Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bouterse moet zich vrijdag melden bij gevangenis Suriname

Bouterse moet zich vrijdag melden bij gevangenis Suriname

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse en vier andere veroordeelden moeten zich vrijdag melden bij een Surinaamse gevangenis. Dat bevestigt het Surinaamse Openbaar Ministerie. Bouterse is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982. De andere ex-militairen kregen vijftien jaar.

In Fort Zeelandia in Paramaribo werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire bewind geëxecuteerd. Het proces dat in 2007 begon, kwam op 20 december 2023 ten einde met het finale vonnis van het Hof van Justitie in de hogerberoepszaak die de vijf veroordeelden hadden aangespannen. Advocaat Irvin Kanhai, die Bouterse de afgelopen zestien jaar heeft verdedigd, heeft geen gratieverzoek ingediend bij de Surinaamse president Chan Santokhi.

Een nieuw advocatenteam probeerde maandag alsnog om de uitvoering van het vonnis te voorkomen, via een verzoek aan het Openbaar Ministerie. De procureur-generaal heeft dat verzoek afgewezen. Het advocatenteam eist meer uitleg over dat besluit. Ondertussen heeft de advocaat van de nabestaanden, Hugo Essed, veiligheidsdiensten gevraagd om alert te zijn. Hij heeft aanwijzingen dat er mogelijke onlusten op komst zijn, zei hij woensdag tegen het Surinaamse radiostation Radio ABC.

Bevel overhandigd

Het is nog niet duidelijk of Bouterse van plan is om zich vrijdag bij de gevangenis te melden. Volgens het OM is het bevel om op te komen dagen overhandigd aan de vier andere veroordeelden, maar "de huisgenote van Bouterse" zou tot tweemaal toe hebben geweigerd om die in ontvangst te nemen. Zijn advocaat was ook twee keer niet op komen dagen bij gesprekken over hoe de vonnissen uitgevoerd kunnen worden.

In Suriname is verdeeld gereageerd op de veroordeling van Bouterse. Zijn aanhangers publiceerden dinsdag een stuk in de Suriname Herald waarin ze stellen dat hij geen eerlijk proces heeft gekregen en dat het een politiek gemotiveerde uitspraak zou zijn geweest.

Meer uit Buitenland

Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

31 minuten geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

1 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

2 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

3 uur geleden
Gouverneur Michigan steunt Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De gouverneur van Michigan, Gretchen Whitmer, schaart zich achter Kamala Harris als nieuwe presidentskandidaat, meldt ze in een bericht op X. "Vicepresident Kamala Harris heeft mijn volle steun." De Democratische gouverneur werd regelmatig genoemd als potentiële vervanger van Joe Biden.

3 uur geleden
Nog meer Democraten willen Harris als presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Ook de Democratische gouverneur van Kentucky, Andy Beshear, en Adam Schiff, prominent lid van het Huis van Afgevaardigden, hebben maandag bekendgemaakt Kamala Harris te steunen als presidentskandidaat. Beshear is een van de namen die wordt genoemd als mogelijke kandidaat-vicepresident onder Harris.

3 uur geleden
Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

4 uur geleden