Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Blinken beschuldigt Iran van hulp bij aanvallen op Rode Zee

Blinken beschuldigt Iran van hulp bij aanvallen op Rode Zee

MANAMA (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken zegt dat Iran de Jemenitische Houthirebellen helpt bij de aanvallen op de Rode Zee. Teheran zou technologie, wapens en inlichtingen leveren aan de rebellenbeweging en daarmee bijdragen aan de aanvallen op schepen.

De Houthi's zijn al jaren in een burgeroorlog verwikkeld met de Jemenitische regering en worden daarin gesteund door Iran. Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak op 7 oktober mengen de rebellen zich ook in dat conflict. Ze beschieten de Zuid-Israëlische badplaats Eilat en vallen regelmatig schepen op de Rode Zee aan. Aanvankelijk waren dit schepen met een Israëlische link, maar later ook schepen uit landen die Israël steunen.

Blinken zegt dat hij Iran duidelijk heeft gemaakt dat het moet stoppen met het steunen van de Houthi's. Volgens Blinken zullen er "consequenties" volgen als de aanvallen in de Rode Zee doorgaan.

De Amerikaanse minister is op reis langs meerdere landen in het Midden-Oosten en is inmiddels aangekomen in Bahrein. Hij heeft de afgelopen dagen gesproken met de Saudische kroonprins, de Israëlische premier en was eerder op de dag te gast bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Meer uit Buitenland

Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

4 uur geleden