Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse vraagt via nieuwe advocaten schorsing vonnis van 20 jaar

Bouterse vraagt via nieuwe advocaten schorsing vonnis van 20 jaar

PARAMARIBO (ANP) - Een nieuw juridisch team heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) maandag gevraagd om te wachten met de uitvoering van het vonnis van Desi Bouterse en vier medeveroordeelden. De vijf ex-militairen zijn op 20 december veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor hun rol bij de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van het militair bewind omkwamen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het verzoekschrift ontvangen en zal dit bekijken. Daarna wordt er antwoord gegeven, laat woordvoerster Joëlle Zaalman weten aan het ANP. Het verzoek van de vijf advocaten komt op de laatste dag dat Bouterses advocaat Irvin Kanhai gratie had kunnen vragen. Hij was daar echter geen voorstander van en er is dus geen gratie aangevraagd.

De advocaten stellen dat zij gemachtigd zijn door Bouterse en zijn vier medeveroordeelden, schrijft het Surinaamse dagblad de Ware Tijd dat als eerste over het verzoek berichtte. Dat zou betekenen dat advocaat Irvin Kanhai, die de ex-legerleider in deze zaak ruim zestien jaar heeft bijgestaan, op een zijspoor is gezet.

Brief

De advocaten stellen dat het Hof van Justitie op 20 december geen rekening heeft gehouden met een brief van de militair aanklager in 2016, waarin deze wees op een mogelijk gevolg van een omstreden amnestiewet. Het Hof van Justitie zou nu een vonnis hebben bekrachtigd dat niet geldig was.

Het OM zou deze week in overleg gaan over de gevangenneming met de veroordeelden en hun advocaat. Of dat overleg wordt uitgesteld, is niet zeker. De pers wordt daarover nog op de hoogte gesteld, zegt woordvoerder Zaalman.

Meer uit Buitenland

Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

22 minuten geleden
Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse functionaris heeft dat bekendgemaakt, nadat de Turkse steun al was gemeld door NAVO-diplomaten.

54 minuten geleden
Einde aan maandenlange blokkades op grens Polen en Oekraïne

WARSCHAU/KYIV (ANP/RTR) - Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kyiv melden dat ze overeenstemming hebben bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.

1 uur geleden
Dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah opgelopen

RAFAH (ANP/RTR/DPA) - Het dodental na Israëlische luchtaanvallen op Rafah maandag is opgelopen. Er zijn zeker 27 Palestijnen om het leven gekomen, meldt het lokale ministerie van Gezondheid. Israël heeft meerdere huizen in de zuidelijke stad in de Gazastrook gebombardeerd.

1 uur geleden
Diplomaten: Turkije steunt Mark Rutte als NAVO-chef

BRUSSEL (ANP) - Turkije steunt demissionair premier Mark Rutte als NAVO-chef. Dat hebben diplomaten in Brussel bevestigd. Rutte was afgelopen vrijdag op bezoek bij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om steun te krijgen voor zijn kandidatuur voor de topjob. Er zijn nu nog drie NAVO-landen over die Rutte moet zien over te halen.

1 uur geleden
Spaanse premier Sánchez blijft na dagen twijfelen toch aan

MADRID (ANP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft besloten aan te blijven als regeringsleider. Hij twijfelde een aantal dagen over zijn politieke toekomst, nadat vorige week een corruptieonderzoek was geopend naar zijn echtgenote.

2 uur geleden
Tientallen doden na damdoorbraak in Kenia

NAIROBI (ANP/AFP) - Zeker 42 mensen zijn omgekomen na een damdoorbraak in Kenia, dat kampt met hevige regenval en overstromingen. Het dodental loopt mogelijk nog op.

2 uur geleden