Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken: Israël moet veiligheid burgers verzekeren in oorlog

Blinken: Israël moet veiligheid burgers verzekeren in oorlog

DOHA (ANP/RTR) - Israël moet bij militaire operaties in de eerste plaats de veiligheid van burgers verzekeren, dat mag niet op de tweede plaats komen, zei de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken in Doha. Blinken is op een rondreis door het Midden-Oosten voor overleg rond de aanhoudende oorlog in Gaza.

Volgens Blinken is het Israëls recht om zich te verdedigen tegen Hamas, maar moet Israël er wel alles aan doen om de oorlog te voeren zonder burgerslachtoffers te maken. Sinds het uitbreken van de oorlog op 7 oktober zijn in de Gazastrook volgens het Palestijnse gezondheidsministerie meer dan 22.800 mensen gedood. Volgens de Israëlische autoriteiten zijn in Israël ongeveer 1200 doden gevallen.

Op de vraag of Blinken het stellen van voorwaarden voor Amerikaanse wapenleveringen aan Israël een goed idee vindt, zei de buitenlandminister dat de VS dat altijd doen bij het leveren van wapens.

De roep om een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas wordt steeds luider. Zowel tijdens zijn eerdere stop in Jordanië als in Qatar werd aan Blinken gevraagd om meer druk uit te oefenen op Israël om tot een wapenstilstand te komen.

Meer uit Buitenland

Verdachte moordaanslag Trump had geen strafblad

WASHINGTON (ANP/RTR) - De verdachte van de moordaanslag op Donald Trump had geen strafblad, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankgegevens in de staat Pennsylvania. Hij is daar ook nooit aangeklaagd. Media schrijven ook dat er geen gegevens over de man te vinden zijn in de databanken van de federale rechtbanken.

15 minuten geleden
Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

45 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

1 uur geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

1 uur geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

1 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

2 uur geleden