Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boom vermorzelt clubhuis, herstel kan nog wel even duren

Boom vermorzelt clubhuis, herstel kan nog wel even duren

MIDDELBURG – Na een stormachtige nacht kregen de leden van Scouting Lutemgroep donderdag van de gemeente het bericht dat er schade was aan hun clubhuis. Het gebouw op het Seisbolwerk is geraakt door een grote es en daardoor is het dak en de bovenverdieping zwaar beschadigd. “Alsof een reus zijn vuist in het dak geplant heeft,” zegt Marielja ten Bruggencate, penningmeester van de scoutinggroep.

Het voormalig linnen reinigingsgebouw is sinds 1982 de thuisbasis van Scouting Lutemgroep. Er zijn hier vele avonturen beleefd en vriendschappen ontstaan. Dat het gebouw nu zo onder de vallende boom te lijden heeft gehad doet dan ook bij menig lid en oud-lid zeer. “Ik was geschrokken door wat ik zag en ik weet dat anderen net als ik keer op keer naar de foto’s hebben gekeken, omdat we het zo onwerkelijk vinden.” 

De gemeente is donderdagmorgen meteen begonnen met het opruimen van de takken en boomstammen. Dit moest voorzichtig gebeuren, omdat de es leunde op het gebouw. Dat de es rot was vanbinnen, kon niet ontkent worden. De boom had een holle kern waar een volwassen man gemakkelijk zijn vuist in kon steken. “De wind heeft de bladertooi kunnen vangen en omver kunnen werpen. Dan blijkt zo’n boom echt groot en zwaar en vermorzeld zo’n oud gebouwtje met gemak. Aan de buitenkant kon je niet zien dat de boom ziek en dus zwak was. Volgens ons is het een kwestie van pech. We vinden het dan ook heel fijn dat de gemeente donderdag gelijk is begonnen met opruimwerkzaamheden. Op vrijdag is het dak provisorisch dichtgemaakt en op verschillende punten met stempels gestut. We mogen er voorlopig niet in.” 

Aannemer
De gemeente is opzoek naar een aannemer die tijd en expertise heeft. Het kan nog wel even duren voordat het gebouw in de oude staat hersteld is. De lelievletten liggen nu nog in het water, waardoor de zeilopkomsten gewoon door kunnen gaan. “Een geluk bij een ongeluk. Als de bootmaterialen in het clubhuis hadden gelegen, was de schade aan de inboedel veel groter geweest. Nu valt het relatief gezien mee. Alleen reservemateriaal, de werkbank en gereedschappen die er lagen zijn vernietigd.” Als de boten in december uit het water gehaald moeten worden, zal er een oplossing moeten komen voor de opslag van bootmaterialen en het onderhoud aan de boten. Ook het gemis van twee lokalen zal dan parten gaan spelen. Van verschillende scoutinggroepen en privépersonen heeft Lutem hulp aangeboden gekregen. “Het is hartverwarmend, zoveel lieve reacties. Veel is nog onzeker, maar het komt goed. Daar zijn we van overtuigd.”

Meer uit Middelburg

Ontdek de verborgen geschiedenis van Middelburg in 3D

MIDDELBURG - Maandag 12 december om 14.30 uur lanceert wethouder Eduard Smit de geschiedenis van Middelburg in 3D. Hij doet dit door samen met de leden van de werkgroep op de Markt een bord te onthullen. Op dat bord staat een QR-code waarmee met 3D beelden de Markt van 1540 beleefd kan worden. Ook bij de Kuiperspoort (1642) en op het Abdijplein (1940) is dit te beleven.

4 uur geleden
Nieuwjaarsreceptie Gemeente Veere

DOMBURG - Bestuur en medewerkers van de gemeente Veere wensen iedereen alvast prettige feestdagen. Op 2 januari 2023 wordt er een nieuwjaarsreceptie gegeven.

5 uur geleden
Inschrijving Stadstekenaars Middelburg 2023 geopend

MIDDELBURG - De inschrijving voor Stadstekenaar Middelburg 2023 is vanaf nu geopend. Kom met je plan hoe je Middelburg wilt tekenen en misschien wordt je de nieuwe stadstekenaar. Er zijn net als afgelopen jaar twee categorieën: er wordt een stadstekenaar beroepskunstenaars en een stadstekenaar-liefhebber aangesteld.

5 uur geleden
Controle opslaglocaties Vlissingen en Middelburg

VLISSINGEN/MIDDELBURG - Op donderdag 8 december 2022 werd een groot aantal opslagunits in Vlissingen en Middelburg gecontroleerd. Deze controle werd uitgevoerd door de gemeente met gebruikmaking van speurhonden en in samenwerking met de politie en de branchevereniging NSSA (Nederlandse Vereniging voor mini-opslag). Verder verleenden de verhuurders van opslagboxen, waaronder ALLSAFE Mini Opslag, alle medewerking aan deze controle. Er werden geen bijzonderheden aangetroffen tijdens de controle.

5 uur geleden
Werkzaamheden aan hellingbaan ZB in Middelburg

MIDDELBURG - Vanaf 8 tot ca. 23 december 2022 worden er werkzaamheden uitgevoerd aan de hellingbaan naar de ingang van de ZB, aan de Kousteensedijk in Middelburg. De helling is dan afgesloten voor voetgangers en rolstoel- en scootmobielgebruikers. 

1 dag geleden
Nationaal wetenschapsfestival Expeditie NEXT komt naar Middelburg

MIDDELBURG - De derde editie van Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen dat wordt georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), komt naar Middelburg. Midden in de meivakantie op woensdag 3 mei kunnen kinderen en hun begeleiders in de historische binnenstad op expeditie. Onderzoekers, musea en kennisinstellingen vanuit heel Nederland staan klaar om hen te enthousiasmeren voor de wetenschap, met workshops, interactieve installaties en mini-colleges.

1 dag geleden
Auto belandt op kop in sloot Aagtekerke

AAGTEKERKE - Bij de Roosjesweg tussen Aagtekerke en Domburg is vanochtend een auto op zijn kop in een sloot terecht gekomen. De bestuurder van het voertuig raakte gewond.

1 dag geleden