Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Booking.com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche

Booking.com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche

DEN HAAG (ANP) - Booking.com moet zich mogelijk na jaren alsnog aansluiten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche. Volgens de Hoge Raad dient de hotelboekingssite namelijk aangemerkt te worden als 'reisagent'. Zelf verzette Booking.com zich hiertegen. Het bedrijf ziet zichzelf slechts als een 'onlinereserveringsplatform'.

De zaak was aanhangig gemaakt door het fonds voor de reisbranche. Dat wil dat Booking.com zich aansluit en dus ook pensioenpremies voor zijn medewerkers aan het fonds gaat afdragen. Maar volgens Booking.com kan niet gezegd worden dat zij ‘bemiddelt’ bij het tot stand komen van overeenkomsten. Dit is belangrijk omdat het een belangrijke voorwaarde betreft voor de verplichte deelname van reisbedrijven aan het bedrijfstakpensioenfonds.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Amsterdam gingen eerder meer mee met de redenering van Booking.com. Maar volgens de hoogste rechter kunnen de bezigheden van de site wel degelijk als bemiddelen beschouwd worden. Die werkzaamheden hoeven niet veelomvattend te zijn en kunnen ook verricht worden door middel van digitale technieken, aldus de Hoge Raad.

Verdere behandeling

Booking.com draagt er met zijn aanbod van hotels en vakantiehuizen immers aan bij dat mensen overnachtingen kunnen boeken bij accommodaties. Ook de administratieve verwerking van de boeking verloopt via Booking.com. Verder is volgens de Hoge Raad van belang dat Booking.com van de eigenaren van hotels een beloning ontvangt als gasten via de boekingssite hebben geboekt.

Toch is de zaak met het recente oordeel van de Hoge Raad nog niet helemaal klaar. De zaak is voor verdere behandeling verwezen naar het gerechtshof in Den Haag. Dat hof moet onder meer nog beslissen of Booking.com ook voldoet aan de overige vereisten voor verplichte deelneming in het bedrijfstakpensioenfonds, en zo ja, met ingang van welke datum.

Booking.com laat weten teleurgesteld te zijn. De onderneming had er naar eigen zeggen juist voor gekozen zijn pensioenzaken door een andere partij te laten regelen om flexibiliteit voor een groot en divers werknemersbestand te waarborgen. Booking.com benadrukt door de woorden van de Hoge Raad dit beleid niet direct te moeten wijzigen, maar het bedrijf gaat wel verder "met het evalueren van de vele overwegingen en factoren die bepalen hoe we ons pensioenfondsbeleid beheren".

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

1 uur geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

3 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret wordt zelfstandig bedrijf

NEW YORK (ANP) - Lingeriemerk Victoria's Secret gaat verder als een zelfstandig bedrijf. Eigenaar L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works. Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Dat bevestigde het bedrijf aan Amerikaanse media na berichtgeving over de kwestie.

5 uur geleden
Recordhoeveelheid e-waste ingezameld, EU-doel nog niet gehaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse consumenten en bedrijven hebben in coronajaar 2020 een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling. In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. De Europese doelstelling om 65 procent van alle apparaten te recyclen, wordt echter nog niet gehaald.

6 uur geleden
Eigenaar wil deel Suezkanaal verbreden

CAIRO (ANP/RTR) - De eigenaar en exploitant van het Suezkanaal wil het zuidelijke deel van de vaarroute verbreden. Dat maakte de voorzitter van het staatsbedrijf bekend in een toespraak op televisie. Eerder dit jaar ontstond een dagenlange blokkade in het zuidelijke deel van het Suezkanaal doordat het containerschip Ever Given overdwars vast kwam te zitten.

6 uur geleden
'Meer elektronica, witgoed en fietsen verkocht in eerste kwartaal'

AMSTELVEEN (ANP) - De schade van de verplichte winkelsluitingen op de detailhandel lijkt in de eerste maanden van dit jaar mee te vallen, maar er zijn wel duidelijke verschillen per sector. Dat meldt marktonderzoeker GfK. De omzet van de non-food-detailhandel is in januari, februari en maart licht gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kwam de omzet 1,4 procent lager uit op 4,7 miljard euro.

6 uur geleden
'Lufthansa wil buffers met 3 miljard euro versterken'

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa werkt samen met banken aan een plan om 3 miljard euro aan kapitaal op te halen. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat versterking van het eigen vermogen nodig is om eerder verleende kredieten door de Duitse staat terug te betalen.

7 uur geleden