Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Boete van 370 miljoen dollar geëist in fraudezaak tegen Trump

Boete van 370 miljoen dollar geëist in fraudezaak tegen Trump

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA/RTR) - In het fraudeproces tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump eist het Openbaar Ministerie een boete van 370 miljoen dollar (338 miljoen euro). Zo blijkt uit een brief die vrijdag is gepubliceerd door de procureur-generaal van de staat New York, Letitia James. Dat is 120 miljoen dollar meer dan de eerder geëiste 250 miljoen.

Ook zou Trump volgens James permanent uitgesloten moeten worden van de vastgoedsector wegens "schandalige" fraude. Het gaat om een voorproefje van de slotargumenten van de staat in de zaak tegen Trump, die op 11 januari worden gepresenteerd.

James zei eerder dat de 250 miljoen dollar die ze in de zaak eiste, een schatting was die zou kunnen veranderen op basis van bewijsmateriaal tijdens de rechtszaak. De rechter hield Trump aansprakelijk voor fraude al voor het proces begon. De nadruk ligt nu vooral op het vaststellen van mogelijke boetes en andere aanklachten.

Beschuldiging

Het Openbaar Ministerie beschuldigt Trump, zijn zonen en medewerkers ervan jarenlang de waarde van de Trump-organisatie te hebben gemanipuleerd om goedkopere leningen en verzekeringscontracten te krijgen. In deze zaak hangt Trump geen gevangenisstraf boven het hoofd. Een veroordeling zal ook geen directe impact op zijn presidentskandidatuur hebben, maar kan hem wel grote bedrijfsschade bezorgen. Naast de boete riskeert Trump een verbod om zaken te doen in New York. De rechter neemt naar verwachting deze maand een besluit over de straf in de civiele zaak.

De voormalige president wil in november herkozen worden en is de meest kansrijke kandidaat voor de Republikeinse nominatie. Volgens veel waarnemers gebruikt hij het proces als verkiezingsreclame.

Meer uit Buitenland

Zelensky hoopt op miljarden voor wederopbouw Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft op de wederopbouwconferentie voor zijn land in Berlijn de hoop uitgesproken op miljarden euro's aan hulp. Hij verwacht de conferentie te verlaten met overeenkomsten voor onder meer de energiesector, defensie, onderwijs en woningbouw.

47 minuten geleden
NAVO-chef woensdag op bezoek bij dwarse Hongaarse premier

RIGA (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg bezoekt woensdag de Hongaarse premier Viktor Orbán. Die stribbelt voortdurend tegen bij de westerse hulp aan Oekraïne en geldt als het belangrijkste resterende obstakel voor demissionair premier Mark Rutte om Stoltenberg op te volgen.

1 uur geleden
Hamas accepteert VN-resolutie over staakt-het-vuren in Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas zegt de resolutie van de VN-Veiligheidsraad te "accepteren", maar wil wel nog onderhandelen over de details van een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De raad van de Verenigde Naties riep Hamas maandag op om een door de Verenigde Staten gepresenteerd voorstel voor een staakt-het-vuren te aanvaarden. Israël zou volgens de Amerikanen al achter dat voorstel staan.

2 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten aan grens met noorden

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse militairen vermoedelijk per ongeluk de grens tussen de landen hadden overgestoken. Het incident vond zondag plaats in een overwoekerd gebied in de bufferzone tussen de Korea's, meldt de Zuid-Koreaanse krijgsmacht.

3 uur geleden
Vier Palestijnen gedood op Westelijke Jordaanoever

KFAR NAIMA (ANP) - Het Israëlische leger heeft maandag in Kfar Naima op de bezette Westelijke Jordaanoever vier Palestijnen gedood, aldus de Palestijnse Autoriteit, die het gebied bestuurt. Een van de Palestijnen had volgens de Israëlische militairen brand gesticht en de vier probeerden te vluchten in een auto.

9 uur geleden
Toegang tot haven Baltimore in VS hersteld

WASHINGTON (ANP) - De toegang tot de haven van Baltimore in de Verenigde Staten is weer helemaal hersteld. Er is 50.000 ton puin verwijderd, sinds op 26 maart een vrachtschip tegen een steunkolom van de brug nabij de haven botste.

10 uur geleden
Palestijnse president Abbas verwelkomt resolutie Veiligheidsraad

RAMALLAH (ANP) - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandagavond laat de resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over een staakt-het-vuren in Gaza verwelkomd. Hij omschreef de resolutie als "een pas in de goede richting om een eind te maken aan de oorlog van genocide die gaande is tegen ons volk in de Gazastrook", aldus een bericht dat verspreid werd door het Palestijnse persbureau WAFA.

11 uur geleden