Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Borsele heeft geen geld voor nieuwe plannen

Borsele heeft geen geld voor nieuwe plannen

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele heeft de komende jaren geen geld om nieuwe plannen uit te voeren. 

Dat blijkt uit de Kadernota voor 2022-2025. “Dat wil niet zeggen dat er geen licht aan de tunnel gloort”, vertelt wethouder financiën Arno Witkam dinsdag. Hij doelt daarmee op het geld van het Rijk voor de gemeenten om de tekorten op de sociale taken te compenseren. Het Rijk trekt hiervoor 1,3 miljard euro uit in 2022. In november hoopt Borsele te weten welk bedrag ze krijgt en wanneer. 

De komende tijd moet ook duidelijk worden of de gemeente voordeel heeft van de herverdeling van het gemeentefonds - Borsele verwacht van wel - en op welke voorzieningen ze gaat bezuinigen. Hiervoor loopt het kerntakenonderzoek.

Het meerjarenbeeld dat Borsele in de kadernota schetst, toont voor de komende jaren negatieve cijfers. “Wel zien we de tekorten slinken en geeft 2025 een positief beeld, een positief saldo van 447.500 euro”, vertelt Witkam.

Huishoudelijke hulp

De voornaamste oorzaak voor de forse tekorten, is de hogere bijdrage aan het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO), legt de wethouder uit. Het SWVO voert voor onder meer de gemeente Borsele de taken uit op het gebied van bijvoorbeeld zorg en gezondheid, voorzieningen uit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de jeugdzorg. “Door het toenemende beroep op de huishoudelijk hulp stijgen de kosten daarvan aanzienlijk”, licht zorgwethouder Marga van de Plasse toe. “In de gemeente Borsele is het percentage ouderen hoog”, geeft zij een verklaring voor de relatief hoge kosten. Doordat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, is het aantal inwoners dat huishoudelijke hulp aanvraagt de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. 

“Verder is de stijging te verklaren door de invoering van het abonnementstarief voor Wmo”, aldus Van de Plasse. Dit abonnementstarief is ingesteld, zodat mensen niet langer voor verschillende soorten zorg apart eigen bijdrages hoeven te betalen. Met de invoering van het abonnementstarief betalen inwoners voor de meeste Wmo-zorg maximaal 19 euro per maand. “Door deze abonnementstechniek loopt de verhouding van baten en lasten uit de hand.” 

Om de tekorten aan te pakken bespreekt de gemeenteraad volgende maand maatregelen om de zorgvoorziening voor de inwoners te versoberen. Ook lopen er onderzoeken voor meer samenwerking tussen de bij de zorg betrokken partijen, zoals het SMWO. Landelijk wordt er gekeken naar het veranderen van het abonnementstarief. “Het mag nooit gaan over het vangnet voor mensen die het kwetsbaarst zijn”, benadrukt Van de Plasse. Inwoners met meer mogelijkheden moeten waarschijnlijk wel meer zelf, of met behulp van familie en vrienden, regelen.

Bezuinigen

Borsele wil de financiën op orde krijgen tegen een ‘aanvaardbare’ lastendruk voor de inwoners, aldus Witkam. “In deze kadernota houden we rekening met een stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met twee procent vanaf 2024. Als de herijking van het gemeentefonds positief uitpakt, kunnen we de belastingverhoging heroverwegen.”

Verder werkt de gemeente (structurele) bezuinigingen uit naar aanleiding van het kerntakenonderzoek. Welke taken moet en kan de gemeente blijven doen en wat mag dat kosten? De komende tijd presenteert het college van burgemeester en wethouders hiervoor concrete voorstellen aan de gemeenteraad. Zij bepaalt waarop en hoeveel de gemeente gaat bezuinigen.

Meer uit Beveland

Duitse vrouw (22) verdacht van veroorzaken zwaar ongeluk en rijden onder invloed

KAMPERLAND - Een 22-jarige Duitse vrouw is aangehouden voor het ernstige verkeersongeval zondag op de Oost-Westweg tussen Vrouwenpolder en Kamperland. 

16 uur geleden
Colinda werkt op de dagbesteding: 'Eruit halen wat erin zit bij de cliënt, dat is mijn doel'

GOES - Met een lunchroom, atelier en winkeltje is De Hippe Zeeuw in Goes een veelzijdige dagbestedingslocatie. De cliënten kunnen met allerlei verschillende werkzaamheden ontdekken waar hun passie ligt. Dat is voor Colinda van Meerkerk-de Kok misschien wel het mooiste aspect van haar baan als medewerker dagbesteding. “Cliënten laten doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden, dat vind ik heel belangrijk. Soms weten cliënten niet waar hun hart ligt en probeer je daar achter te komen. Als je dan iemands ogen ziet oplichten… dat is de reden waarom ik de zorg in ben gegaan.”

17 uur geleden
Goese korfbalvereniging Togo viert 90-jarig jubileum

GOES - De Goese korfbalvereniging Togo viert zaterdag 30 september haar 90-jarig jubileum.

17 uur geleden
Meerdere gewonden bij een aanrijding tussen Kamperland en Vrouwenpolder

KAMPERLAND- Bij een ongeluk op de Oost-Westweg (N57) tussen Kamperland en Vrouwenpolder zijn vanmiddag zeker vier personen gewond geraakt. Meerdere hulpdiensten, waaronder een rapid responder, gingen ter plaatse. De weg is momenteel afgesloten tussen Vrouwenpolder en De Banjaard. Het verkeer wordt via de parallelweg geleid. De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

1 dag geleden
's-Heerenhoek maakt zich op voor dorpsfeest tijdens Cultuur uit de Zak

‘s-HEERENHOEK - De Borselse wethouder van kunst en cultuur, Marga van de Plasse, opent Cultuur in de Zak zaterdag 30 september om 10.00 uur in ‘s-Heerenhoek. Hier komt de op handen zijnde sluiting van de Sint-Willibrorduskerk terug in het programma. Zo is er de expositie ‘Geloof in de toekomst’, waarvoor kinderen uit het dorp creatief bezig zijn.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Gewonemensenstandbeelden

Er staan in Nederland heel wat standbeelden van bekende mensen die niet meer onder ons zijn. Twee vragen vóór u verder leest: wilt u even bedenken wat de top 4 is? En hoeveel beroemdemensenstandbeelden staan er in Goes?

2 dagen geleden
Ook Ellewoutsdijk doet mee aan Cultuur in de Zak

ELLEWOUTSDIJK - Cultuur in de Zak staat zaterdag 30 september voor een dag vol muziek, koorzang, dans, exposities, workshops, demonstraties, circustheater, familietheater, kinderactiviteiten en fiets- en wandeltochten. Het festival wordt georganiseerd door de Culturele Raad Borsele in samenwerking met culturele organisaties, verenigingen, dorpsraden en vrijwilligers in Baarland, Ellewoutsdijk, ’s-Heer Abtskerke, ’s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kwadendamme, Lewedorp, Oudelande en Ovezande.

3 dagen geleden