Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Borselenaren bezoeken Engelse bouwplaats kerncentrale: 'Vooraf goede afspraken én uitgebreide nulmeting maken'

Borselenaren bezoeken Engelse bouwplaats kerncentrale: 'Vooraf goede afspraken én uitgebreide nulmeting maken'

HEINKENSZAND - Leden van de Borselse Voorwaarden Groep hebben twee weken geleden de bouw van twee kernreactoren in zuidwest-Engeland met eigen ogen bekeken. “Dat was zeer indrukwekkend”, vertelt de delegatie over onder meer de grootte van de bouwplaats en de impact van de jarenlange bouwwerkzaamheden. “Hoewel er grote verschillen zijn tussen de situatie daar en hier hebben we een realistisch beeld gekregen van de gevolgen van de bouw. Die baren ons zorgen. We zijn er niet van overtuigd dat zo’n groot en langdurig project hier past. Het is enorm belangrijk dat er vóóraf voorwaarden worden opgesteld waaraan iedereen zich houdt. Er moet nu al begonnen worden met een nulmeting van alles, zoals geluid, licht, stof en trillingen. Ook willen we ruime compensatie.”

Omdat de rijksoverheid - en niet de gemeente Borsele - beslist over de realisatie van projecten voor de energietransitie, zoals de bouw van nieuwe kerncentrales, legt de gemeente de nadruk op het stellen van voorwaarden voor nieuwe plannen, zoals de eventuele bouw van twee kerncentrales, waarvoor het Rijk Borssele heeft aangewezen als voorkeurslocatie. Daarom is er een Borselse Voorwaarden Groep (BVG) opgezet, met honderd inwoners van de gemeente die meedenken over de voorwaarden. Zij worden bijgestaan door experts met specifieke kennis van onderwerpen die met de energietransitie te maken hebben.

Druk op arbeids- en woningmarkt

Vijf personen uit de BVG en twee leden van Borselse dorpsraden bezochten drie dagen Hinkley Point C, waar twee kernreactoren gebouwd worden, en omgeving. Ze spraken onder meer inwoners en medewerkers op de bouwplaats. “De meeste mensen daar wonen op grotere afstand van de kerncentrales dan hier, vergelijk het met Goes. De dorpjes dichterbij zijn veel kleiner dan Borssele, ‘s-Heerenhoek en Nieuwdorp. Ook is het daar heuvelachtig en dat vangt de geluids- en lichtoverlast deels af. Zij zien de verkeerssituatie als grootste probleem, door de drukte op de wegen en het wildparkeren. Er werken acht- tot tienduizend mensen en er rijden dagelijks vele bussen en vrachtwagens rond.” Omdat de wegen hier beter zijn, vrezen de afgevaardigden niet de verkeersafwikkeling het meest. “We zijn vooral bezorgd over de maat van de bouwplaats en de lange bouwperiode. De bouwlocatie is daar 176 hectare. Dat is nog groter dan Heinkenszand. We zien niet in hoe dat hier past. Want daar is het één project in een ruim gebied. Hier is de omgeving al overbelast en komen er meerdere projecten samen.” 

Daarnaast kan de bouw meer dan vijftien jaar duren. “De mensen daar vonden vooral de eerste twee, drie bouwjaren zwaar, vanwege het gigantische grondwerk. Voor een van de gebouwen is twintig meter diep de rotsige bodem uitgehakt.”

De afgevaardigden vrezen ook voor de leefbaarheid en natuur en voor een grotere druk op de woning- en arbeidsmarkt. Er is nu al een tekort aan huizen en arbeidskrachten en voor de bouw zijn duizenden werknemers nodig die ook woonruimte behoeven, aldus de afgevaardigden.

Voorwaarden

Het gezelschap zag ook positieve ontwikkelingen, zoals de onderwijskansen voor jongeren. Voor de bouw in Engeland is een complete onderwijscampus opgezet. “Daarnaast zie je daar veel minder hoogspanningsmasten dan hier, slechts een rij met lagere masten. De rest lag ondergronds.” Het gezelschap stelt dan ook de voorwaarde dat er geen bovengrondse masten meer bij komen in het Borsele landschap. “Alleen ondergronds. Ook willen we dat de bouw wordt beperkt tot het Sloegebied. Er mogen geen koeltorens komen en het Kaloot-strandje moet behouden blijven. In Engeland zijn soms afspraken pas gaandeweg de bouw gemaakt en wij willen dat er vooraf duidelijke regelgeving komt.” De basis hiervoor moet een complete nulmeting zijn die voor iedereen leesbaar is. Een andere belangrijke voorwaarde is ruime compensatie om de leerfbaarheid van het gebied tijdens en na de bouw te versterken en het wegtrekken van mensen te voorkomen. Het compensatiegeld kan bijvoorbeeld worden gebruikt om de bijzondere dorpscultuur van de omliggende dorpen te behouden.

Meer uit Beveland

Rolstoeldriedaagse in Heinkenszand begint dinsdag

HEINKENSZAND - Stichting Heinkenszandse Kika-KWF walk and run organiseert in samenwerking met SVRZ van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 mei een rolstoeldriedaagse in en rond Heinkenszand.

13 uur geleden
Markt over toekomst binnenstad in Goes: 'Absurd dat je in Goes nog met auto op Grote Markt kunt rijden'

GOES - De gemeente Goes werkt aan het vernieuwen van de binnenstad. Al twee jaar voert ze verbeterpunten uit, maar er moet nog steeds veel gebeuren, vertelt wethouder Joost de Goffau. "De urgentie is hoog", stelt hij. Om inwoners en ondernemers te informeren en naar hun meningen en ideeën te vragen, is er maandag een grote binnenstadsmarkt in de Grote of Maria Magdalenakerk.

20 uur geleden
Vechtpartij escaleert naar bedreiging met een wapen: 21-jarige aangehouden

NIEUWDORP - De politie heeft afgelopen nacht een 20-jarige man uit Nieuwdorp aangehouden. De man zou betrokken zijn bij een vechtpartij tijdens een feest op het sportcomplex aan de Prinses Margrietstraat. De verdachte zou daarbij ook hebben gedreigd met een wapen. Dit gebeurde in de nacht van dinsdag 8 mei op woensdag 9 mei.

1 dag geleden
Radioprogramma 5 Dagen zendt donderdagavond uit bij reddingsbrigade Goes

GOES - Het NPO Radio 1-programma 5 Dagen gaat deze week over het werk van reddingsbrigades in Nederland. Donderdagavond komt de uitzending live uit Goes, waar het voortbestaan van de reddingsbrigade onzeker is.

1 dag geleden
Hemelvaartsdag: Een vrije dag, maar waarom eigenlijk?

GOES - Hemelvaartsdag, de dag die jaarlijks door Nederlanders wordt gevierd dankzij de verplichte vrije dag. Heerlijk, zo'n lang weekend, maar wat vieren we eigenlijk?

1 dag geleden
Isolatiesubsidie beschikbaar voor woningeigenaren in Borsele

HEINKENSZAND - Het Zeeuws Isolatieprogramma (ZIP) is van start gegaan in de gemeente Borsele. 'Eigenaren van een slecht geïsoleerd huis kunnen via het ZIP isolatiesubsidie aanvragen, ook als ze doe-het-zelver zijn', laat de gemeente Borsele weten.

2 dagen geleden
Snuffelmarkt op Hemelvaartsdag in Goes

GOES - Op Hemelvaartsdag is er de grote snuffelmarkt op de Grote Markt in Goes.

2 dagen geleden