Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Bondgenoot Navalni veroordeeld voor overtreden coronaregels

Bondgenoot Navalni veroordeeld voor overtreden coronaregels

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een Russische rechtbank heeft de bewegingsvrijheid van een belangrijke bondgenoot van oppositieleider Aleksej Navalni voor anderhalf jaar aan banden gelegd. Advocate Ljoebov Sobol mag geen massabijeenkomsten bijwonen en tussen 22.00 en 06.00 uur haar huis niet verlaten. Ook moet ze volgens haar advocaat in Moskou blijven en zich drie keer per maand melden bij de politie.

De rechtbank oordeelde dat de 33-jarige Sobol mensen had aangezet tot het breken van regels die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen. Ze had opgeroepen tot protesten. Sobol liet via sociale media weten dat ze is "verwijderd uit de rechtszaal" omdat ze de rechter filmde terwijl die het vonnis uitsprak.

Andere oppositiefiguren spreken schande van de veroordeling. "De bewegingsvrijheid voor anderhalf jaar beperken vanwege een fictieve zaak zonder slachtoffers", concludeerde de woordvoerster van Navalni, Kira Jarmysj, die zelf in huisarrest zit. Haar baas Navalni belandde in een Russisch strafkamp nadat hij begin dit jaar was teruggekeerd uit Duitsland, waar hij een behandeling had ondergaan nadat hij in zijn thuisland was vergiftigd.

De oppositie zegt dat de autoriteiten de druk opvoeren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van september en proberen kritische politici te intimideren. Het netwerk van Navalni heeft het stempel extremistisch gekregen en is daarmee feitelijk verboden. Het Kremlin spreekt tegen dat het probeert de oppositie buitenspel te zetten.

Meer uit Buitenland

Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

16 minuten geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

1 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

1 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

3 uur geleden
Stoltenberg: Rusland en China werken steeds inniger samen

BRUSSEL (ANP) - Rusland en China werken steeds nauwer samen, maakt NAVO-chef Jens Stoltenberg bezorgd op uit het bezoek van de Chinese president aan Moskou. De westerse militaire alliantie heeft volgens hem aanwijzingen dat Rusland China om wapens heeft gevraagd. Maar vooralsnog is er geen bewijs dat Beijing daar gehoor aan heeft gegeven, zegt de secretaris-generaal.

3 uur geleden
EU-landen stemmen in met nieuwe afspraken over Noord-Ierland

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben ingestemd met de belangrijkste nieuwe afspraken met het Verenigd Koninkrijk over hoofdpijndossier Noord-Ierland. Die moeten het slepende conflict oplossen dat sinds de Brexit is ontstaan over de delicate status van Noord-Ierland.

3 uur geleden
Duitsers ruziën over versmelting achternamen

BERLIJN (ANP) - De Duitse coalitie ruziet over het versmelten van de achternamen van een getrouwd koppel. Meneer Schneider en mevrouw Müller bijvoorbeeld worden dan samengevoegd tot Schnüller. De Groenen kwamen met het voorstel voor het vermengen van familienamen op de proppen. De liberale regeringspartner FDP kondigde meteen verzet aan.

4 uur geleden