Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondgenoot Navalni veroordeeld voor overtreden coronaregels

Bondgenoot Navalni veroordeeld voor overtreden coronaregels

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een Russische rechtbank heeft de bewegingsvrijheid van een belangrijke bondgenoot van oppositieleider Aleksej Navalni voor anderhalf jaar aan banden gelegd. Advocate Ljoebov Sobol mag geen massabijeenkomsten bijwonen en tussen 22.00 en 06.00 uur haar huis niet verlaten. Ook moet ze volgens haar advocaat in Moskou blijven en zich drie keer per maand melden bij de politie.

De rechtbank oordeelde dat de 33-jarige Sobol mensen had aangezet tot het breken van regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Ze had opgeroepen tot protesten. Sobol liet via sociale media weten dat ze is "verwijderd uit de rechtszaal" omdat ze de rechter filmde terwijl die het vonnis uitsprak.

Andere oppositiefiguren spreken schande van de veroordeling. "De bewegingsvrijheid voor anderhalf jaar beperken vanwege een fictieve zaak zonder slachtoffers", concludeerde de woordvoerster van Navalni, Kira Jarmysj, die zelf in huisarrest zit. Haar baas Navalni belandde in een Russisch strafkamp nadat hij begin dit jaar was teruggekeerd uit Duitsland, waar hij een behandeling had ondergaan nadat hij in zijn thuisland was vergiftigd.

De oppositie zegt dat de autoriteiten de druk opvoeren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september en proberen kritische politici te intimideren. Het netwerk van Navalni heeft het stempel extremistisch gekregen en is daarmee feitelijk verboden. Het Kremlin spreekt tegen dat het probeert de oppositie buitenspel te zetten.

Meer uit Buitenland

Israël heeft mogelijk oorlogsrecht geschonden, zegt rapport VS

WASHINGTON (ANP) - Volgens een rapport dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag naar het Congres stuurde heeft Israël mogelijk het internationaal humanitair recht geschonden. Maar het vond onvoldoende bewijs van zulke schendingen om de Amerikaanse wapenleveringen aan Israël te pauzeren of te stoppen.

11 minuten geleden
Aarde getroffen door sterkste zonnestorm sinds 2003

SILVER SPRING (ANP) - De aarde ervaart haar eerste extreme geomagnetische storm sinds 2003, heeft de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) vrijdag gezegd. Volgens de Amerikaanse instantie voor meteorologie en oceanografie is de zonnestorm er een van niveau 5, een niveau dat wordt omschreven als "extreem".

27 minuten geleden
Colombiaanse president verzoekt ICC om aanhouding Netanyahu

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft het Internationaal Strafhof (ICC) opgeroepen een aanhoudingsbevel uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. "Netanyahu zal de genocide niet stoppen", schreef Petro op X. Hij suggereerde ook dat de VN-Veiligheidsraad een vredesmacht zou moeten overwegen voor de Gazastrook.

2 uur geleden
Politie betrokken bij onderzoek naar incident rond Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De politie van Malmö is betrokken bij het onderzoek naar het vermeende incident rond Joost Klein. Dat bevestigt de politie aan de Zweedse omroep SVT.

3 uur geleden
Trump-adviseur Bannon wacht celstraf na verlies hoger beroep

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans federaal hof van beroep heeft de veroordeling bevestigd van Steve Bannon, een voormalige topadviseur van oud- president Donald Trump. Dat betekent dat een hem eerder opgelegde gevangenisstraf van vier maanden nu kan worden uitgevoerd.

9 uur geleden
Poetin kiest voor stabiliteit en houdt Misjoestin aan als premier

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin houdt Michail Misjoestin aan als premier. De Doema heeft de benoeming van Poetins bondgenoot goedgekeurd.

11 uur geleden
Bejaarde klimaatactivisten maken barst in vitrine Magna Carta

LONDEN (ANP) - In Londen hebben twee bejaarde klimaatactivisten schade aangericht aan een vitrine met een exemplaar van de beroemde Magna Carta. Ze sloegen namens Just Stop Oil een barst in het glas en lijmden zich daarna vast aan de vitrinekast, meldt Sky News.

11 uur geleden