - Het Britse ministerie van Defensie is in verlegenheid gebracht door een datalek met de privégegevens van Afghaanse tolken. De e-mailadressen van ongeveer 250 mensen die naar het Verenigd Koninkrijk willen komen waren zichtbaar in een groepsmail, bericht de BBC.
Het ministerie stuurde de mail naar Afghanen die voor de Britse strijdkrachten hebben gewerkt en zich nog in Afghanistan of andere landen bevinden. Mailadressen en profielfoto's van ontvangers waren te zien door iedereen die het bericht kreeg.
Een ontvanger reageerde tegenover de BBC geschrokken op de blunder. "Deze fout kan tolken het leven kosten. Vooral als ze nog in Afghanistan zijn." Sommige tolken zouden ook niet direct hebben beseft dat er iets mis was. "Zij mailden iedereen terug met uitleg over de situatie waarin ze verkeren. Dat is erg gevaarlijk."
Nieuwe verblijfplaats
Het ministerie zou zich snel hebben gerealiseerd dat een fout was gemaakt en mailde na een half uur een waarschuwing. De tolken kregen het verzoek de eerste email te verwijderen en de boodschap: "uw e-mailadres kan onveilig zijn".
Het lek leidde tot boze reacties in de Britse politiek. Parlementariër Johnny Mercer van de regerende Conservatieve Partij noemde de wijze waarop met tolken wordt omgegaan "ongelofelijk beschamend". Hij concludeerde dat veel mensen "vanavond weer een nieuwe verblijfplaats gaan zoeken".
In gevaar
John Healey van oppositiepartij Labour zei dat "nodeloos levens in gevaar zijn gebracht" door het datalek. Hij riep de regering van premier Boris Johnson op om meer te doen om achtergebleven tolken over te brengen naar het Verenigd Koninkrijk.
Het ministerie van Defensie ging vanwege de fout diep door het stof. "We verontschuldigen ons tegenover iedereen die is getroffen door dit lek", zei een woordvoerster tegen de Britse omroep. "We zetten ons in om te zorgen dat zoiets niet nog een keer kan voorkomen."
Westerse landen hebben hun troepen dit jaar na twee decennia teruggetrokken uit Afghanistan. Daarop grepen de extremistische Taliban vorige maand de macht. Naast het Verenigd Koninkrijk hebben ook landen als Nederland en de VS op grote schaal burgers en lokale oud-medewerkers geëvacueerd.
Meer uit Buitenland
TEL AVIV (ANP/DPA) - Bijna een week na het einde van Israëls blokkade van humanitaire hulp aan de Gazastrook zijn volgens het land opnieuw goederen aangekomen in het belegerde gebied. Ruim honderd vrachtwagens met onder meer meel en andere voedingsmiddelen zijn zondag de kuststrook binnengereden, aldus de Israëlische autoriteiten.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft zondag gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Om een goed akkoord te bereiken tussen beide handelsblokken is tot 9 juli tijd nodig, schrijft Von der Leyen. Ze zegt dat het een "goed gesprek" was.
3 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - Met ruim vier uur te gaan hebben in Suriname 154.068 mensen gestemd. Dat is 39,52 procent van de bijna 400.000 stemgerechtigden. De wachttijden zijn lang, maar de sfeer is ontspannen. De situatie wordt op de voet gevolgd door waarnemers van politieke partijen.
5 uur geledenGAZASTAD (ANP/AFP) - Twee medewerkers van het Rode Kruis zijn zaterdag in de Gazastrook gedood tijdens aanvallen op hun huis. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zondag bekendgemaakt.
5 uur geledenGRASSE/DRAGUIGNAN (ANP) - Een anoniem bericht van mensen die zich "bende van anarchisten" noemen claimt de verantwoordelijkheid voor de massale stroomuitval dit weekeinde in een Franse kuststrook bij Cannes, Antibes en Nice. Justitie in de getroffen departementen onderzoekt de claim op een ultralinkse site, aldus Franse media.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - Het Westen moet Rusland nieuwe sancties opleggen na de laatste golf van luchtaanvallen op Oekraïne. Dat heeft de Duitse buitenlandminister Johann Wadephul zondag gezegd tegen de ARD.
6 uur geledenCARACAS (ANP/AFP/DPA) - In Venezuela zijn parlements- en lokale verkiezingen, maar de oppositie in het al vele jaren autoritair geregeerde land boycot naar eigen zeggen de stembusgang. Recent zijn opnieuw tientallen tegenstanders van het bewind van president Nicolás Maduro opgepakt. Vlak voor de stembusgang is een vooraanstaand lid van de oppositie, Juan Pablo Guanipa, gearresteerd. Hij wordt onder meer beschuldigd van het plannen van terroristische aanslagen.
8 uur geleden