Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

Het zogeheten transitiefonds van 20,5 miljard, om de landbouw te verduurzamen, vervalt onder de nieuwe coalitie. Daar komen wel enkele miljarden aan investeringen voor terug, en structurele uitgaven aan natuurbeheer door boeren en goedkopere rode diesel. Bontenbal: "Feitelijk haalt u 15 miljard voor de toekomst van de agrarische sector weg." Van der Plas beet terug dat het meeste geld in het fonds voor opkoop van boeren was gereserveerd. "Dat was helemaal niet voor perspectief."

Rob Jetten zegt dat het transitiefonds boeren wel degelijk verder had geholpen. "Als een boer een stal zou willen omvormen tot een dagverblijf of wat dan ook, dan had minister Van der Wal daar 15 miljard euro voor. Bij u is het nul komma nul euro." Van der Plas "draait boeren een rad voor de ogen zonder hen een nieuw verdienmodel te bieden", vindt de D66-leider.

Een nette manier

De opmerking van Jetten dat het geld uit het fonds boeren had geholpen om "op een nette manier" te stoppen, valt verkeerd bij Van der Plas. "Hoort Jetten wel wat hij zegt?", vraagt de BBB-leider. "Boeren willen niet verplaatsen, die willen niet weg. Die willen blijven, die willen boer zijn."

Bontenbal verwondert zich ook over het plan om de maximumsnelheid op de snelweg "daar waar dat kan" terug te verhogen naar 130 kilometer per uur. Dat brengt het legaliseren van de zogeheten PAS-melders die eigenlijk geen toestemming hebben om stikstof uit te stoten niet dichterbij, zegt de CDA-leider. Van der Plas wilde niet in die redenering meegaan. "Fijn dat u zo'n vooruitziende blik heeft."

Geen garanties

Mirjam Bikker (ChristenUnie) vindt het "spannend" of het het landbouwministerie gaat lukken om de ambities uit het akkoord te verwezenlijken. "Het is een goed doordacht akkoord", reageert Van der Plas. "Je hebt nooit garanties, maar je zet er niet iets in dat niet kan."

Meer uit Politiek

In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

1 dag geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

1 dag geleden
Kabinet wil van provincies snel 1200 opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - De provincies moeten heel snel elk honderd opvangplekken realiseren. Die "dringende oproep" heeft de minister-president, samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), deze week aan de provincies gedaan.

1 dag geleden
Transportbranche aan nieuwe ministers: houd Nederland bereikbaar

ZOETERMEER (ANP) - Transportbedrijven vinden dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meer moeten investeren om Nederland bereikbaar te houden. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) nadat de namen van de nieuwe bewindspersonen officieel naar buiten zijn gebracht.

1 dag geleden
MiGreat over Faber: plannen belangrijker dan de poppetjes

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie MiGreat maakt zich meer zorgen over de plannen die het kabinet heeft rondom het asielbeleid, dan over de minister die deze plannen moet gaan uitvoeren. "Het probleem is groter dan iemand die ooit bepaalde uitspraken heeft gedaan", zegt een woordvoerster in een reactie op de voordracht van Marjolein Faber als nieuwe minister van Asiel en Migratie.

1 dag geleden
Le Pen wil bij winst verkiezingen regering van nationale eenheid

PARIJS (ANP/AFP) - Als de Rassemblement National (RN) de verkiezingen in Frankrijk wint, moet er een regering van nationale eenheid worden gevormd. Dat zei fractievoorzitter Marine Le Pen vrijdag.

1 dag geleden
Ook Ieren weten eindelijk wie ze naar Europees Parlement sturen

BRUSSEL (ANP) - Als laatste EU-land weet ook Ierland hoe de Europese verkiezingen zijn uitgevallen. De stemmen zijn na bijna een week geteld. De Ieren gingen juist als een van de eersten, vorige week vrijdag al, naar de stembus.

1 dag geleden