Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boom vermorzelt clubhuis, herstel kan nog wel even duren

Boom vermorzelt clubhuis, herstel kan nog wel even duren

MIDDELBURG – Na een stormachtige nacht kregen de leden van Scouting Lutemgroep donderdag van de gemeente het bericht dat er schade was aan hun clubhuis. Het gebouw op het Seisbolwerk is geraakt door een grote es en daardoor is het dak en de bovenverdieping zwaar beschadigd. “Alsof een reus zijn vuist in het dak geplant heeft,” zegt Marielja ten Bruggencate, penningmeester van de scoutinggroep.

Het voormalig linnen reinigingsgebouw is sinds 1982 de thuisbasis van Scouting Lutemgroep. Er zijn hier vele avonturen beleefd en vriendschappen ontstaan. Dat het gebouw nu zo onder de vallende boom te lijden heeft gehad doet dan ook bij menig lid en oud-lid zeer. “Ik was geschrokken door wat ik zag en ik weet dat anderen net als ik keer op keer naar de foto’s hebben gekeken, omdat we het zo onwerkelijk vinden.” 

De gemeente is donderdagmorgen meteen begonnen met het opruimen van de takken en boomstammen. Dit moest voorzichtig gebeuren, omdat de es leunde op het gebouw. Dat de es rot was vanbinnen, kon niet ontkent worden. De boom had een holle kern waar een volwassen man gemakkelijk zijn vuist in kon steken. “De wind heeft de bladertooi kunnen vangen en omver kunnen werpen. Dan blijkt zo’n boom echt groot en zwaar en vermorzeld zo’n oud gebouwtje met gemak. Aan de buitenkant kon je niet zien dat de boom ziek en dus zwak was. Volgens ons is het een kwestie van pech. We vinden het dan ook heel fijn dat de gemeente donderdag gelijk is begonnen met opruimwerkzaamheden. Op vrijdag is het dak provisorisch dichtgemaakt en op verschillende punten met stempels gestut. We mogen er voorlopig niet in.” 

Aannemer
De gemeente is opzoek naar een aannemer die tijd en expertise heeft. Het kan nog wel even duren voordat het gebouw in de oude staat hersteld is. De lelievletten liggen nu nog in het water, waardoor de zeilopkomsten gewoon door kunnen gaan. “Een geluk bij een ongeluk. Als de bootmaterialen in het clubhuis hadden gelegen, was de schade aan de inboedel veel groter geweest. Nu valt het relatief gezien mee. Alleen reservemateriaal, de werkbank en gereedschappen die er lagen zijn vernietigd.” Als de boten in december uit het water gehaald moeten worden, zal er een oplossing moeten komen voor de opslag van bootmaterialen en het onderhoud aan de boten. Ook het gemis van twee lokalen zal dan parten gaan spelen. Van verschillende scoutinggroepen en privépersonen heeft Lutem hulp aangeboden gekregen. “Het is hartverwarmend, zoveel lieve reacties. Veel is nog onzeker, maar het komt goed. Daar zijn we van overtuigd.”

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Nieuwe maatregelen vanaf vandaag: Horeca en winkels om 17.00 uur dicht

MIDDELBURG - De nieuwe coronamaatregelen zijn vandaag om 05:00 uur ingegaan. Dit betekent onder andere dat de horeca en niet-essentiële winkels vanaf vandaag om 17.00 uur moeten sluiten. Wij zetten alle nieuwe maatregelen even op een rij.

13 uur geleden
Kunst- en Cultuurroute Middelburg

MIDDELBURG - Stap tijdens de Kunst- en Cultuurroute Middelburg op 5 december gerust vrijblijvend binnen bij een atelier, galerie of museum en laat u verrassen of inspireren. Alle deelnemers van de kunstroute openen hun deuren deze zondagmiddag tussen 13.00 ten 17.00 uur speciaal voor u. Op andere dagen kunt u er ook op afspraak terecht. Geniet van de uitgebreide en interessante collecties en artistiek vervaardigde kunst. 

1 dag geleden
Expositie Zeeuwse muzikanten in lockdown in Middelburg

MIDDELBURG - De cultuursector kreeg zware klappen door corona. Professionele muzikanten, de mensen van het licht en geluid, eigenaren van café’s, theaters en poppodia, ze probeerden zich met kunst- en vliegwerk staande te houden.‘Mijn man is bassist en als je ziet wat (amateur)muzikanten misten: niet meer samen kunnen spelen, geen optredens meer voor en met publiek. Die frustraties wilde ik vastleggen’, vertelt fotografe Tanja Hoogerheijde uit Middelburg, die in het dagelijks leven een praktijk heeft voor Toegepaste Kinesiologie en Stressmanagement.

1 dag geleden
Wereldwinkel Serooskerke geopend op nieuw adres

SEROOSKERKE - De Wereldwinkel Serooskerke is verhuisd naar de Torenstraat. De voormalige ‘bakkerij-opslag’ is door de nieuwe eigenaars omgebouwd naar een knusse winkel en die wordt nu gehuurd door de Wereldwinkel. Het bestuur van de Wereldwinkel was op zoek naar een nieuwe winkelruimte, omdat het oude gebouw aan de Wilgenhoekweg gesloopt gaat worden.

1 dag geleden
Nieuwe muziek rond de kerstdagen vanaf het stadhuiscarillon in Veere

VEERE - Vanaf donderdag 25 november klinken er weer nieuwe melodieën op het carillon van de stadhuistoren in Veere.

1 dag geleden
Een stil protest van Not Your Honey Zeeland in Middelburg

MIDDELBURG - Op donderdag 25 november was het Orange The World, de dag waarop jaarlijks wereldwijd wordt stilgestaan bij geweld tegen vrouwen. Provincie Zeeland droeg ook een steentje bij, door het provinciehuis van de Abdij in Middelburg ‘s avonds oranje aan te lichten.

2 dagen geleden
Illegaal vuurwerk aangetroffen bij integrale controle opslaglocaties Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft woensdag in het kader van een integrale controle een doorzoeking gedaan in een groot aantal opslag-en garageboxen in Middelburg. Bij de controle werd op één locatie illegaal vuurwerk aangetroffen.

2 dagen geleden