Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boom vermorzelt clubhuis, herstel kan nog wel even duren

Boom vermorzelt clubhuis, herstel kan nog wel even duren

MIDDELBURG – Na een stormachtige nacht kregen de leden van Scouting Lutemgroep donderdag van de gemeente het bericht dat er schade was aan hun clubhuis. Het gebouw op het Seisbolwerk is geraakt door een grote es en daardoor is het dak en de bovenverdieping zwaar beschadigd. “Alsof een reus zijn vuist in het dak geplant heeft,” zegt Marielja ten Bruggencate, penningmeester van de scoutinggroep.

Het voormalig linnen reinigingsgebouw is sinds 1982 de thuisbasis van Scouting Lutemgroep. Er zijn hier vele avonturen beleefd en vriendschappen ontstaan. Dat het gebouw nu zo onder de vallende boom te lijden heeft gehad doet dan ook bij menig lid en oud-lid zeer. “Ik was geschrokken door wat ik zag en ik weet dat anderen net als ik keer op keer naar de foto’s hebben gekeken, omdat we het zo onwerkelijk vinden.” 

De gemeente is donderdagmorgen meteen begonnen met het opruimen van de takken en boomstammen. Dit moest voorzichtig gebeuren, omdat de es leunde op het gebouw. Dat de es rot was vanbinnen, kon niet ontkent worden. De boom had een holle kern waar een volwassen man gemakkelijk zijn vuist in kon steken. “De wind heeft de bladertooi kunnen vangen en omver kunnen werpen. Dan blijkt zo’n boom echt groot en zwaar en vermorzeld zo’n oud gebouwtje met gemak. Aan de buitenkant kon je niet zien dat de boom ziek en dus zwak was. Volgens ons is het een kwestie van pech. We vinden het dan ook heel fijn dat de gemeente donderdag gelijk is begonnen met opruimwerkzaamheden. Op vrijdag is het dak provisorisch dichtgemaakt en op verschillende punten met stempels gestut. We mogen er voorlopig niet in.” 

Aannemer
De gemeente is opzoek naar een aannemer die tijd en expertise heeft. Het kan nog wel even duren voordat het gebouw in de oude staat hersteld is. De lelievletten liggen nu nog in het water, waardoor de zeilopkomsten gewoon door kunnen gaan. “Een geluk bij een ongeluk. Als de bootmaterialen in het clubhuis hadden gelegen, was de schade aan de inboedel veel groter geweest. Nu valt het relatief gezien mee. Alleen reservemateriaal, de werkbank en gereedschappen die er lagen zijn vernietigd.” Als de boten in december uit het water gehaald moeten worden, zal er een oplossing moeten komen voor de opslag van bootmaterialen en het onderhoud aan de boten. Ook het gemis van twee lokalen zal dan parten gaan spelen. Van verschillende scoutinggroepen en privépersonen heeft Lutem hulp aangeboden gekregen. “Het is hartverwarmend, zoveel lieve reacties. Veel is nog onzeker, maar het komt goed. Daar zijn we van overtuigd.”

Meer uit Middelburg

Zaterdag 25 mei de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars

MIDDELBURG - Aanstaande zaterdag, 25 mei om 14.00 uur is het zover! Dan stroomt het Abdijplein in Middelburg vol voor de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars. Loop ook mee voor de Zeeuwse natuur en tegen de wereldwijde klimaatverandering.  Aansluitend op de mars kun je in de Klimaatcafé Special van ZB en ZMf duiken. Centrale vraag daarin is: 'wat doet het klimaat met jou?'

19 uur geleden
Minder afval in de afvalbak tijdens de Week zonder Afval

REDACTIE - In de Week Zonder Afval van 25 t/m 31 mei staat afvalpreventie centraal. Hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat ze minder afval produceren? Een week lang organiseert Zero Waste Nederland in samenwerking met tientallen partners, workshops, lezingen, evenementen en acties om de consument te helpen bewuster boodschappen te doen, zuiniger met spullen om te gaan, te delen, ruilen of lenen en minder snel weg te gooien. Consumenten kunnen zo op allerlei manieren ontdekken wat ze zelf kunnen doen.

21 uur geleden
Auto belandt op akker bij Arnemuiden

ARNEMUIDEN - De bestuurder van een personenauto is vrijdagmorgen met de schrik vrijgekomen bij een eenzijdig ongeval op de Van Cittersweg bij Arnemuiden. Zijn auto kwam op een akker tot stilstand.

1 dag geleden
Boekpresentatie 'Middelburg, van laag tot hoog' vanmiddag in De Drvkkery Middelburg

MIDDELBURG -  Voor een stad in laag-Nederland vertoont Middelburg opmerkelijk veel hoogteverschillen -misschien niet spectaculair, maar wel heel kenmerkend. Wie bijvoorbeeld fietsend of lopend de 'klim' maakt van de Balans naar de Groenmarkt, ervaart het hoogteverschil van om en nabij vijfmeter (!) aan den lijve. En zo kent de binnenstad heel veel meer saillante hoogteverschillen. 

1 dag geleden
Tot en met zaterdagmiddag lokaal meer dan 50 mm regen mogelijk

REDACTIE - Vrijdag trekken weer stevige onweersbuien over het land. Tot en met zaterdagmiddag is het op veel plekken nat. Er is ook kans op onweer en lokaal kunnen ook windstoten en hagel voorkomen. Tot en met zaterdagmiddag kan lokaal ruim 50 mm regen vallen.

1 dag geleden
Hart van Griffioen gaat nieuwe fase in

MIDDELBURG - Nog voor de zomer start de gemeente met de zogenaamde initiatieffase voor Hart van Griffioen. Op basis van een eerder gemaakte studie, laat de gemeente verder verkennen wat de kansen, mogelijkheden en haalbaarheid is van deze integrale gebiedsontwikkeling.

1 dag geleden
Bunkers kijken op Bunkerdag

MIDDELBURG - Zaterdag 25 mei wordt van 10 tot 17 uur de landelijke Bunkerdag gehouden. Ook in Vlissingen, Dishoek, Zoutelande en Middelburg kunnen bunkers worden bezichtigd.

1 dag geleden