Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bosbranden in Griekenland breiden zich verder uit

Bosbranden in Griekenland breiden zich verder uit

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - De bosbranden die Griekenland teisteren hebben zich aangewakkerd door de harde wind op vrijdag uitgebreid. Volgens de Griekse hulpdiensten woedden er 56 branden in het hele land. De zwaarste zijn ten noorden van Athene, waar duizenden mensen hun huizen zijn ontvlucht. Ook kwam een 38-jarige man om het leven toen hij geraakt werd door een omvallende elektriciteitspaal.

Grote delen van Athene kampten met stroomstoringen ten gevolge van de branden. Ook werden inwoners opgeroepen binnen te blijven in verband met giftige rookontwikkeling.

Ten noorden van de hoofdstad woekerde het vuur aan weerszijden van de snelweg naar Noord-Griekenland, die is afgesloten. Het vuur naderde Marathon, waar volgens minister van burgerbescherming Nikos Hardalias de brandweer "een titanenstrijd" voert om de stad te beschermen. "De omstandigheden zijn extreem gevaarlijk", aldus de minister.

Peloponnesos

Op het eiland Evia, een populaire toeristenbestemming niet ver van Athene, werden vrijdagochtend mensen van de stranden gehaald. Een bosbrand had daar een bos met dennenbomen afgebrand, waarna acht dorpen werden geëvacueerd.

Op de Peloponnesos, in de buurt van het antieke Olympia, zijn 32 dorpen ontruimd. Volgens Hardalias proberen driehonderd brandweerlieden de geboorteplaats van de Olympische Spelen voor het vuur te behoeden.

Griekenland krijgt hulp bij het blussen van Israël, Cyprus, Frankrijk en Zweden. In de buurlanden Turkije en Noord-Macedonië woedden vrijdag eveneens nog bosbranden.

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

1 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

1 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

2 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

2 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

3 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

3 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

3 uur geleden