Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Booking.com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche

Booking.com moet mogelijk toch naar pensioenfonds reisbranche

DEN HAAG (ANP) - Booking.com moet zich mogelijk na jaren alsnog aansluiten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Reisbranche. Volgens de Hoge Raad dient de hotelboekingssite namelijk aangemerkt te worden als 'reisagent'. Zelf verzette Booking.com zich hiertegen. Het bedrijf ziet zichzelf slechts als een 'onlinereserveringsplatform'.

De zaak was aanhangig gemaakt door het fonds voor de reisbranche. Dat wil dat Booking.com zich aansluit en dus ook pensioenpremies voor zijn medewerkers aan het fonds gaat afdragen. Maar volgens Booking.com kan niet gezegd worden dat zij ‘bemiddelt’ bij het tot stand komen van overeenkomsten. Dit is belangrijk omdat het een belangrijke voorwaarde betreft voor de verplichte deelname van reisbedrijven aan het bedrijfstakpensioenfonds.

Zowel de rechtbank als het gerechtshof in Amsterdam gingen eerder meer mee met de redenering van Booking.com. Maar volgens de hoogste rechter kunnen de bezigheden van de site wel degelijk als bemiddelen beschouwd worden. Die werkzaamheden hoeven niet veelomvattend te zijn en kunnen ook verricht worden door middel van digitale technieken, aldus de Hoge Raad.

Verdere behandeling

Booking.com draagt er met zijn aanbod van hotels en vakantiehuizen immers aan bij dat mensen overnachtingen kunnen boeken bij accommodaties. Ook de administratieve verwerking van de boeking verloopt via Booking.com. Verder is volgens de Hoge Raad van belang dat Booking.com van de eigenaren van hotels een beloning ontvangt als gasten via de boekingssite hebben geboekt.

Toch is de zaak met het recente oordeel van de Hoge Raad nog niet helemaal klaar. De zaak is voor verdere behandeling verwezen naar het gerechtshof in Den Haag. Dat hof moet onder meer nog beslissen of Booking.com ook voldoet aan de overige vereisten voor verplichte deelneming in het bedrijfstakpensioenfonds, en zo ja, met ingang van welke datum.

Booking.com laat weten teleurgesteld te zijn. De onderneming had er naar eigen zeggen juist voor gekozen zijn pensioenzaken door een andere partij te laten regelen om flexibiliteit voor een groot en divers werknemersbestand te waarborgen. Booking.com benadrukt door de woorden van de Hoge Raad dit beleid niet direct te moeten wijzigen, maar het bedrijf gaat wel verder "met het evalueren van de vele overwegingen en factoren die bepalen hoe we ons pensioenfondsbeleid beheren".

Meer uit Financieel

Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

13 minuten geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

53 minuten geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

1 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

1 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

1 uur geleden
Unilever-topman predikt 'realistische' duurzaamheidsdoelen

LONDEN (ANP) - Topman Hein Schumacher van Unilever wil dat het verzorgings- en voedingsmiddelenconcern voortaan vooral "realistische" doelen nastreeft op het gebied van duurzaamheid. In het verleden stelde het bedrijf "met opzet ambitieuze doelen", maar nu is het volgens de Nederlander zaak om op de kortere termijn concrete resultaten te boeken.

1 uur geleden
Facebook onder vuur om gerichte reclame over geaardheid

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Facebook mag geen openbare gegevens over seksuele geaardheid gebruiken voor persoonlijke advertenties, volgens een advies aan de hoogste Europese rechter. Volgens advocaat-generaal Athanasios Rantos van het Europese Hof van Justitie is dit in strijd met de Europese privacyregels.

2 uur geleden