Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondgenoot Navalni veroordeeld voor overtreden coronaregels

Bondgenoot Navalni veroordeeld voor overtreden coronaregels

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een Russische rechtbank heeft de bewegingsvrijheid van een belangrijke bondgenoot van oppositieleider Aleksej Navalni voor anderhalf jaar aan banden gelegd. Advocate Ljoebov Sobol mag geen massabijeenkomsten bijwonen en tussen 22.00 en 06.00 uur haar huis niet verlaten. Ook moet ze volgens haar advocaat in Moskou blijven en zich drie keer per maand melden bij de politie.

De rechtbank oordeelde dat de 33-jarige Sobol mensen had aangezet tot het breken van regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Ze had opgeroepen tot protesten. Sobol liet via sociale media weten dat ze is "verwijderd uit de rechtszaal" omdat ze de rechter filmde terwijl die het vonnis uitsprak.

Andere oppositiefiguren spreken schande van de veroordeling. "De bewegingsvrijheid voor anderhalf jaar beperken vanwege een fictieve zaak zonder slachtoffers", concludeerde de woordvoerster van Navalni, Kira Jarmysj, die zelf in huisarrest zit. Haar baas Navalni belandde in een Russisch strafkamp nadat hij begin dit jaar was teruggekeerd uit Duitsland, waar hij een behandeling had ondergaan nadat hij in zijn thuisland was vergiftigd.

De oppositie zegt dat de autoriteiten de druk opvoeren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september en proberen kritische politici te intimideren. Het netwerk van Navalni heeft het stempel extremistisch gekregen en is daarmee feitelijk verboden. Het Kremlin spreekt tegen dat het probeert de oppositie buitenspel te zetten.

Meer uit Buitenland

VS plannen nieuwe sancties tegen raket- en droneprogramma Iran

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn van plan de komende dagen Iran nieuwe sancties op te leggen die het raket- en droneprogramma van dat land raken. De Amerikanen verwachten dat hun bondgenoten dit voorbeeld zullen volgen. Dat laat nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan weten in een verklaring.

8 minuten geleden
500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

3 uur geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

5 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

5 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

5 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

5 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

7 uur geleden